Hlavní obsah

Pravidla Texas Hold'em

Jako první článek naší nové sekce musí přirozeně přijít základní výklad pravidel a výherních kombinací nejpopulárnější pokerové varianty Texas holdem no limit. Poker je sice nesmírně komplexní hrou, ale samotná pravidla hry nejsou vůbec složitá a věříme, že si je za pomoci našeho návodu rychle osvojíte.

Foto: Flickr

Ilustrační obrázek

Článek

Nejprve si naznačíme jednoduché schéma průběhu jedné celé hry varianty Texas holdem:

1. Každému hráči jsou rozdány dvě karty

2. První kolo sázek - takzvaná preflop fáze hry

3. Dealer rozdá tři společné karty (tzv. flop)

4. Druhé kolo sázek

5. Dealer otočí čtvrtou kartu (turn)

6. Třetí kolo sázek

7. Dealer otočí pátou kartu (river)

8. Poslední kolo sázek

9. Showdown - otočení karet a porovnání výherních kombinací

Základní pojmy

Pot (bank) - místo, kde se shromažďují sázky všech hráčů. Cíle hry je vyhrát tuto sumu. Dealer (button) - hráč, který (kromě preflop fáze) hraje jako poslední. V případě nepřítomnosti profesionálního krupiéra se věnuje rozdávání karet.Povinné sázky (sázky naslepo) - small blind a big blind.Small blind - tuto sázku do hry vkládá hráč, který sedí po levé ruce dealera. Big blind - velký blind vkládá do hry hráč, jenž sedí nalevo od hráče na small blindu. Big blind je většinou dvojnásobkem hodnoty sázky na small blindu.Board - společné karty na stole. Stack - všechny žetony daného hráče

Sázky jsou takto nazývány z toho důvodu, že dva určení hráči na obou blindech musí vsadit požadovanou sumu ještě předtím, než se podívají na své karty. To proto, aby v každé hře byly v banku nějaké finanční prostředky/žetony, o které se bude hrát. Po každé ukončené hře se všechny tyto pozice (dealer, small blind, big blind) posouvají PO SMĚRU hodinových ručiček, takže tyto povinné sázky nakonec vsadí každý hráč účastnící se hry.

Před začátkem hry

Co tedy ke hře vlastně potřebujeme? Jako první samozřejmě karty. Texas holdem se hraje s jedním balíčkem standardních karet francouzského typu, který obsahuje 52 listů - 4 barvy (piky/spades, kříže/clubs, káry/diamonds, srdce/hearts) po 13 kartách s hodnotami 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J, Q, K a eso (A). Ačkoliv hru může hrát až 22 hráčů, obvykle jich u jednoho stolu vidíme 2-10. Dále je vhodné mít žeton, kterým si označíme hráče sedícího na pozici dealera (často se můžete setkat i s pojmem button). Tato pozice je specifická tím, že hráč sedící na ní hraje až jako poslední v pořadí a má tak určité výhody, o kterých si povíme v jednom z dalších článků. Pokud ve hře není profesionální krupiér, tak se dealer věnuje rozdávání karet. Pro potřeby sázení budeme potřebovat žetony různých hodnot. Zakoupení pokerových setů s žetony není již v současné době žádným problémem a zákazníci si je vybírají na základě počtu hráčů ve hře a velikostí povinných sázek.

Cíl hry

Cílem hry je výhra banku (potu), který vznikne v průběhu jednotlivých sázkových kol. Vítězství lze dosáhnout dvěma způsoby:

1. Donutit svými sázkami soupeře k zahození karet (foldu).

2. Vytvořit nejsilnější kombinace PĚTI karet. Toho můžeme docílit použitím

- dvou svých karet a tří společných

- jedné své a čtyř společných

- všech pěti společných karet

V případě identických nejlepších kombinací se bank rozděluje rovným dílem mezi jejich držitele.

Průběh samotné hry

Preflop fáze

První fáze hry začíná vložením povinných sázek. Poté dealer každému hráči rozdá dvě karty. Tyto karty jsou rozdány tak, aby je viděl pouze jejich majitel. Rozdává se po jedné kartě a začíná se od hráče na small blindu. Poté již nic nebrání prvnímu kolu sázení. To odstartuje hráč sedící nalevo od velkého blindu a postupuje se po směru hodinových ručiček. Hráči mají následující možnosti:

Složení karet (fold) - Zde asi není potřeba nic vysvětlovat. Hráč, který si není jistý silou svých karet, je může zahodit a neúčastnit se dané hry. Neinvestuje tak žádné peníze (nebo žetony).

Čekání (check) - v preflop fázi se týká pouze hráče na big blindu, a to v případě, že před ním žádný hráč nenavýšil. Big blind pak může "checknout", protože nemusí dorovnávat žádné navýšení a svoji povinnou sázku do hry již vložil.

