Hlavní obsah

GLOSA: Přijde po hokejistech Zlín i o elitní soutěž ve fotbale? Začíná to být čím dál víc reálné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fanoušci obou nejpopulárnějších sportů nemají ve Zlíně už delší dobu na růžích ustláno. Hokejoví Berani sice nedávno vyhlásili už druhý rok po sobě útok na návrat mezi elitu, avšak stejně jako loni jim vstup do druhé nejvyšší soutěže vůbec nevyšel. Fotbalisté díky takřka zázračné jarní záchranářské misi v první lize stále ještě jsou, avšak může se stát, že je to v této sezoně na nějakou dobu naposledy.

Foto: Dalibor Glück, Sport.cz

Fotbalisté Zlína po porážce s Mladou Boleslaví.

Článek

Ševci totiž už od úvodního nepovedeného zápasu na hřišti nováčka v Karviné tápou. A to je ještě docela lichotivý příměr. Nejenže jsou od prvních kol pevně usazeni na posledním místě tabulky, ale už několikrát na sebe upozornili pořádnými výprasky. Po sedmi gólech od Plzně přišla vzápětí i pětka na Baníku. A naprostého excesu se dopustili v sobotu nevídanou prohrou 5:9 v šíleném utkání s Mladou Boleslaví, byť ještě na začátku druhé půle 3:1 vedli. Nejen v Česku se jim kvůli tomu kdekdo vysmívá.

To všechno už nemůže být náhoda. Zdá se, že v klubu z Baťova města něco pořádně skřípe. Je jasné, že při posilování týmu musí vedení vycházet z určitých ekonomických možností, avšak ani tak by se nemělo stát, aby prakticky žádný z fotbalistů, které přivedlo po minulé sezoně, nebyl pro moravské mužstvo na hřišti žádným významným přínosem.

Platí to třeba o útočníkovi Žákovi i obránci Černínovi. Ještě většími propadáky jsou příchody bosenského beka Pidra či senegalského forvarda Ndiayeho. Snad jen navrátilec Čelůstka aspoň částečně naplňuje předpoklady. A aby toho nebylo málo, Zlíňané se museli v posledních zápasech obejít v brance bez své opory Stanislava Dostála, jehož slovenský gólman Matej Rakovan navzdory vychytané nule na Bohemians očividně nenahradil.

Důsledkem je, že moravský tým, který ještě před šesti lety hrál základní skupinu Evropské ligy, momentálně platí za hlavního aspiranta sestupu. A fanoušci čekají na reakci zlínského managementu. Otázkou je, zda by byl řešením odchod trenéra Vrby, který na jaře dokázal s mužstvem téměř nemožné. Vždyť v nedávné minulosti nepřinesly ve Zlíně žádné výrazné zlepšení vyhazovy Csaplára, Kameníka, Páníka či Jelínka. V rozhodujících zápasech však dosud Ševci pokaždé zabrali a ligu s velkou námahou udrželi.

Vrba nechtěl po blamáži s Boleslaví svoje další působení v Baťově městě řešit. Proslýchá se, že má nastavenou smlouvu tak, že by ho zlínské vedení muselo i po případném odvolání dál vyplácet. Což by byla z finančního hlediska značná zátěž. Navíc dle slov obránce Rudolfa Reitera hráči za koučem stojí.

Ve fotbalovém Zlíně každopádně musí co nejrychleji najít recept, jak výrazně zpevnit defenzívu, a dávat víc gólů. Ať už s Vrbou či bez něj. V opačném případě by se totiž mohlo stát, že ztráta na další celky z chvostu tabulky nakyne do konce podzimní části první ligy tak výrazně, že by na jaře už ani Ševci neměli o co hrát.

Zatímco jejich hokejoví kolegové se mohou spoléhat na to, že na konci sezony lze mnohé zvrátit v play off, fotbalisté to mají jinak. Poslední dostane bez možnosti barážové opravy padáka. A hrozba pádu do druhé ligy začíná být pro Zlíňany stále reálnější.

Související témata:
  Plzeň - Ostrava dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň
Ostrava
  Slovácko - Slavia dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Slovácko vs. Slavia
Slovácko vs. Slavia
Slovácko
Slavia
  Ml. Boleslav - Sparta dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.