Hlavní obsah

O tom, jak Petr ztratil klid a ublížil týmu, Hradec zdržel oslavy a Jalonen už nemá kde brát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští hokejisté do 18 let mají za sebou na mistrovství světa druhou prohru ze tří duelu. Švédsku podlehli 0:2, když týmu nepomohlo chování trenéra Jakuba Petra. Ten po kontroverzním vyloučení neposlal hráče včas na oslabení a střídačka vyfasovala další trest za zdržování hry, přičemž následnou přesilovku Seveřané využili. Počínání hlavního kouče kritizují v podcastu Za mantinelem redaktoři Sport.cz Martin Kézr a Matěj Vybíral. Věnují se i mužskému národnímu týmu, Karimu Jalonenovi už se totiž rýsuje finální soupiska pro mistrovství světa, nebo probíhající sérii finále extraligy. V ní se Hradec vzepjal a ještě pozdržel třinecké oslavy.

Podcast Za mantinelem s Martinem Kézrem a Matějem VybíralemVideo: Sport.cz

 
Článek

V utkání české osmnáctky proti Švédsku dlouho platil bezbrankový stav a národní tým držel s obhájcem titulu krok. Pak ale přišel zlomový moment. Švédský hráč vystřídal na jednom konci střídačky, zatímco jeho spoluhráč vyskočil na druhém konci a dostal se za záda Jakuba Dvořáka, který fauloval.

„Pravidla říkají, že je tohle možné, pokud tím mužstvo nezíská zjevnou územní výhodu. A je jasné, že zjevnost musí posoudit rozhodčí," vysvětluje Kézr s tím, že sudí situaci pustili a naopak do čtyř šli Češi.

A nakonec nejen do čtyř, ale dokonce do oslabení tří proti pěti poté, co Petr neudržel emoce, dlouho diskutoval s rozhodčími a reprezentace vyfasovala trest za zdržování hry. „To Jakubu Petrovi zazlívám. Tohle by nikdy neměl mládežnický trenér udělat. Místo toho, aby pocit křivdy a pachuti stáhl do sebe a mužstvo namotivoval, tak nesmyslně debatoval s rozhodčími," kritizuje šéfredaktor Sport.cz.

„Jak často se tohle na mezinárodní scéně stane? Protože po varování se vždycky trenéři v rámci možností uklidní a pošlou hráče na vhazování," komentuje Vybíral a Kézr souhlasí. „Objezdil jsem mnoho šampionátu, ale nezažil jsem, že by trenér takhle vypadl z role. Neukočíroval svoje emoce," míní novinář.

Rovněž se mu nelíbilo, že kouč Petr se po kruté prohře s favoritem vyhnul rozhovorům. „Tenhle postup mě zamrzel. Na dospělém šampionátu by mu to neprošlo, tam musí vždy hlavní trenér. Na osmnáctkách asi platí podobná pravidla, ale Petr se tomu nějak vyhnul," říká Kézr. „Škoda, že se k situaci nepostavil čelem. Je pochopitelné, že cítil křivdu, ale v daném momentu musel ukočírovat emoce," tvrdí Vybíral.

Vedle finále extraligy mezi Hradcem Králové a Třince, v níž Mountfield vítězstvím ve čtvrtém duelu odložil oslavy Ocelářů, a skončené baráži, se redaktoři věnovali i přípravě mužského národního týmu na mistrovství světa.

Soupisku už má finský kouč českého výběru Kari Jalonen podle obou novinářů téměř kompletní. „Moc velkých změn v kádru nebude. Dost možná se nepřipojí nikdo z finále extraligy," míní Kézr. „Podle mě je to dost pravděpodobné. Obránce Jakub Jeřábek se zranil a i kdyby se ještě vrátil, dost možná bude hrát s nějakým šrámem přes bolest," doplňuje ho Vybíral.

Oceňuje, že Jalonen se chce podívat i na stříbrného medailistu z dvacítek Stanislava Svozila, který drtivou většinu sezony strávil v kanadské juniorské soutěži a až na závěr dostal příležitost na dvě utkání v NHL, v níž si užil debut s asistencí.

„Je super, že se trenér nebojí vzít mladé kluky, znovu i Davida Jiříčka. Ale u Svozila se hrozně špatně tipuje, jestli má šanci si na mistrovství světa zahrát," myslí si redaktor Vybíral. „Těžko říct, jak mu půjde dospělý hokej," dodává Kézr.

Reklama