Hlavní obsah

Zaznamená Fish první letošní výhru?

Poslední generálkou před blížícím se prvním vrcholem tenisové sezóny -Australian Open - je pro část hráčů i hráček podnik v Sydney. Vypilovat svou formu na tradičním turnaji Medibank International se pokusí mimo jiné Mardy Fish a Janko Tipsarevič, kteří se spolu utkají v duelu úvodního kola.

Článek

Tradiční klání v dějišti olympijských her 2000 je dotováno v mužské části necelým půlmilionem amerických dolarů. Turnaj série ATP World Tour 250 má zde dlouholetou tradici. Loňský triumf obhajuje Rus Dmitrij Tursunov, role nasazené jedničky patří Novaku Djokovičovi ze Srbska.

Mardy Fish přišel na svět v městečku Edina, patřícím pod americký stát Minnesota. Mezi profesionály načíná jubilejní desátou sezónu. Tu odstartoval třísetovou porážkou od Jurgena Melzera v Brisbane. Šestadvacetiletý specialista na tvrdý povrch získal svůj premiérový titul na okruhu ATP před necelými šesti lety, když zcela ovládl stockholmský podnik. Druhý a dosud poslední vavřín zaznamenal o dva roky později na antuce v Houstonu.

Jednoznačně největší Fishův úspěch přišel na olympijských hrách v Aténách 2004, kde ziskem stříbrné medaile jen doplnil senzační obsazení cenných kovů pod pěti kruhy. Ani v uplynulých dvanácti měsících Fish nezůstal bez velmi dobrého výsledku. Na domácí půdě v Indian Wells se dostal až do finále, o titul jej připravil Novak Djokovič. O pět měsíců později stanul v New Havenu rovněž jen těsně pod vrcholem, zde se musel sklonit před Marinem Ciličem. Po zbytek loňského roku pouze paběrkoval, přesto však zakončil sezónu na solidním dvaadvacátém místě.

Janko Tipsarevičovi je čtyřiadvacet let a první tenisové krůčky učinil v rodném Bělehradu. Přestože si z odměn připsal více než jeden a půl milionu dolarů, na metu v podobě turnajového vítězství na okruhu ATP doposud čeká marně. Dlouho to vypadalo, že z Tipsareviče bude jen průměrný hráč. Když se však před dvěma lety probojoval do semifinále halového klání v Moskvě, k němuž připojil postup mezi nejlepších šestnáct ve Wimbledonu, začal s tímto Chorvatem tenisový kolotoč počítat. Loni se mu podařilo osmifinále travnatého grandslamu zopakovat. Za zmínku ještě stojí čtvrtfinále z Petrohradu, Mét, a především stejná fáze turnaje Masters v Miami. Aktuálně patří Tipsarevičovi sedmačtyřicátá pozice na světě.

Zúročí Fish svou specializaci na tvrdý povrch postupem do druhého kola, či tento souboj zvládne lépe o dva roky mladší Tipsarevič? Bwin vypsal na výhru Fishe kurs 1.55, na triumf Tipsareviče si můžete vsadit v kursu 2.27.

Reklama