Dorovnání (call) - vstup do hry zaplacením částky, která má stejnou velikost jako sázka big blind. Případně raisu některého hráče, který se vyjadřoval před ním.

Navýšení (raise) - Minimální částkou pro navýšení je většinou dvojnásobek big blindu. Maximální pak hráčův stack (všechny žetony).

All-in – vložení všech žetonů, které má u stolu hráč k dispozici.

Pokud hráč, který reaguje ihned po big blindu, navýšil původní vklad, tak se dalšímu hráči v pořadí otevírá možnost takzvaného re-raisu, tedy opětovného navýšení předchozí částky. Toto navýšení bývá většinou opět dvojnásobně vyšší než poslední sázka.

Flop

Dealer nejprve „spálí“ první kartu (odloží ji stranou tak, aby nikdo neviděl, o kterou se jednalo) a pak na stůl vyloží tři karty, které jsou společné pro všechny hráče. Potom následuje další kolo sázení. To načíná první hráč sedící nalevo od dealera, který nezahodil karty. Má tři možnosti:

  • Položit karty (fold)
  • Čekat (check)
  • Vsadit (bet)

Pokud tento hráč zvolí možnost sázky (bet), tak má hráč sedící za ním možnost tuto sázku dorovnat (call), navýšit (raise) nebo může karty složit (fold). Na check již nemá nárok.

Po dokončení sázení se všechny žetony přesunou do potu a pokud ve hře zbývají dva a více hráčů, pokračuje se do další fáze.

Turn

Dealer „spálí“ vrchní kartu v balíčku, otočí další následující a umístí ji vpravo vedle flopu.

Po vynesení čtvrté společné karty začíná akci opět hráč s kartami sedící jako první po levé ruce dealera. Hráči mají stejné možnosti vyjádření jako v předcházejícím sázkovém kole.

River

Po kompletním třetím sázkovém kole za přítomnosti dvou a více hráčů dealer opět spálí jednu kartu a další v pořadí otočí vpravo vedle čtyř již odhalených.

Poté začíná poslední kolo sázek. Opět zde platí stejné pořadí i úkony jako v těch předchozích.

Showdown

Hráči otáčejí své kombinace a porovnávají jejich sílu. Jak jsme si už uvedli výše, hráči se snaží ze sedmi karet (dvou vlastních a pěti společných) složit tu nejlepší pětikaretní kombinaci. Hráč s nejlepší výherní kombinací získává žetony v banku. Někdy může dojít k situaci, kdy mají hráči stejnou kombinaci. V tom případě se mezi ně pot dělí. Tento stav označujeme termínem split.

Pravidlo all-in sázky a side pot

V průběhu rozehrané pokerové partie je běžným jevem, že každý z hráčů má před sebou různý počet žetonů. Pokud se do hry dostanou 3 a více hráčů s odlišnými stacky (počty žetonů), tak je pravděpodobné, že se některý z nich dostane v průběhu sázkových kol do takzvaného all-inu, tedy vsadí do hry všechny své žetony. V těchto situacích vznikají hlavní (main) a vedlejší (side) poty. Hráč v all-inu nemůže nikdy získat od každého soupeře více, než kolik činila jeho sázka. Vše si ukážeme na jednoduchém příkladu:

Hráč 1: 4.000 v žetonech

Hráč 2: 2.000

Hráč 3: 1.000

Situace, které mohou nastat:

a) Do hry se pustí pouze dva hráči a oba – pro zjednodušení situace – oznámí all-in již před flopem. Pokud se jedná o hráče 1 a 2, bude mít hlavní pot hodnotu 4.000 - stack hráče 2 je totiž 2.000, a tak hráči číslo 1 na dorovnání soupeřova stacku stačí jen 2.000 (2.000+2.000=4.000 - hlavní pot). Přebývající 2.000 se vrací hráči 1 a hráč 2 je v tuto chvíli nemůže nijak získat.

b) Pokud do hry vstoupí všichni 3 hráči, tak je situace o něco složitější a kromě hlavního potu se vytvoří i tzv. side pot. Hlavní pot bude mít hodnotu 3.000 - hráči 1 a 2 dva dorovnávají každý pouze tisícový stack hráče číslo 3. Hráč 1 a 2 ale také hrají dále mezi sebou a vytvářejí side pot. Ten bude mít hodnotu 2.000 - zbylých 1.000 hráče číslo 2 první hráč dorovnává a opět se mu vrací zbylé dva tisíce.

V showdownu nejprve porovnávají své kombinace hráči 1 a 2, aby se zjistilo, který z nich vyhraje side pot. Karty poté odkrývá i hráč číslo 3 a pokud hodnota jeho karet převyšuje kombinace zbylých dvou, tak se stane majitelem hlavního potu. V opačném případě je vyřazen ze hry a pot získá hráč s nejlepší kombinací.

Reklama