Hlavní obsah

Sabalenková se ve finále Australian Open utká s Čeng Čchin-wen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

O první grandslamový titul v sezoně se na tenisovém Australian Open střetnou úřadující šampionka Aryna Sabalenková z Běloruska a Číňanka Čeng Čchin-wen. Světová dvojka Sabalenková porazila v semifinále na tvrdých kurtech v Melbourne Američanku Cori Gauffovou 7:6, 6:4. Turnajová dvanáctka Čeng Čchin-wen zdolala dvakrát 6:4 ukrajinskou kvalifikantku Dajanu Jastremskou. Finále se uskuteční v sobotu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih zápasu Gauffová - SabalenkováVideo: sntv

 
Článek

Pětadvacetiletá Sabalenková oplatila o šest let mladší Gauffové porážku z loňského finále US Open a zmírnila bilanci vzájemných zápasů na 3:4. V Areně Roda Lavera zvítězila za hodinu a 44 minut a stále neztratila na turnaji ani set. Přemožitelka Barbory Krejčíkové či Brendy Fruhvirtové z dřívějších kol postoupila do druhého grandslamového finále za sebou a třetího celkově.

„Myslím, že jsem se dnes dokázala soustředit sama na sebe. Věděla jsem, že se Cori bude dobře pohybovat a všechno mi vrátí. Musela jsem být připravená zahrát všechny údery. Dnes jsem byla připravená na cokoliv a to byl hlavní klíč,“ řekla na kurtu Sabalenková, která se může stát po jedenácti letech první tenistkou, jež obhájí na Australian Open titul ve dvouhře. Naposledy se to povedlo její krajance Viktorii Azarenkové, která vyhrála v letech 2012 a 2013.

Gauffová nevyužila možnost vystřídat Sabalenkovou na postu světové dvojky a dostat se do třetího finále grandslamu v kariéře. Na Australian Open si i tak vylepšila maximum, dosud zde byla nejlépe dvakrát v osmifinále.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Aryna Sabalenková se raduje z postupu do finále

Sabalenková měla do utkání lepší vstup a po dvou brejcích se ujala vedení 5:2. Závěr ale rodačce z Minsku nevyšel. Nevyužila setbol a prohrála čtyři hry po sobě. Gauffová díky povedenému obratu servírovala na vítězství v prvním setu, ani Američanka ale v důležité chvíli nedopodávala a rozhodla zkrácená hra. V ní Sabalenková triumfovala 7:2.

V úvodu druhé sady bývalá světová jednička Sabalenková nevyužila dva brejkboly a obě tenistky následně zahrály několik čistých her. Rozhodnutí přišlo v deváté hře, kde Sabalenková na returnu znovu soupeřku zatlačila. První brejkbol ještě Gauffová odvrátila, vzápětí ale čelila dalšímu a ten už Sabalenková zužitkovala. Běloruska uzavřela duel druhým využitým mečbolem.

Jednadvacetiletá Čeng Čchin-wen si vylepšila v Melbourne podruhé grandslamové maximum. Dosud byla nejdále vloni ve čtvrtfinále US Open. Její cestu v New Yorku ukončila právě Sabalenková, která ji porazila v dosud jediném vzájemném utkání 6:1, 6:4.

O dva roky starší Jastremskou, dřívější přemožitelku Lindy Noskové a Markéty Vondroušové, zdolala Čeng Čchin-wen za hodinu a 37 minut. Ve finále může navázat na úspěch krajanky Li Na, která vyhrála Australian Open před deseti lety.

„Je to neuvěřitelné,“ uvedla na kurtu Čeng Čchin-wen. „Jsem nadšená, že jsem dnes předvedla tak skvělý výkon a dostala se do finále. Soupeřka hrála neskutečný tenis, má opravdu dobré údery od základní čáry. Těžko teď popsat všechny mé pocity,“ doplnila čínská hráčka.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Čeng Čchin-wen se raduje z postupu do finále Australian Open.

Jastremská se stala první hráčkou na Australian Open od roku 1978, která prošla z kvalifikace až do semifinále. Další úspěch ale Ukrajinka, která vstupovala do turnaje z pozice 93. tenistky světa, nepřidala.

Čeng Čchin-wen nezačala utkání dobře a přišla hned o první servis. Vzápětí se jí ale podařilo soupeřce brejk oplatit a v sedmé hře se po dalším prolomeném podání ujala vedení 4:3. Jastremská si vyžádala čas na ošetření a opustila kurt. Po návratu si vypracovala ještě jeden brejkbol, Čeng Čchin-wen ho ale odvrátila a sadu dopodávala.

Druhý set začal po sedmiminutové přestávce. V něm měla první výhodu brejku Číňanka, tentokrát to ale byla Jastremská, která hned ve čtvrté hře srovnala. Klíčový moment přišel za stavu 3:3, kdy Čeng Čchin-wen obrala Jastremskou o servis čistou hrou a následně už jí nedala šanci na obrat.

Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 86,5 milionu australských dolarů):
Ženy:
Dvouhra - semifinále:
Sabalenková (2-Běl.) - Gauffová (4-USA) 7:6 (7:2), 6:4
Čeng Čchin-wen (12-Čína) - Jastremská (Ukr.) 6:4, 6:4.

Reklama