Hlavní obsah

Federer chystá travnatou pomstu

Jedna ze dvou sérií se skončí po dnešním finále Wimbledonu, ve kterém se utkají dva nejlepší tenisté současnosti. Uspěje v něm Španěl Nadal, který Rogera Federera porazil pětkrát za sebou, nebo Švýcar, který táhne šňůru 47 vítězných zápasů na trávě v řadě?

Článek

Rafael Nadal je momentálně zřejmě jediným tenistou, který je schopný světové jedničce ze Švýcarska dlouhodobě konkurovat. Dokazuje to i historie vzájemných zápasů, která je 6-1 na Španěla. Letos už Federera dokázal porazit čtyřikrát, třikrát na antuce a jednou na tvrdém povrchu v Dubaji. Ačkoli tráva rozhodně nepatřila mezi nejsilnější Nadalovy pvrchy, dokazuje současná antuková jednička, že i na zeleném povrchu se už naučila hrát. Problémy měl Nadal jen ve druhém kole s Američanem Kendrickem; ten vedl už 2-0 na sety a mohl rozhodnout v tie-breaku třetí sady. Nadal ale prokázal pevné nervy a zvrátil zápas ve svůj prospěch. Souboj s Kendrickem byl jediným utkáním, ve kterém Španěl dovolil soupeři uhrát set. Na cestě do finále zdolal Andre Agassiho, Labadzeho, Nieminena i Baghdatise bez ztráty jediné sady, což je úctyhodný výkon.

Ještě suverénněji si ale ve Wimbledonu počínal Roger Federer. Švýcar, který na trávě naposledy prohrál v roce 2002, došel do finále bez ztráty jediného setu, přestože neměl vůbec lehké soupeře. Už v prvním kole narazil na Richarda Gasqueta, který předtím vyhrál turnaj v Nottinghamu. Francouz ale proti Federerovi uhrál pouhých sedm gamů - o jeden více než domácí modla Tim Henman, který se poroučel ve druhém kole. Ani další Francouz Mahut Švýcarovi nesebral set, jako jediný se ale může chlubit tím, že jednu sadu dotáhl do tie-breaku. Jednoznačný průběh mělo i utkání s Tomášem Berdychem a Mariem Ančičem z Chorvatska. V semifinále na Federera čekal Švéd Jonas Bjorkman, který předtím porazil například krajana Johanssona nebo Radka Štěpánka; pro Federera ale Bjorkman nebyl žádným soupeřem a prohrál 2-6 0-6 2-6.

Není divu, že s takovou formou a na svém nejlepším povrchu je i přes zápornou bilanci favoritem Federer. Na jeho čtvrtý wimbledonský triumf v řadě vypsali bookmakeři nízký kurs 1.18. Myslíte si, že Švýcar neztratí set ani ve finále? Potom si vsaďte na jeho výhru 3-0 na sety s kursem 2.10. Jestli ale věříte Nadalovi, pak nevynechejte kurs 3.79 na jeho další vítězství nad Federerem a pokud se pořád nemůžete rozhodnout, počkejte si a během utkání si vsaďte live.

Reklama