Hlavní obsah

I vy chcete snížit náklady za elektřinu a zůstat v klidu při případném blackoutu

Foto: Shutterstock.com

Nenechte si ničím zkazit náladu. Klid do domu vám přinese fotovoltaická elektrárna

Pořídit si vlastní fotovoltaickou elektrárnu už nemusí být pouhým nesplněným snem. S těmi správnými parťáky můžete mít svou fotovoltaiku bez starostí a doslova na klíč.

Článek

Ale hezky popořádku. Proč vlastně chtít na domě fotovoltaickou elektrárnu (FVE)?

  • Vlastní fotovoltaická elektrárna vám ušetří náklady na drahou elektřinu. Nekonečné zdražování elektřiny vám tak nezkazí náladu.
  • Od státu můžete se seriózní firmou získat dotaci až 50 procent z pořizovací ceny fotovoltaické elektrárny z programu Nová zelená úsporám.
  • Pořiďte si hybridní elektrárnu a blackout se vás už nebude týkat. Až vypadne proud, můžete dál svítit, topit nebo sledovat v televizi zápas svého oblíbeného klubu.

Při hledání vhodné firmy vsaďte na tu s dlouholetou tradicí, s mnoha zkušenostmi, která nabízí zákazníkům servis a může se pochlubit pozitivními recenzemi. Takovým parťákem je rozhodně společnost BC ENGINEERING (BCE), jež byla mezi prvními, které v tuzemsku začaly montovat fotovoltaické elektrárny. Od roku 2005 má na svém kontě tisíce instalací a spokojených zákazníků.

Nechme ale promluvit ty z nejpovolanějších, proto jsme se vydali přímo do společnosti BC ENGINEERING a zeptali se za vás na vše, co by vás mohlo ohledně pořízení vlastní elektrárny zajímat.

Michaela Holečková, obchodní zástupkyně

Na mé práci se mi líbí setkávat se s lidmi, kteří řeší alternativní zdroje získávání energií, a to nejen kvůli vlastním úsporám nákladů za elektřinu, ale také s ohledem na globální přínos těchto technologií.

Co s vámi nejčastěji klienti řeší?

Klienty nejvíce zajímá, jak velká bude úspora energie v jejich konkrétním případě. To záleží na režimu domácnosti, jak rozkládají spotřebu do průběhu celého dne, ale obecně se dá říct, že úspora je od 50 do 70 procent. Dále spolu řešíme, za jak dlouho od podpisu smlouvy bude FVE nainstalována, což je většinou do tří měsíců, záleží na velikosti zakázky.

Co všechno s klienty řešíme, by se dalo shrnout do těchto bodů:

  • Možnosti umístění panelů, dispozice střechy, umístění jednotlivých prvků, druh krytiny a požadavky na montáž.
  • Cesta svodu kabeláže do místnosti, kde bude umístěna technologie.
  • Technická připravenost místnosti k umístění technologie.
  • Cesta kabeláže z místnosti, kde je technologie, do místa domovního rozvaděče, ve kterém proběhne napojení technologie.
  • Umístění a technický stav elektroměrového rozvaděče.
  • Sumář podkladů potřebných k administraci žádosti o dotaci a připojení elektrárny u provozovatele distribuční soustavy.
  • Ověření identity žadatele u Státního fondu životního prostředí pro elektronické zplnomocnění při podání žádosti o dotaci, pomoc s vygenerováním tzv. AIS kódu.

Jak se vybírá optimální výkon elektrárny?

Výběr vhodného výkonu fotovoltaické elektrárny ovlivňuje více faktorů. Nejdůležitější jsou technické možnosti střechy a výše spotřeby energie v domácnosti. Ideální orientace střechy je samozřejmě na jih nebo mírné odklony na východ či západ. O přínos FVE nejsou ochuzení ani majitelé domácností s orientacemi na východ a západ, kdy je při správném návrhu možné prodloužit průběh výroby energie o ranní a odpolední sluneční svit. Při vyšší spotřebě energie v domácnosti je pak vhodné využít možnosti akumulace energie do baterií, jejichž životnost je více než 6 000 cyklů.

Fotovoltaickou elektrárnu 5 kWp si pořizují rodiny, které doma používají elektřinu na všechno včetně topení. Fotovoltaická elektrárna 10 kWp je vhodnější pro všechny provozovny, bytové domy nebo pro větší rodinné domy s průměrnou roční spotřebou 15 000 až 20 000 kWh (bez započítání elektrického topení) s převažující spotřebou během dne.

