Hlavní obsah

Zákulisí Pekingu. Proč čínská dobrovolnice mluvila česky a čím nás oslnili Slováci?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní hry. Po všech stránkách. Šestnáct dnů od zapálení po zhasnutí olympijského ohně v zemi, kam kromě akreditovaných účastníků her prakticky nikdo nesměl. Co se dělo v zákulisí pekingské olympiády a na co se bude jednou vzpomínat? O tom byl speciál podcastu Mixzóna.

Upoutávka ke 14. epizodě podcastu MixzonaVideo: Sport.cz

 
Článek

Zážitků byla spousta. Od množství opatření proti covidu, která působila občas až komicky, ale co je důležité, výborně fungovala. Byť ne všichni mohli strávit v dějišti her tolik času, kolik původně zamýšleli.

Přes extrémní podmínky, které sportovci, realizační týmy ani novináři nikde jinde nemohli zažít. Třeskutá zima, silný vítr, biatlonisté i lyžaři, kteří na rozhovory přicházeli rozklepaní a prokřehlí.

Až po unikátní stavby, které by těžko v jiné zimě mohly vzniknout, překvapivě takřka bezproblémové přípravy her na dálku či specifika místní dopravy.

Ale také vlídná část Číny. Usměvaví dobrovolníci, snažící se pomoct s každým problémem. A také dívka, která v tiskovém středisku překvapila novináře velmi slušnou češtinou. „Říkejte mi Lucie,“ poprosila je mladá Číňanka, kterou kdysi okouzlila fotografie Prahy.

Ale v debatě redaktorů webu Sport.cz a deníku Právo Michala Osoba, Jana Škvora a Pavla Novotného došlo i na hodnocení českého vystoupení. Proč bylo zklamání více než pozitiv a čím fanoušky nadchli čeští curleři či reprezentace hokejistek? Také to se probíralo v Mixzóně.

Reklama

Související témata: