Hlavní obsah

Kam za nevšedními zážitky, perfektně upravenými sjezdovkami a odkud je úchvatný pohled na Mont Blanc?

Foto: OT La Plagne

Francie: Země stvořená k lyžování

Také patříte k těm, kterým v těle koluje láska k bílé stopě? Jen těžko lze popsat pocit, kdy vám dokonalé podmínky dovolí pustit se ze svahu, držet to zuby nehty na hranách a do každého oblouku dát kus sebe s respektem k přírodě. Ať už se během jízdy rádi kocháte okolím, nebo svištíte šusem, jen málokterá země vám dovolí stát se králem okamžiku. Kam vyrazit na hory, když vám už turisty natřískané areály nestačí?

Článek

Možností, kam vyrazit lyžovat, je několik. Pokud budete chtít zvolit přímo královnu zimních velmocí, pak půjde jednoznačně o Francii. Tahle země toho totiž nabízí mnohem víc než jen Paříž, víno se šneky či pověstný francouzský šarm. Toužíte-li nazout lyže ihned na prahu dveří vašeho dovolenkového ubytování, lyžovat na širokých a dlouhých sjezdovkách s minimem lidí, nemuset hlídat odjezdové časy skibusů a nechat se hýčkat perfektním servisem, pak je pro vás Francie ideální volbou.

Důvody, proč právě Francie

Cesta do Francie trvá přibližně dvanáct hodin. Nezajedete si sem tedy pravděpodobně na víkend a je nutné počítat s tím, že zde seženete převážně týdenní pobyty od soboty do soboty. Odměnou za cestu vám však bude lyžování v jedněch z nejlepších a největších propojených lyžařských terénů. Důležité je si uvědomit, že nejde jen o vteřiny aneb Opravdu chcete fungovat na bázi: Rychle sem a rychle domů? Francie je lyžařský ráj. Těchto pět argumentů mluví za vše:

Ubytování přímo na sjezdovce ve vysoké nadmořské výšcePo příjezdu se budete pravděpodobně kochat nádhernými pohledy. Jakmile ale nazujete lyže a zjistíte, že můžete vyrazit ihned, kouzlu francouzského lyžování navždy propadnete. Ve Francii totiž můžete zapomenout na zdlouhavá rána začínající cestou autem či skibusem na lanovku.
Dokonalé propojení areálů v jednom skipasuJak je ve Francii zvykem, lyžařské oblasti propojují mnoho resortů a středisek, kde si vystačíte pouze s jedním skipasem. Stovky kilometrů sjezdovek objedete pouze na lyžích bez nutnosti sundání lyží. Ty totiž zujete opravdu jen do restaurace či do kabinové lanovky.
Fronta jako výraz ve slovníku zakázanýFrancouzská střediska jsou vyhledávána těmi, kdo nechtějí ztrácet čas v dlouhých frontách. Zvláště v oblíbených lednových a březnových termínech (únor se nese ve znamení zimních prázdnin) je na sjezdovkách opravdu minimum lidí a na výkonných lanovkách se s frontami prakticky nepotkáte.
Krásné počasí a ideální sněhové podmínkyIdeální sněhové podmínky nezaručuje pouze vysoká nadmořská výška středisek, které byly stavěny většinou na zelené louce, ale rovněž výkonné zasněžování.
Cenově dostupné, a ještě k tomu i chutné!Většina klientů do Francie stále jezdí přes cestovní kanceláře (zajistí si ubytování se skipasem a jedou autem). Nejčastějším důvodem je fakt, že přes cestovní kancelář vyjde cena skipasu v kombinaci s ubytováním výhodněji. Přestože trendy posledních let ukazují na oblibu zkracování dovolené, kdy někteří jedou raději dvakrát do Rakouska na dva až tři dny, sedmidenní pobyt ve Francii vychází výhodněji. Ceny skipasů v přepočtu na kilometr zahrnutých sjezdovek jsou ve Francii bezkonkurenční (například 600 kilometrů sjezdovek ve Třech údolích stojí na šest dní za 324 eur/osoba, v případě 4členné rodiny je za 259 eur/osoba). A navíc – na sjezdovce si můžete vychutnat vyhlášené francouzské speciality za velmi slušné ceny.