Jak dlouho trvá proces realizace elektrárny?

Celkovou délku realizace projektu ovlivňuje především související administrativa, ta se pohybuje v řádech několika týdnů. Samotná instalace elektrárny je pak poměrně rychlá, pohybuje se v rozmezí dvou až tří dnů.

Jaké informace od zákazníků potřebujete k výpočtu ceny fotovoltaického systému?

Vyúčtování o spotřebované elektrické energie za uplynulá období obvykle 1 až 2 roky zpětně. Dále klientovu představu o budoucím vývoji spotřeby (například pořízení tepelného čerpadla, klimatizace atd.). Svou roli dále hraje i chování domácnosti a její zvyklosti ve využívání energií. V neposlední řadě jsou samozřejmě důležité i technické možnosti umístění fotovoltaických panelů a samotné technologie.

Čeho se zákazníci ve spojení s FVE obávají nejvíce?

Největší obava klientů vychází samozřejmě z obavy z požáru a jeho případného hašení. V neposlední řadě také obavy z chování nespolehlivých firem. Na důvěře zákazníků si dlouhodobě zakládáme, od toho se odvíjí i platební podmínky. Zálohu u nás zákazník platí po vyřízení dotace a montáži panelů na střechu. My nevyžadujeme žádné nesmyslné zálohy předem.

Jiří Janda, vedoucí výroby a servisu

Na své práci pro BCE oceňuji možnost využití obnovitelných zdrojů, řešení úspor energií. Rád vymýšlím nová technologická řešení.

Jakými způsoby jsou umísťovány FVE panely?

Způsoby umísťování panelů se liší podle druhu střechy. Dle typu střechy či krytiny se vybere speciální upevňovací systém. Nejčastěji se panely na šikmé střeše kotví do střešních trámů. Pro rovnou střechu je nosnost do 50 kg/m2 se zatížením. Pro šikmou střechu je nosnost 25 kg/m2, kdy panely jsou umístěny pod úhlem. Každá střecha má své individuální řešení.

Jak dlouho trvá instalace?

Délka montáže je zpravidla jeden den, u velmi složitých instalací až dva dny.

Jak samotná instalace probíhá?

Nejprve se provede montáž panelů na střechu, poté dojde na montáž technologie v interiéru a nakonec se přistupuje k montáži rozvaděče, úpravě a propojení s hlavním domácím rozvaděčem.

Jaký vliv má na instalaci počasí nebo roční období? Kdy je podle vás nejlepší instalovat FVE?

Montáž je možné provádět celoročně. Jediné, co může instalaci ovlivnit, jsou zásady bezpečnosti práce či technických norem.

Instalace nezasahuje do chodu domácnosti, je však nutné se při ní nepohybovat v okolí, kde probíhá. Interiér instalací ovlivněn není. Při elektroinstalaci a propojení rozvaděče s panely je nutné počítat s tím, že domácnost bude krátký čas během dne odpojena od elektrického proudu z důvodu bezpečnosti.

Dorota Kalinová, projektantka

Svou práci mám velmi ráda, protože není rutinní. Proměnlivé podmínky dotací a připojení mě udržují každý den ve střehu, abych zákazníkovi nabídla nejvýhodnější řešení právě pro jeho domácnost. Věřím, že moje práce může pomoci rodinám získat více přirozené energie a zlepšit život v jejich domově. Dotační program Nová zelená úsporám pomáhá domácnostem k lepšímu a efektivnějšímu bydlení, mezi domácnostmi si program získal důvěru, což potvrzuje vysoký zájem ze strany klientů.

Co musí splňovat nemovitost pro instalaci fotovoltaického systému?

Druh střešní krytiny je při návrhu FVE vždy důležité zohlednit a použít jen výrobky vhodné a certifikované pro daný typ střešní krytiny.

Na jaké střešní konstrukce se instaluje FVE nejčastěji?

Nejběžnější jsou šikmé střechy s taškovou krytinou. Výjimkou ale nejsou ani krytiny tvořené nejrůznějšími druhy šindelů a šablon. V neposlední řadě se stále častěji setkáváme s umístěním na rovných střechách a umístěním FV panelů na samostatně stojící konstrukce, které jsou navržené tak, aby nerušily pohled na nemovitost nebo nevyčnívaly. Při instalaci není nutné kotvení do střešních konstrukcí a na místě se provádí pouze zatížení dle výpočtu výrobce.

