Hlavní obsah

V Plzni se objevil kapitán Vlček na billboardech. Nikoli ale proto, že hlídal Ronalda s Romáriem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brazilské hvězdy Ronalda s Romáriem hlídal v dresu české reprezentace na Konfederačním poháru FIFA v Rijádu, na Ronaldinha zase dohlížel, když s řeckým Panioniosem Atény narazili v Poháru UEFA na Barcelonu. „Neskutečné, jaká radost z Brazilců vyzařovala. Radost ze hry, radost ze života. My upracovaní, upachtění, soustředění, abychom neudělali chybu, a oni se bavili,“ vzpomíná Petr Vlček na setkání s úřadujícími mistry světa na turnaji v Saúdské Arábii v roce 1997, z něhož přivezla česká reprezentace bronzové medaile.

Upoutávka na 42. epizodu podcastu Kopačky na hřebíku. Hostem ve studiu byl Petr Vlček

 
Článek
Fotogalerie

„Samozřejmě ji mám doma schovanou. A brazilský dres, který jsem si vyměnil s Romáriem, také," potvrzuje v dalším díle pořadu Kopačky na hřebíku bývalý obránce Plzně, pražské Slavie, ale také třeba belgického Standardu Lutych nebo řeckého Panioniosu Atény Petr Vlček.

„Brazilská radost z fotbalu mi ale utkvěla v paměti ze všeho nejvíc. V našich končinách totiž z fotbalu vymizela, takže i proto jsem si tváří v tvář brazilským hvězdám uvědomil, jak důležité je dělat každou práci s radostí, aby ji člověk dělal dobře," netají, že zmíněného poznání se snažil a snaží držet pořád. Ve fotbale i v životě.

Foto: Radim Beznoska, Právo

Petr Vlček, bývalý český fotbalový obránce.

„Nejen držet, ale předávat dál. Proto to říkám hlavně dětem, které jsem trénoval. ,Musíte se bavit, abyste dělaly svůj sport dobře,´ opakoval jsem jim na fotbalovém hřišti, stejně jako teď při softbale.

Překvapuje vás, že Petra Vlčka zlákal po skončení fotbalové kariéry softbal? A jste se zvědaví, jak se k tomuto sportu dostal a co ho na něm baví?

Petr Vlček
Narozen: 18. října 1973 v Mariánských Lázních
Fotbalová kariéra: TJ a Viktoria Mariánské Lázně, 1987 – 1996 Škoda Plzeň, 1997 – 2000 Slavia Praha, 2000-2001 Standard Lutych, 2001 – 2005 Panionios GSS, 2005 – 2006 Ethnikos Achnas 2006 Viktoria Plzeň, 2006 – Niki Volou, 2007 – 2008 Bad Kötzting.
Ligové starty a góly: 269/23, z toho česká liga 177/14, belgická liga 11/0, řecká liga 81/9.
Reprezentační starty a góly: 18/0
Největší úspěchy: třetí místo s českou reprezentací na Konfederačním Poháru FIFA v roce 1997, účast na EURO 2000, kde ovšem k žádnému zápasu nenastoupil, vítězství se Slavií v Českém poháru v roce 1997 a 2000, druhé místo v lize se Slavií v sezoně 1996/97, 1997/98 a 1999/2000.

I na tyto otázky samozřejmě v dalším díle Kopaček na hřebíku odpovídá. Petr Vlček toho ale u mikrofonu sportu.cz vyprávěl daleko víc. Svěřoval se třeba se svým životním příběhem. S tím, jak mu tragicky zahynula maminka, když mu bylo sedm let, jak od čtrnácti žil na internátu a musel se starat sám o sebe, jak i proto dospěl mnohem dřív než jeho vrstevníci.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Na bránu střílí slávista Petr Vlček.

„Našel jsem si fotbal, který byl pro mě vším. Upnul jsem se k němu a šel za svým snem. Jako vlčák," vzpomínal na fotbalové začátky v Mariánských Lázních, odkud ho legendární mládežnický trenér Josef Žaloudek přivedl do Plzně.

