Hlavní obsah

ATP po nedávných incidentech zpřísní tresty za nesportovní chování na kurtech

Tenisová asociace ATP hodlá zpřísnit tresty za nevhodné chování hráčů na kurtech. V reakci na sérii incidentů v úvodu této sezony o tom rozhodlo její vedení a varovalo, že tvrdší postihy mohou očekávat především aktéři opakovaných vzteklých výbuchů.

Foto: Handout, Reuters

Německý tenista Alexander Zverev na turnaji v Acapulcu v návalu vzteku roztřískal raketu o umpire.

Článek

Dvakrát se v posledních týdnech nechvalně předvedl Nick Kyrgios. Vyhlášený australský bouřlivák dostal za své výstupy a házení raketou v Indian Wells a Miami pokuty v celkové výši 60 000 dolarů, podle mnoha kritiků ale měl být z turnajů diskvalifikován. Jen s menším trestem vyvázl v Miami domácí tenista Jenson Brooksby, jenž rovněž mrštil raketou a stejně jako Kyrgios málem trefil sběrače míčků.

Vyloučením z turnaje byl potrestán německý tenista Alexander Zverev, který v únoru v Acapulcu vztekle mlátil raketou do umpiru v těsné blízkosti nohou rozhodčího. Za incident následně dostal vedle pokuty i roční podmínku, v případě jejího porušení ho čeká distanc na osm týdnů.

"Disciplinární komise ATP byla instruována, aby s okamžitou platností zaujala tvrdší přístup v posuzování porušení kodexu chování," uvedl předseda ATP Andrea Gaudenzi podle agentury Reuters v interní zprávě pro tenisty. Varoval je, že asociace upraví kodex i disciplinární postupy, "abychom zajistili, že budou poskytovat odpovídající a přiměřené sankce za vážná provinění a pro ty, kteří se proviní opakovaně."

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nick Kyrgios řádil v utkání se SinneremVideo: sntv

Bývalý italský hráč agresivní chování na kurtu odsoudil. "První tři měsíce sezony přinesly neobvyklé množství incidentů zahrnujících nesportovní chování. Tyto incidenty vrhají špatné světlo na náš sport. Toto chování ovlivňuje všechny a vysílá špatnou zprávu fanouškům, zvlášť těm mladým," uvedl Gaudenzi.

Reklama