Hlavní obsah

Mužům po třicítce klesá hladina testosteronu. Jak opět dosáhnout lepších výkonů?

Foto: shutterstock.com

Lidské tělo je studnicí přírodních chemikálií – hormonů, které mají obrovský vliv na zdraví a vitalitu

Mužům po třicítce s každým přibývajícím rokem klesá množství jejich primárního hormonu – testosteronu. Ztrácejí energii, vitalitu, chuť na sex, roste jim bříško a sportovní výkon už často také nedosahuje požadovaných výsledků. Dá se s tím něco dělat? Ano, chce to nakopnout hormonální systém jako za mlada!

Článek
Fotogalerie

Nedostatek testosteronu u mužů je smutným trendem posledních několika let. Rok od roku se totiž přirozená hladina testosteronu u zdravých mužů rapidně snižuje. Každý rok se hladina testosteronu u mužů po třicítce snižuje zhruba o jedno procento. Pokles tohoto důležitého mužského hormonu se týká někdy i mladších ročníků. Na vině může být hned několik faktorů – od špatného životního stylu až po nesprávný jídelníček či stres.

Proč zrovna testosteron?

Lidské tělo je studnicí přírodních chemikálií – hormonů, které mají obrovský vliv na zdraví a vitalitu. Testosteron je mužský pohlavní hormon, který kromě správné funkce pohlavních orgánů pomáhá například i s ukládáním vápníku a je důležitý pro tvorbu kostí či růst svalů.

Snížená hladina tohoto hormonu se projevuje zhoršenou výkonností svalů, řidnutím kostí, ukládáním tuku nejen do rizikových partií. Zhoršuje se paměť a schopnost soustředění. Mohou se projevit poruchy erekce, snižuje se libido i neplodnost. Potýkat se můžete také s nadměrným pocením, pomalejší regenerací organismu či celkovým utlumením, jako je melancholie, deprese a ztráta chuti do života.

Jak podpořit hladinu testosteronu?

Nejlepší způsoby na zvýšení testosteronu můžeme rozdělit do tří kategorií: strava, cvičení a doplňky stravy.

  1. Zaměřte se na svůj jídelníček. Pro testosteron je dobré jíst bílkoviny, které najdete v mase, luštěninách, ořeších či vejcích. Dopřávejte si čistou vodu, omezte pečivo nebo sladké a vyhýbejte se alkoholu.
  2. Hýbejte se. Pro testosteron je dobré věnovat se intenzivnímu, ale krátkému cvičení, jako jsou sprinty, kruhový trénink nebo intenzivní jízda na kole. Pokud však nepatříte k zarytým milovníkům sportu, dobře vám udělá i obyčejná procházka. Každý pohyb se počítá!
  3. Vyzkoušejte sílu přírody. Existuje celá řada vitaminů a extraktů z bylinek, jako je pískavice řecké seno nebo kotvičník zemní, které podporují přirozenou tvorbu testosteronu.

Nesmiřte se s tím, že se jednoho krásného dne probudíte a už to prostě nebude jako dřív. Přestože sportovní výkon, a bohužel nejen ten, nemusí být i přes vaši snahu optimální, postavte se hrdě na startovní čáru. Při dodržování základních pravidel na zvýšení hladiny testosteronu se i v šedesáti můžete cítit na dvacet.

Přichází Primulus – moderní multivitamin pro muže

Pryč je doba, kdy doplňky stravy byly nudné a jejich složení účinných látek bylo příliš nízké. Chcete být vitální, sebevědomý, silný muž s chutí a motivací do života? K tomu potřebujete dostatek testosteronu. Pro jeho přirozenou tvorbu můžete vyzkoušet mix vitaminů, minerálů a extraktů z bylin v podobě doplňku stravy Primulus určeného pro muže,“ říká David Buchta, jeden ze zakladatelů značky Primulus.

Foto: primulus.cz

Nejprodávanější doplněk stravy pro muže s obsahem extraktů bylin a vitaminů

Primulus jako produkt vznikl z vlastní potřeby. Coby příznivec sportu a muž po třicítce jsme se dvěma kamarády hledal vhodný doplněk stravy na podporu testosteronu, který právě po třicítce začíná u mužů přirozeně klesat. Bohužel jsme v Česku nenašli žádný produkt, který by se svým složením blížil ideálu a obsahoval by většinu ověřených látek na jeho přirozenou podporu.
David Buchta

Proto se parta kamarádů a aktivních sportovců rozhodla všechny důležité vitaminy a minerály pro muže dostat do jedné krabičky. A to se jim povedlo!

Testosteron a cvičení

Je přirozené, že s věkem přichází i určitá dávka zlenivění a pohodlnosti. Ne za vše ale může nízká hladina testosteronu. Pokud nemáte možnost nebo se vám jednoduše nechce chodit třikrát týdně do posilovny, zkuste zařadit do svého každodenního rituálu jednoduchý domácí trénink, ke kterému budete potřebovat pouze své vlastní tělo a znalost tří snadných cviků. Které to jsou? Dřepy s výskokem, angličáky a sprinty.

Tak sportu zdar a testosteronu zvlášť!

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Sport.cz