Jaké jsou méně obvyklé konstrukce, na které lze nainstalovat FVE?

Fotovoltaické panely instalujeme i na garáže, pergoly a další menší konstrukce. Nejdůležitější parametry pro výběr konstrukce jsou sklon, orientace, velikost, nosnost střechy a zastínění. Se všemi parametry jsme připraveni zákazníkovi poradit a vybrat nejvhodnější umístění a řešení pro jeho stavbu.

Alena Bilová, projektová manažerka

Na mé práci mě baví spolupráce se zákazníky, možnost mít přehled o celém průběhu zakázky a v neposlední řadě řešení nestandardních zakázek. Klientům pomáhám s podáváním projektů na fond, s vyřizováním žádostí o dotace, s objednáváním revizí a samozřejmě také se zajištěním hladkého průběhu zakázek.

Kdo může získat dotaci na FVE a co k tomu potřebuje?

Dotaci na pořízení vlastní fotovoltaické elektrárny může získat v rámci dotačního programu Nová zelená úsporám (NZÚ) každý, kdo je vlastníkem či spoluvlastníkem nemovitosti, která slouží k bydlení. Žadatelé mohou získat na pořízení elektrárny dotaci až 160 000 korun, přičemž žadatelé ze znevýhodněných obcí získají navíc zvýhodnění ve výši 10 procent. Obecně lze říct, že dotace pokryje ve většině případů polovinu nákladů na pořízení elektrárny.

Program Nová zelená úsporám Light myslí také na znevýhodněné skupiny obyvatel v případě, že žadatel splní alespoň jednu z těchto podmínek:

  • žije v domácnosti, kde všichni její členové pobírají starobní důchod,
  • nebo invalidní důchod 3. stupně,
  • nebo příspěvek na dítě a/nebo bydlení.

Žadatel, který některou ze zmíněných podmínek splní, může získat příspěvek 90 000 korun na pořízení vlastní fotovoltaické elektrárny pro ohřev teplé užitkové vody, přičemž u tohoto řešení pokryje příspěvek až 100 procent nákladů na pořízení!

Jaké jsou nejnovější změny v dotačních podmínkách a na koho se vztahují?

V rámci NZÚ Light je minimální výkon FVE pro ohřev vody 2 kWp. Tuto dotaci nelze kombinovat se standardní dotací NZÚ. Pokud v minulosti zájemce již čerpal dotaci na FVE, nemůže čerpat znovu.

Jak dlouho probíhá schvalovací proces pro získání dotace? Kdy bude dotace po schválení vyplacena?

Dotace pro standardní FVE je vyplacena až po doložení faktury, potvrzení o úhradách, dodání fotodokumentace, skutečného stavu, zprávě o instalaci, soupisu provedených prací a protokolu o připojení. Dotaci obdrží zákazník na osobní účet asi do čtyř měsíců od podání. Dotace z programu NZÚ Light je vyplacena ihned po schválení.

Kdy dochází k zamítnutí dotace?

V případě, že PENB zahrnuje FVE, žadatel není vlastníkem nemovitosti a v rámci NZÚ Light pokud v minulosti byla žadatelem čerpána dotace na FVE.

Výhody pořízení fotovoltaické elektrárny od BCE

  1. Zajistí celý proces za vás.
  2. Nemusíte se o nic starat. Komunikaci s úřady, vyřízení dotace, povolení, projekt a kompletní instalaci zajistí BCE.
  3. Získání dotace je bez rizika.
  4. Pokud by na zpracovaný projekt elektrárny nebyla úřadem uznána dotace, zpracování projektu neplatíte.
  5. Působí po celé České republice.
  6. Společnost BCE má jednu z nejdelších historií realizací fotovoltaických elektráren v tuzemsku. Montáž a instalace provádí po celé České republice.
  7. Záruka kvalitní instalace se spolehlivým servisem.
  8. Disponují vlastní projekční kanceláří a profesionálním týmem montérů a elektrikářů.
  9. Při instalaci elektrárny používají výhradně kvalitní materiály.
Foto: bce.cz

Tým BCE je připraven být svým zákazníkům průvodcem a pomocníkem v cestě za vlastní fotovoltaikou

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Sport.cz