Hlavní obsah

Ostudné zacházení s Djokovičem způsobila jediná fotka. Historický skandál, zuří v Srbsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodně silná slova a přirovnání znějí v posledních dnech v srbských médiích v souvislosti se situací nejlepšího tenisty světa Novaka Djokoviče, jenž je kvůli zrušenému vízu uvězněn minimálně do pondělí v imigrantském hotelu v Melbourne. Kritika zacházení se sportovní hvězdou ale míři na Austrálii z celého světa.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Srbové se bouří proti zacházení s Novakem Djokovičem v Austrálii.

Článek

Srbský list Kurir označil zacházení australských úřadů s Djokovičem za „největší skandál v historii sportu". „Ostuda", hřímá třeba deník Informer.

Svérázný Djokovičův otec Srdjan na tiskové konferenci v Bělehradě zase přirovnával svého syna k Ježíšovi, zmiňoval ukřižování a zdůraznil, že v jeho očích je Novak bojovníkem za svobodu, Srbsko a celý Balkán.

Podle listu Blic se stal Djokovič jen obětí her australských politiků v předvolebním boji.

Deník tvrdí že v Austrálii je už zhruba dvacet neočkovaných tenistů, kteří se stejnou zdravotní výjimkou, s jakou cestoval Djokovič, prošli hraniční kontrolou bez problémů a veřejnost se o ně nijak nezajímala.

Problém tenisové jedničce podle Blicu způsobila fotografie, kterou zveřejnil Djokovič na svém Instagramu z letiště ve španělské Marbelle s komentářem, že zdravotní výjimku získal a míří do Melbourne.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Novak Djokovic (@djokernole)

Fotografie s komentářem obletěla svět a během Srbova letu se vzedmula v Austrálii obrovská vlna hněvu proti politikům, kteří od vypuknutí koronavirové pandemie na jedné straně nutí občany žít v mimořádně tvrdém omezujícím režimu a na druhé straně pustí do země zřejmě neočkovaného sportovce.

Deník má za to, že se politici v čele s premiérem Scottem Morrisonem báli poklesu preferencí a z Djokoviče udělali obětního beránka.

Pro Srby má celá věc ještě další rozměr, protože Djokovičova internace v ponižujících podmínkách přišla zrovna v době, kdy začaly pravoslavné Vánoce. Slavnému tenistovi tak vyslal vánoční poselství i srbský patriarcha Porfirije Perič. „Miliony ortodoxních Srbů se za tebe modlí," vzkázal mimo jiné.

Mezitím se ale na Djokovičovu podporu začali vyjadřovat i sportovci mimo jeho rodnou zem. Třeba i australský tenista Nick Kyrgios, který se jinak netají tím, že světovou jedničku moc nemusí.

„Sám jsem očkovaný kvůli ohleduplnosti k ostatním a s ohledem na zdraví mojí matky. Ale způsob, jakým zacházíme s Novakem, je špatný, opravdu špatný. Je to veliký šampion, ale koneckonců především člověk. Polepšete se," apeloval za zástupce své země tenisový bouřlivák.

Podobně se vyjádřil i bývalý australský basketbalista ze slavné NBA Andrew Bogut. „Teď celý svět vidí, s čím se musí potýkat Australané už dva roky. Nasaďte roušky, sundejte roušky. Očkujete se, ale neočkujte se touhle vakcínou. Otevřete hranice, zavřete hranice. Jsme země s neschopnými politiky, kteří by si neuměli ani zařídit sex v bordelu," napsal.

Přidal se i americký tenista John Isner. „Čím si teď Novak prochází, to není správné. Neexistuje žádné ospravedlnění pro takové zacházení. Jednal podle pravidel, byl mu povolen přílet do Austrálie a teď je držen v detenčním hotelu proti své vůli. To je obrovská ostuda," zlobí se na Twitteru Isner.

Reklama

Související témata: