Hlavní obsah

O udavačství v českém hokejovém Absurdistánu, v němž chybí respekt a tolerance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už v úterý startuje finálová série hokejové extraligy mezi Hradcem Králové a Třincem, její první tři zápasy se ale nebudou týkat útočníka Ocelářů Libora Hudáčka. Tomu disciplinární komise zastavila činnost za faul na pardubického Sedláka, a to jen kvůli podnětu podanému Dynamem. A právě (ne)fungování úřadu vedeného Viktorem Ujčíkem se v novém díle podcastu Za mantinelem věnují redaktoři Sport.cz Martin Kézr a Jan Škvor. Řeč však přišla i na další zajímavá aktuální témata.

Podcast Za mantinelem o udavačství v českém hokejovém Absurdistánu s Martinem Kézrem a Janem ŠkvoremVideo: Sport.cz

 
Článek

V kostce funguje disciplinární komise takto: Pokud je v zápase uložen hráči vyšší trest, zabývá se jeho zákrokem automaticky. Jinak až na základě podnětu některého z klubů. Tak tomu bylo i v případě Hudáčka, jenž od sudích obdržel na ledě dvě minuty za napadení.

A podnět na Hudáčka podaly Pardubice, které po tomto duelu skončily a finále se jich týkat nebude. „Je to divně nastavená praxe. V tuhle chvíli přichází podnět od klubu, jemuž skončila sezona," poukazuje Kézr.

„Všichni teď mluví o bonzáctví a udavačství Pardubic, ale jak jinak chceš docílit trestu pro Hudáčka, když je ten systém tak pokřiveně nastavený," ptá se Škvor. „Chyba je v tom nejvyšším patře a v APK," poukazuje Kézr na kluby, které si extraligu od této sezony samy řídí.

Oba redaktoři se pak pozastavují nad faktem, že disciplinárku vede muž, jenž je zároveň hlavním koučem prvoligové Jihlavy. „Je to úplný Absurdistán," kroutí hlavou Škvor.

Řeč se po pokutách pro majitele Vítkovic Aleše Pavlíka a Pardubic Petra Dědka za kritiku sudích v den zápasu stočila i na „náhubkový zákon" zakazující aktérům zápasu hodnotit rozhodčí v den utkání.

„Celé je to o tom, co říkal už dříve Filip Pešán, že český hokej potřebuje vrátit kulturu. Můžeme se vyjadřovat k rozhodčím, když kulturu udržíme. Jenže se ukazuje, že ji absolutně neudržíme. Máme 'náhubkový zákon', protože si nejsme jistí, že se aktéři zápasů dokážou chovat v rámci mantinelů," prohlásil Kézr.

V podcastu Za mantinelem došlo i na samotné finále extraligy mezi Mountfieldem a Oceláři, stejně jako na znovu bronzové české hokejistky na MS, přípravu mužského nároďáku na blížící se šampionát i na reprezentační osmnáctku, která do MS vstupuje už ve čtvrtek.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.