Hlavní obsah

Prospěte se k lepším sportovním výkonům a duševní pohodě. Co jste o spánku možná nevěděli?

Foto: shutterstock.com

Kvalitní spánek je startovní čárou vašeho zdraví

Ať chceme, nebo nechceme, spánek stojí za tím, že se na světě cítíme dobře. Ne nadarmo měl spánek ve starém Řecku svého vlastního boha. Dodnes si spánek udržuje tajemství, i když se ho vědci snaží probádat skrz naskrz. Proč má tak velký vliv na naše zdraví, duševní pohodu a sportovní výkony?

Článek

Trápí vás neustálá únava, nadměrné přibírání na váze, nesoustředění a stres? Viníkem může být špatný spánek. Měla by to pro vás být ta nejpřirozenější věc, stejně jako dýchání. Ale přesto podle odborníků trpí menšími nebo většími poruchami spánku 40 procent naší populace.

Pět důvodů, proč stojí za to kvalitně spát:

  1. Budete zdravější. Spánek podporuje imunitu. Když nespíte dobře, produkce imunitních buněk klesá až o 60 procent, takže jste náchylnější k infekcím a nemocem.
  2. Budete veselejší. Vaše psychika se zbavuje emočního vypětí a stresu, který se nastřádal přes den.
  3. Budete štíhlejší. Během spánku se produkují hormony sytosti a chutí, ale také růstový hormon, který spaluje tuky. Studie ukazují, že lidé, kteří spí v průměru méně než 6 hodin, přiberou během šesti let dvojnásobnou váhu oproti lidem, kteří v noci spí 7 až 8 hodin.
  4. Svaly porostou a nebudou bolet. Během spánku se produkuje růstový hormon, který hraje roli v růstu svalů a opravě tkání. Také se zvyšuje produkce bílkovin, které jsou stavebními kameny pro svalové buňky. Bez dobrého spánku zkrátka svaly nerostou.
  5. Budete dlouho žít. Výzkum ukazuje, že lidé, kteří spí málo, mají vyšší krevní hodnoty zánětlivých bílkovin než ti, co spí více. Záněty jsou spojeny se srdečním onemocněním, mrtvicí, cukrovkou, artritidou a předčasným stárnutím.
Foto: brainmarket.cz

Na kvalitní spánek je třeba tělo připravit před usnutím

Kolik hodin spát a kdy?

Kolik spánku potřebujete?

Za noc byste se měli dostat do pěti spánkových cyklů. Jeden spánkový cyklus trvá 90 minut. Vynásobte to pěti spánkovými cykly a máte 7,5 hodiny spánku. Méně než 6 hodin je málo, více než 9 hodin je moc. Optimální délka spánku je mezi 7,5 a 8 hodinami.

Kdy spát?

Nezáleží jen na délce spánku, ale i na jeho kvalitě a také na tom, v jaké části dne a noci spíme. Nejkvalitnější spánek totiž probíhá mezi desátou večerní a druhou hodinou ranní. V té době splácíme spánkový dluh z předchozího dne a teprve v následujících hodinách se tělo více věnuje regenerační činnosti.

Spánek není nuda. Co se při něm děje s vaším tělem?

Jak už bylo řečeno, spánek se skládá z cyklů trvajících přibližně 90 minut. Každý cyklus má pět fází:

  1. Usínání (do 15 minut).
  2. Lehký spánek – svaly se uvolňují, ochabují, pohyby očí ustanou.
  3. Vypnutí vědomí (půl hodiny po usnutí).
  4. Spánek, kdy se mozkové vlny prohlubují a zpomalují – ztrácíme přehled o tom, co se děje. Během této hluboké fáze obnovujeme své fyzické i psychické síly.
  5. Fáze REM (Rapid Eye Movement) je fáze spánkového cyklu, kdy se nám zdají sny, součástí jsou také rychlé pohyby očí, zrychluje se dech a případné probuzení v této fázi zapříčiní, že pociťujeme únavu. Při nedostatku REM fáze jsme náchylnější k duševním poruchám. Během této fáze se nám do paměti také ukládá vše, co jsme se během dne naučili.

Proč je důležitý hluboký spánek?

V hluboké fázi spánku probíhá nejvíce opravných mechanismů a dochází také k vylučování růstového hormonu. Až 70 procent celkového množství denního růstového hormonu je vylučováno během spánku. Dostatečná produkce růstového hormonu během hlubokého spánku může přispět k udržení elasticity a pevnosti pokožky a snižuje tak výskyt vrásek.

Foto: brainmarket.cz

Spánek je věda, kterou naše tělo ovládá za ideálních podmínek dokonale

Vyzkoušeno: 6 tipů, jak spát lépe

Většina z nás spí špatně. Důvod je podle odborníků jednoduchý: nezdravý životní styl. Lidé jsou vystaveni značnému stresu a mají méně fyzické aktivity. Řada věcí jim navíc nepřirozeně prodlužuje den, ať už mluvíme o umělém světle či obrazovkách počítačů, telefonů a televizí. Statistiky ale bobtnají i vlivem stárnutí a tloustnutí populace.

  1. Choďte spát a vstávejte pravidelně ve stejnou dobu.
  2. Udržujte v ložnici ideální teplotu od 18 do 22 stupňů Celsia.
  3. Eliminujte zdroje světla a hluku. Omezte modré světlo, které produkují televize, mobilní telefony a některé druhy osvětlení. Modré světlo v těle blokuje tvorbu melatoninu, hormonu, který má přímý vliv na kvalitu našeho spánku a syntetizuje se výhradně večer, kdy dopadá na sítnici méně světla. Před spaním používejte brýle blokující modré světlo, které zajistí, že se vám vyplaví dostatek melatoninu a jednoduše budete spát kvalitně.
  4. Vynechte kofein alespoň osm hodin před spaním.
  5. Vynechte těžká jídla a fyzicky náročnou aktivitu čtyři hodiny před spaním.
  6. Podpořte svůj spánek například vhodnou suplementací. Hořčík v ideálním poměru před spaním by měl být základ.
Foto: brainmarket.cz

Brýle proti modrému světlu a hořčík pomůžou do říše snů

Usnu za 3, 2, 1… jak hacknout svůj spánek?

Někdy je třeba spánku trochu pomoci. A není nutné užívat medikamenty s negativním vlivem na naše zdraví. Zlepšit kvalitu spánku, podpořit regeneraci, snížit napětí a stres můžete i jinak.

Vyzkoušejte kombinaci šesti přírodních látek zabalených do BrainMax Sleep Faster.

Díky přípravku Sleep Faster usnete rychleji a déle zůstanete v hlubokém spánku a REM, tedy ve fázích spánku, které jsou pro fyzické i duševní zdraví člověka stěžejní.

Foto: brainmarket.cz

Síla šesti účinných látek v jedné tabletě

Jaký je váš recept na usnutí?
Počítám ovečky.
4,3 %
Usnu u televize.
28,1 %
Fungují mi přírodní potravinové doplňky.
1,7 %
Čtu si nebo medituji.
12,8 %
Žádný. Zhasnu a do minuty spím.
53,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 764 čtenářů.
Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Sport.cz