Hlavní obsah

STUDIO BIATLON: Byla to studená sprcha, hodnotí expert výkon české štafety. Zlato pro fanoušky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Biatlonový svátek v Novém Městě na Moravě v podobě světového šampionátu odstartoval. Českým reprezentantům se středeční vstup do MS nevydařil, smíšená štafeta obsadila až 14. příčku. V pořadu Studio biatlon na webu Sport.cz hodnotil úvodní závod mistrovství bývalý český biatlonista a v současnosti trenér Marian Málek a spolu s ním šéfredaktor Martin Kézr, moderoval Václav Procházka.

Studio biatlon s Marianem MálkemVideo: Sport.cz

 
Článek

Češi si k nelibosti domácích fanoušků mix pokazili už na prvním úseku. Michal Krčmář musel na trestné kolo, později se za své vystoupení upřímně omlouval. Ani jeho parťáci už nevytáhli umístění lépe než na 14. příčku. „Byla to pro nás studená sprcha. Od začátku to byl pro nás špatně založený závod,“ okomentoval výkon českého týmu Málek.

„Nabízelo se nějaké sedmé osmé místo podle výsledků SP. Už po té první položce, kdy to Michalovi vůbec nevyšlo a šel na trestné kolo, tak bylo jasné, že se závod stane utrpením,“ zhodnotil úvodní vystoupení českých reprezentantů biatlonový expert webu Sport.cz Kézr.

České biatlonisty mohla v úvodní den šampionátu svázat nervozita a přehnané očekávání. „Veřejnost očekávala lepší umístění. Nabízelo se nějaké lepší umístění jako na minulých mistrovstvích. Myslím, že kdyby Michal (Krčmář) po závodě mohl běžet znovu, tak by běžel,“ myslí si trenér české mládeže. „Už v sobotu se jede sprint. Musí se z toho oklepat, aby si nenesl stigma pokažené štafety,“ dodal Kézr.

O špatném výsledku ve středu rozhodl hned první úsek. „Když se štafeta špatně rozjede, tak to každý vidí. Všichni se to pak snaží svým výkonem vylepšit, ale v hlavě je, že je vše špatně. Tomáš Mikyska střílel výborně, pro Jessicu Jislovou to muselo být těžké, když finišovala s takovou ztrátou,“ uvedl šéfredaktor Sport.cz.

Biatlonisté bojovali s náročnými podmínkami

Biatlonisté ve středu bojovali i s náročnými podmínkami. Vyšší teplotou a deštěm. „Lyže asi nejely úplně ideálně. Máme na místě ale zkušený servisní tým. Tak doufejme, že s tím něco udělají. Podmínky byly nejhorší, jaké vůbec můžou být,“ uvedl Málek, který v minulosti léta působil v roli servismana.

První den biatlonového MS v Novém Městě na Moravě

Práce servismanů mnohdy ovlivní výkon celého týmu. „Nějaké čtyři hodiny před startem probíhá testování lyží. Hledá se nejlepší pár na aktuální podmínky. Každý servisman je profík a dělá pro dobrý výsledek maximum. Po konci závodu vás čeká jen jedno. Buď je to dobré a lyže jedou, nebo ne,“ dodal Málek.

Na řadu přijdou sprinty

Dokáže se česká reprezentace z úvodního nezdaru oklepat? „To je věštění z křišťálové koule. Čtyři závodníci z Česka jsou ve hře v pátek i v sobotu a ideální by bylo, kdyby se všichni kvalifikovali do stíhačky. Já mám biatlon rád, protože se špatně tipuje vítěz. V pátek půjde na start pětatřicet dívek a všechny mají reálnou šanci zabojovat o vítězství a mezi ně patří i české dívky,“ věří Kézr. „Musíme vylepšit střelbu, od ní se vše odvíjí,“ dodává trenér Málek.

Jedna z mála věcí, která z českého pohledu ohromila, byli fantastičtí diváci. České závodníky i v dalších dnech požene dopředu našlapaná Vysočina Arena. „Co jsem viděl, tak tohle byla fotbalová atmosféra,“ chválil Málek publikum, které v Novém Městě dostalo druhou sprchu i v podobě deště. Ani ten vášnivé fandy neodradil, získali pomyslné zlato. „Boom českého biatlonu pomohl u nás vše nastartovat už před prvním mistrovstvím světa v Česku. Je hrozně hezký, že se lidé naučili do Nového Města jezdit. Dnes je biatlon v Česku na špičce, co se týče zájmu fanoušků,“ dodal Kézr.

Může český výbuch v mixu ovlivnit návštěvy v dalších dnech šampionátu? „Možná jsou čeští fanoušci zklamaní z toho úvodního neúspěchu. Ale nemyslím si, že by přestali věřit a už vůbec ne, že by přestali fandit. 14. místo je sice špatné, ale horší už to být nemůže, takže třeba to teď vezmeme odspodu a už to bude jen lepší,“ říká novinář Kézr.

Přišla řeč i na další témata. Pusťte si celý díl pořadu Studio biatlon.

Reklama

Související témata: