Hlavní obsah

Kladivo na neočkované. Djokovičovi a spol. hrozí na turnajích drakonická opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Austrálii prožil malé osobní peklo, které skončilo ponižující deportací. Tím ale problémy světové tenisové jedničky Novaka Djokoviče kvůli očkování nezmizí. Srbský tenista je známým odpůrcem vakcinace, jenže bez ní to bude na profesionálním okruhu čím dál těžší.

Foto: Christopher Pike, Reuters

Novak Djokovič to bude mít bez očkování na turnajích těžké.

Článek

Už dříve v tomto týdnu informovaly francouzské úřady, že pro neočkované tenisty nebudou žádné výjimky pro vstup na sportoviště, kam podle nově schváleného zákona budou moct jen plně vakcinovaní hráči. To může znamenat pro Djokoviče a jemu podobné velký problém směrem k Roland Garros.

Zpřísňuje se ale už nyní. Během Australian Open zároveň probíhá v Itálii série challengerů, kde sice mohou neočkovaní tenisté hrát, ale platí pro ně drakonická omezení.

Novak Djokovič přiletěl do Bělehradu, na letišti ho čekali fanoušciVideo: Reuters

Podle pravidel hráči bez očkování mohou hrát, pokud se prokáží negativním testem na covid každých 48 hodin, nebude jim ale umožněn přístup do zázemí turnaje, třeba do šaten, posilovny, restaurace či turnajového hotelu.

Omezení se týkají i doprovodu. Jedinou neočkovanou osobou v doprovodném týmu smí být kouč. Nikdo další, včetně rodinných příslušníků. Britský list Daily Mail uvádí, že jde sice o turnaje nižší kategorie, ale podle zdrojů z ATP by se stejná pravidla měla týkat i turnajů nejvyšší úrovně.

Hlasy pro tvrdší covidovou politiku zaznívají i z řad samotných špičkových tenistů. Ve středu se nechala slyšet bývalá světová jednička a členka hráčské rady WTA Victoria Azarenková, že by se měla aplikovat jednotní pravidlo „no jab, no play", tedy „neočkuješ se, nehraješ" které by nemělo žádné výjimky.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Srbští fanoušci vítají na letišti v Bělehradu svého tenisového hrdinu Novaka Djokoviče.

Záměrem je, aby se zabránilo podobnému chaosu a nejasnostem, k jakým došlo v Austrálii kolem Djokovičovy kauzy.

„Pokud existuje v pravidlech šedá zóna, vzbuzuje to příliš mnoho otázek a nastanou pak takovéto situace. V určitých případech je černobílý přístup nutný," uvedla Azarenková.

Sama si ale uvědomuje, že takový přístup kolem povinného očkování by se mohl dostat v některých zemích do konfliktu se zákonem. „Samozřejmě musíme respektovat jednotlivé země a jejich legislativu," dodala.

Bývalá světová osmička a někdejší finalista wimbledonské čtyřhry John Alexander, který je členem australského parlamentu, prosazuje, aby všechny grandslamy měly k neočkovaný jednotný přístup.

„Dění na všech čtyřech grandslamech by mělo mít stejná pravidla. Musíme se spojit a vytvořit něco, co je jednoznačné, aby všichni hráči věděli, na čem jsou. A pokud jsou nějaké výjimky, nesmí to být napsáno někde malým písmem, ale musí to být naopak jasně definováno," řekl Alexander pro list The Age.

Novak Djokovič odcestoval do Černé HoryVideo: Reuters

Reklama

Související témata: