Hlavní obsah

Djokovičův kouč: Byl jsem vyděšený. Kdokoliv jiný by za této situace Australian Open vzdal

Na letošním Australian Open ztratil jediný set, přesto nyní již desetinásobný šampion prvního grandslamu sezony Novak Djokovič i jeho kouč Goran Ivaniševič mluví o nejtěžším a nejemotivnějším triumfu na turnajích velké čtyřky pro staronovou světovou jedničku. Podle Ivaniševiče by drtivá většina ostatních hráčů s podobnými problémy, jakým čelil jeho svěřenec, tažení v Melbourne dávno před finále vzdala.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Srbský tenista Novak Djokovič ovládl podesáté v kariéře Australian Open a ziskem 22. grandslamového titulu se vyrovnal španělskému rekordmanovi Rafaelu Nadalovi.

Článek

Z erupce silných Djokovičových emocí bezprostředně po vítězném finále bylo evidentní, jak moc letošní tažení rodák z Bělehradu prožíval. „Jenom můj tým a moje rodina ví, čím jsem si prošel. Řekl bych, že vzhledem k okolnostem je to největší vítězství mojí kariéry," přiznal nyní již 22násobný grandslamový šampion.

Jeho kouč následně poodhalil, jakým těžkostem Djokovič čelil. Už při zápase třetího kola s Grigorem Dimitrovem byla prý jeho další pouť turnajem vážně ohrožena. „Nevím jestli 100, ale určitě 97 procent hráčů, by po shlédnutí toho snímku z magnetické rezonance šlo rovnou do kanceláře rozhodčích a z turnaje se odhlásilo," řekl Ivaniševič novinářům.

„On ale ne. Je z jiného vesmíru. Jeho mozek pracuje úplně jinak. Odevzdal ze sebe úplně vše. Tohle jsem opravdu nečekal. Upřímně, byl jsem šokovaný," pokračoval chorvatský trenér a někdejší wimbledonský šampion s tím, že během třetího setu zmíněného duelu s Dimitrovem byl při pohledu na svého svěřence „hodně vyděšený".

Srbský tenista hrál většinu turnaje s otejpovaným stehenním svalem. V zápasech však nebyly na pohybu hráče zdravotní limity téměř znát. Po duelu s Alexem Minaurem prozradil, že hraje pod prášky proti bolesti. I tak se objevily spekulace, že jeho slova o zranění jsou jen taktického rázu.

Djokovič podobná nařčení vehementně vyvracel. V semifinále a finále se také musel smířit s absencí svého otce v hledišti, který se po hojně propíraném juchání s fanoušky s podobiznami ruského diktátora Vladimira Putina další osobní účasti na turnaji raději vzdal.

„Absence otce v hledišti pro něj byla složitá. V semifinále proti Tommy Paulovi byl hodně emocionální, za stavu 5:1 v první sadě trochu zkolaboval, něco takového se mu téměř nestává. Ale stalo se a naštěstí byl schopen celý turnaj nakonec vyhrát. Já se o něm neustále učím nové a nové věci, je pořád šílenější a šílenější. Ten chlap je neuvěřitelný. Myslím, že na špičkové úrovni může hrát ještě další dva tři roky," dodal Ivaniševič.

Reklama