Tip: Dobrota, která zahřeje: Tartiflette. Tartiflette je vydatné teplé jídlo s bramborami jako základ, slaninou a mazlavým sýrem, který si můžete vychutnat klidně i ve výšce 2 000 metrů nad mořem.

Hory jako výjimečné prostředí, které stimuluje smysl pro pokoru i kreativitu

Připravili jsme pro vás výběr zajímavých a oblíbených lyžařských středisek ve Francii. A věřte, máte se na co těšit.

Areál Paradiski: Les Arcs a La Plagne

V žádném žebříčku nejúchvatnějších lyžařských center nemůže chybět areál Paradiski, který leží v údolí Tarentaise v Savojsku. Sousedící lyžařská střediska Les ArcsLa Plagne nabízejí 425 kilometrů sjezdovek (modře značených je celkem 129 kilometrů, černých 37 kilometrů a zelených 11 kilometrů). Jsou zde také tři boardercross tratě, dva snowparky, volné terény pro freeridery, 153 kilometrů běžkařských tratí a celá řada dalších zajímavých atrakcí.

Oblíbenou aktivitou jsou vycházky na sněžnicích se psy ze smečky psího spřežení či skijoëring (lyžař tažený koněm). A ty, kdo touží po nevšedních zážitcích, potěší ledová umělá stěna, která nemá v Evropě obdoby, nebo jediná závodní bobová dráha ve Francii zpřístupněná veřejnosti, která je dědictvím olympijských her z roku 1992. Jedinečný zážitek bude i návštěva iglú v nadmořské výšce 2 000 metrů s ledovou jeskyní, ledovými sochami, ledovým barem či restaurací.

Až sedmdesát procent sjezdovek se v areálu Paradiski nachází v polohách nad 2 000 metrů nad mořem.

Tip: Svézt se můžete i unikátní dvoupatrovou visutou lanovkou Vanoise Express s kapacitou až dvě stě osob a dechberoucími výhledy na Mont Blanc.

Fotogalerie

Areál Tři údolí: Les Menuires, Val Thorens a Brides les Bains

Areál Tři údolí je největší lyžařskou oblastí na světě, kde si na jeden skipas můžete zalyžovat na 600 kilometrech sjezdovek navzájem dokonale propojenými lanovkami. Tři údolí propojují šest ledovců, 25 vrcholů a 63 restaurací na sjezdovkách. Tento oblíbený areál jsou tři sousedící vysokohorská údolí: údolí Belleville, údolí Méribel a údolí Courchevel, ve kterých jsou čtyři velká vzájemně propojená lyžařská střediska (každé z nich má přes 150 kilometrů sjezdovek).

Tip pro lyžaře: Propojení v areálu funguje tak, že vyjedete lanovkou na kopec, který má z jedné strany sjezdovky směrem do Val Thorens a z druhé do Méribelu. Skipas můžete mít jen na dané středisko, což odpovídá přibližně 150 kilometrům sjezdovek, nebo na celý areál všech středisek o délce 600 kilometrů sjezdovek. Mezi jednotlivými středisky skibus nejezdí, vše totiž projedete na lyžích.

Les Menuires a Val Thorens leží ve stejném údolí ihned nad sebou. Turisticky oblíbené lázeňské město Brides-les Bains můžete navštívit v mnohem níže položeném údolí pod horami. Se Třemi údolími ho spojuje kabina, která má horní stanici v Méribel. Brides-les Bains sice nenabízí luxus ubytování na sjezdovce, je však cenově dostupnější.

Ve Třech údolích si můžete kromě dokonalého lyžování vychutnat nezapomenutelné zážitky. Například více než 1 300 metrů a jednu minutu čtyřicet pět minut dlouhý let na zipline ve výšce až 250 metrů nad údolím. Ti, kteří neradi létají v oblacích, mohou vyzkoušet volné potápění pod led ve Val Thorens či Les Menuires.

