Hlavní obsah

Finále Ligy mistrů: Barcelona nebo Arsenal?

O tom, který evropský fotbalový klub je v letošní sezoně nejlepší, bude jasno po dnešním večeru. Ve finále Ligy mistrů, které se odehraje na Stade de France, se utkají hráči Barcelony a Arsenalu.

Článek

"Tento tým stojí na začátku nové éry." Těmito slovy charakterizoval svůj tým kouč Arsenalu Arsene Wenger, kterého dnes čeká jeden z nejdůležitějších utkání kariéry. Francouzský trenér tak popsal výměnu generací, která se letos v londýnském klubu odehrává. Kvůli ní před tímto ročníkem počítal s Arsenalem jako finalistou Ligy mistrů asi málokdo. Wenger a jeho svěřenci ale dokázali, že i mužstvo, které se teprve rodí, může dosáhnout úspěchů. Arsenalu se letos příliš nedařilo v domácí soutěži; po dlouhých letech měli Wengerovi svěřenci problém umístit se do čtvrtého místa, které by jim zajišťovalo účast v příštím ročníku milionářské soutěže. To se jim nakonec povedlo až v posledním kole, kdy Tottenham selhal na hřišti West Hamu a skončil pátý. Zato v Lize mistrů se Arsenalu daří nadmíru dobře. Od osmifinále sehráli proti Realu Madrid, Juventusu a Villarealu šest zápasů; nejen, že ani jednou neprohráli, dokonce od svých soupeřů nedostali jediný gól.

Dnes se ovšem Wengerův tým, ve kterém jsou pouze dva Angličané, postaví protivníkovi, jehož útočníci jsou zřejmě vůbec nejobávanější na starém kontinentu. Střeleckou formu prokazovali hráči Barcelony po celou sezonu. Dařilo se jim ve španělské lize, kde nasázeli soupeřům 79 branek ve 37 zápasech, důležité góly dokázali vstřelit i v Lize mistrů, kde však Barcelona přeci jen kladla větší důraz na obranu. Podle trenéra španělského týmu Rijkaarda jsou jeho hráči před dnešním fotbalovým svátkem zdravě nabuzeni. "Necítíme žádný tlak. Jsme jen nadšeni, že tu můžeme být. Dnešní utkání budí hodně pozornosti, ale to je normální," prohlásil kouč, který cennou trofej získal už třikrát jako hráč Ajaxu a AC Milán. Dnes má možnost získat titul i jako trenér; pokud se tak stane, budou se fanoušci Barcelony radovat poprvé po čtrnácti letech. Stejně jako Wenger, i Rijkaard se soustředí na týmovou hru a odmítá, že by finále bylo soubojem Thierryho Henryho a Ronaldinha. "Je dobře, že máme v mužstvu hvězdy, hrát jako tým je ale důležitější. A já bych jim všem chtěl pogratulovat za tvrdou práci, kterou zatím odvedli. V kabině panuje vzájemný respekt, což je základem úspěchu," pochválil Nizozemec své svěřence.

Výměnu generací v Arsenalu symbolizuje i fakt, že dnešní finále je posledním zápasem pro nizozemského veterána Dennise Bergkampa. Bývalý Rijkaardův spoluhráč sice bude jen na lavici náhradníků, i tak je to ale důstojná tečka za jeho sportovní kariérou. "Je to jeden z hráčů, kteří přitahují diváky na stadiony. Když se ohlédnete za jeho kariérou, dá se to srovnat s uměním. Velmi si ho vážím," vzdal mu hold trenér Barcelony. "Asi není lepší způsob jak ukončit kariéru, než ve finále Ligy mistrů," dodává Wenger.

Jeden ale přeci jen existuje - titul pro evropského šampiona získat. Podle bookmakerů má dnes ale větší šanci Barcelona, na kterou sázkoví experti vypsali kurs 1.83. Věříte, že si Arsenal nenechá ujít příležitost a získá poprvé v historii cennou trofej? Pak si vsaďte na to, že pohár získá anglický tým v kursu 2.70. U společnosti Betandwin si ale můžete vsadit na desítky dalších příležitostí a samozřejmostí je u tak důležitého utkání i možnost vsadit si během zápasu live.

Reklama