„Nevychovával nás jen pro fotbal, ale i pro život. Byl hodně svůj, spousta kluků to pod ním nezvládla a skončila, ale byla to úžasná škola," s povděkem připomíná Petr Vlček.

Většina trenérů, pod nimiž během aktivní kariéry hrával, o něm tvrdila, že nikdy nedostal nic zadarmo. Že si všechno musel vydřít a tvrdě odpracovat.

„Byl jsem opravdu dříč, a to mi asi zůstalo. Ale trochu talentu tam bylo, bez něho by to nešlo," s úsměvem připomíná, když líčí svou cestu z Plzně přes Slavii do belgického Standardu Lutych a pak dál do Řecka, kde hrál za aténský Panionios.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Fotbaloví reprezentanti zleva Jan Suchopárek, Ivo Ulich a Petr Vlček.

„V Lutychu jsem moc šancí nedostal. Paradoxně mě přitom uškodil nároďák. Když totiž přišla pozvánka do reprezentace, trenér Ivič chtěl, abych zavolal do Prahy a u trenéra Chovance zjišťoval, zda za národní mužstvo nastoupím. Jinak že bude lepší zůstat v klubu a trénovat v Lutychu. Samozřejmě jsem nikam nevolal a za reprezentací odjel. Nehrál jsem a po návratu mě Ivič nevzal ani na lavičku," popisuje Vlček, proč navzdory čtyřleté smlouvě opustil Lutych hned po první sezoně.

Angažmá v Řecku mu všechno vynahradilo.

„V malém klubu s úžasnou historií a báječnými fanoušky. Když jsme v lize porazili Olympiakos, odnesli by nás nejraději domů na ramenou," vzpomíná Petr Vlček na nejkrásnější období kariéry i nejúspěšnější sezony v klubové historii Panioniosu.

Po skončení kariéry musel pochopitelně i Petr Vlček řešit, co a jak v životě. A hlavně – kudy dál...

„Co si budeme namlouvat – každý fotbalista se děsí okamžiku, kdy skončí. Co vlastně umí? Řídit auto, třeba i nějaký světový jazyk, ale nikoli natolik, aby se tím uživil. Málokdo si přitom vydělá během kariéry tolik, aby nemusel chodit do konce života do práce," zamýšlel se Petr Vlček u mikrofonu sportu.cz nad chvílemi, které potkají drtivou většinu hráčů.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Fotbalová reprezentace na tréninku (zleva) Horst Siegl, Tomáš Řepka, Pavel Nedvěd a Petr Vlček.

Jak se s nimi vyrovnal on? A proč se v Plzni po letech objevil na billboardech?

„Byl jsem zvyklý, že jsem v životě nedostal nic zadarmo, a i proto jsem si svou cestu našel. Vyrostl jsem ve skromných podmínkách a nezměnil jsem se, ani když jsem vydělával velké peníze. Proto pro mě nepředstavovalo problém zařadit se mezi "normální lidi" a žít s "normálním" platem," vypráví v Kopačkách na hřebíku Petr Vlček, jak si našel práci u policie a začal si budovat novou kariéru.

Foto: Zdeněk Pavlis

Kapitánskou pásku nosil na hřišti, teď je Petr Vlček kapitánem i u policie.

„Měl jsem chuť na sobě pracovat, při práci jsem si udělal vysokou školu, zase jsem si máknul. Kdybych zůstal sedět doma, kapitánem u policie bych se nikdy nestal a nedělal bych práci, která mě baví. A přece jsme se hned v úvodu bavili o tom, jak je důležité dělat práci, která člověka baví a přináší mu radost. Ta má je o komunikaci, o týmu, jehož jsem součástí, o práci s lidmi," přibližuje své působení ve službách policie a přidává: „Má cesta by mohla sloužit jako inspirace i pro jiné kluky, kteří končí s fotbalem, ale i pro ostatní mladé lidi."

Reklama

Související témata:
Petr Vlček
Panionios