Tip: Pro mladé návštěvníky od 7 do 14 let je v Les Menuires připraven program Ski Patrol Experience. Na malé dobrodruhy čeká okruh na miniskútrech, elektrické minirolby i simulace naložení zraněného do helikoptéry.

Méribel: Pro ty, kdo hledají luxus

Malebné středisko Méribel leží v srdci Tří údolí. Je stvořeno pro ty, kdo hledají luxus s ubytováním například v privátních chaletech či v hotelích s fullservisem a prvotřídními restauracemi i après-ski. Jedinečnost střediska Méribel podtrhuje také jeho poloha, díky které je označováno za srdce největší lyžařské oblasti světa Trois Vallées.

Fotogalerie

Věděli jste, že…?

Lyžařský instruktor ve Francii musí mít vlastní francouzskou licenci, kterou získá až po šestiletém studiu na vysoké škole. I to je důvod, proč cestovní kanceláře nenabízejí pobyty s dětským klubem či výukou lyžování. Mnoho rodin s nejmenšími dětmi proto do Francie nejezdí a lyžování na francouzských svazích nechávají pro větší dětské lyžaře.

Flaine: Od Picassa k Mont Blanc

Středisko Flaine leží v horském kotli v nadmořské výšce 1 600 metrů. Je součástí rozsáhlé lyžařské oblasti Grand Massif se 139 sjezdovkami, 265 kilometry sjezdovek. Z nejvyššího vrcholu Les Grandes Platieres je dechberoucí výhled na Mont Blanc. Zajímavým prvenstvím tohoto střediska je obdržený certifikát udržitelné turistiky Green Globe pro všechny tamní lanovky, sjezdovky i služby. A není se čemu divit. Flaine je prototypem střediska, které v sobě snoubí moderní urbanismus, design i perfektní zasazení do krajiny. Vedle apartmánových domů můžete ve Flaine narazit třeba i na monumentální sochy od Pabla Picassa.

Foto: OT Flaine (M.Dalmasso)

Středisko Flaine

Val d’Isère: Nádech rozmazlujícího luxusu

V údolí Tarentaise v Savojsku můžete navštívit jedno z nejznámějších a nejvýznamnějších ski center Val d’Isère, kde se dostáváme do nadmořských výšek od 1 550 do 3 450 metrů. To má punc rozmazlujícího luxusu a vytříbenosti.

Středisko spojuje šarmantnost horských vesniček, možnost luxusního ubytování na sjezdovce v apartmánech či v chaletech, vynikající francouzská gastronomie i široká nabídka služeb a aktivit. Jedinečné geografické umístění zaručuje hojnou sněhovou nabídku po celou sezonu, nádherné freeridové terény i odpočinkové wellness aktivity, které jsou po náročném sportovním výkonu velice vyhledávaným zpestřením.

Jedno z nejkrásnějších lyžování na světě – to podle mnohých zažijete na zimní dovolené v Tignes, moderním sportovním francouzském středisku, které leží v nadmořské výšce 2 100 metrů. Lyžařský areál Tignes/Val d’Isère nabízí 300 kilometrů sjezdovek pro lyžaře všech úrovní, spolehlivé sněhové podmínky, velmi dobré a perfektně propojené sjezdovky a luxusní terény pro freeride.

K Val d’Isère neodmyslitelně patří také středisko Tignes, propojený areál se společným skipasem. V porovnání s Val d’Isère, které je luxusní vysokohorské městečko, je Tignes spíše apartmánové středisko mladšího data s velkým jezerem. Na ledovec jezdí podzemní zubačka (turisti jí rádi přezdívají metro). Areál Tignes je zcela bez lesa, což mu dodává charakteristickou tvář.

Tip: Ve Val d’Isère se můžete zastavit u jednoho z nejvyhlášenějších cukrářů Francie Patricka Chevallota.

Fotogalerie
Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Sport.cz