Hlavní obsah

O první příležitosti pro nečekaného asistenta i o poslední šanci pro některé hráče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některá jména na nominační soupisce překvapila, vždyť kdo tipoval, že trenér hokejové reprezentace Radim Rulík povolá na turnaj Karjala brankáře Pavláta, obránce Zábranského či útočníka Frka. Přesto to nejméně očekávané jméno se neobjevilo na seznamu hráčů, nýbrž u realizačního týmu. A je jím Tomáš Plekanec. Nejen novému asistentovi trenéra se věnují v novém dílu podcastu Za mantinelem redaktoři Sport.cz Martin Kézr a Jan Škvor.

Za mantinelem: O první příležitosti pro nečekaného asistenta i o poslední šanci pro některé hráčeVideo: Sport.cz

 
Článek

V sobotu ukončil hráčskou kariéru, ve středu už byl Tomáš Plekanec oznámen jako Rulíkův asistent u reprezentace. Podle původních dohod u ní měl figurovat jako konzultant, jenže nečekaný odchod do hráčského důchodu plány národního týmu změnil.

„Je to dobře. Když se ta možnost naskytla, tak proč z něj asistenta neudělat?“ uvažuje Kézr a připojuje, že Plekanec bude pomáhat zejména s přesilovkami, oslabeními a vhazováními.

Tomáš Plekanec po konci kariéry v nové roli. Stal se asistentem trenéra hokejové reprezentaceVideo: Sport.cz

„Kdybychom měli říct jméno, které splňuje přesně tyto atributy hry, asi by nás nenapadl nikdo povolanější než Tomáš Plekanec,“ připomíná Škvor, že 40letý borec vynikal právě na buly a hře ve speciálních formacích.

Proč v nominaci chybí Radil? Nemusíme ho zkoušet, bude záležet, jakou formu bude mít v lednu a únoru, vysvětluje Radim Rulík Video: Sport.cz

Kézr se Škvorem pak rozebrali i 27jmenný kádr pro Karjalu, včetně na reprezentační úrovni neostřílenou brankářskou dvojici Jakub Málek - Dominik Pavlát. A rozumí i vysvětlením kouče Rulíka, proč do výběru nezařadil nejproduktivnějšího hráče extraligy Lukáše Radila či litvínovského Ondřeje Kašeho.

Kézr přiznává, že jej v nominaci překvapuje jméno Libora Zábranského „Zatím mě na žádné reprezentační akci, a že už jich má se 16 zápasy za sebou docela dost, nepřesvědčil,“ říká a Škvor jej doplňuje, že u 23letého beka Ässätu Pori může jít o jednu z posledních šancí se v národním týmu předvést.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Videonominace českého národního týmu na turnaj KarjalaVideo: Tipsport Extraliga / BPA

A stejnou last chance jako Zábranský má možná před sebou i 26letý útočník Lukáš Jašek ze švédského Oskarshamnu či 30letý útočník Bernu Martin Frk, jenž se do národního týmu vrací poprvé od dubna 2018.

Už ne lev, ale státní znak. Nové dresy hokejové reprezentace pro Euro Hockey TourVideo: Sport.cz

Řeč se však stočila i na reprezentační dresy, jimž bude po pěti letech opět dominovat státní znak.

Reklama