Hlavní obsah

Poslední šance pro Djokoviče žije! Podařilo se odvrátit okamžitou deportaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslední šance pro Novaka Djokoviče, jak si zahrát letošní Australian Open, ještě žije. Ministr pro imigraci Alex Hawke mu sice znovu zrušil vízum, ale hráčovi právníci se obrátili s odvoláním na soud, který ještě v pátečních večerních hodinách zasedl. A právním zástupcům se prozatím podařilo odvrátit Srbovu okamžitou deportaci. O ní bude federální soud rozhodovat v neděli, těsně před startem úvodního grandslamu sezony.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Novak Djokovič při tréninku v Margaret Court Areně.

Článek

Páteční slyšení skončilo před půlnocí. Výsledkem je rozhodnutí, že se nejlepší tenista světa má v sobotu v 8 hodin ráno dostavit na výslech k imigračním úředníkům a následně může pod dohledem eskorty pohraniční stráže do kanceláře svého právního zástupce. V neděli by měl být přítomen u soudu. Mezitím mu byl nařízen pobyt v nejmenovaném detenčním zařízení.

Djokovičovi právníci u soudu mimo jiné argumentovali tím, že rozhodnutí ministra Hawkeho zrušit tenistovi vízum bylo učiněno na základě předpokladu, že jeho přítomnost v Austrálii by podnítila antivaxerské tendence v zemi.

„Nemá (Hawke) ale žádný racionální základ pro opodstatnění svého rozhodnutí, že by se (v případě Djokovičova setrvání) zvýšily v zemi antivaxerské tendence," uvedl Djokovičův zástupce Nicholas Wood při slyšení před Federálním a rodinným soudem, který vedl opět soudce Athony Kelly.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Jak dopadne sága Novaka Djokoviče před Australian Open?

Ten už v pondělí vyhověl Djokovičovu odvolání po prvním zrušení víza a znovu mu ho obnovil. Wood označil ministrovo rozhodnutí za „zjevně iracionální".

Djokovičovi už byl ve čtvrtek vylosován soupeř pro první kolo, jímž se stal krajan Miomir Kecmanovič. Jenže vidina boje o desátý titul v Melbourne a celkově 21. grandslamový nyní mizí rodákovi z Bělehradu před očima. Zároveň může přijít i o pozici jedničky, z níž ho může sesadit Rus Daniil Medveděv, nebo Němec Alexandr Zverev.

Djokovičovi bylo původně zrušeno vízum minulý týden po příletu kvůli chybné žádosti. Zároveň panovaly pochybnosti o dostatečných důvodech pro získání zdravotní výjimky z jinak povinného očkování proti koronaviru.

Po víkendovém pobytu v detenčním hotelu se mu ale podařilo v pondělí uspět u soudu s odvoláním a vízum mu bylo obnoveno.

Rozhodnutí už mohl zvrátil jen ministr Hawke, který tak také v pátek učinil.

„Dnes jsem využil své právo vyplývající z migračního zákona a zrušil jsem panu Djokovičovi víza z důvodů veřejného zájmu. Při rozhodování jsem pečlivě zvážil informace od ministerstva vnitra, pohraniční stráže a pana Djokoviče. Vláda premiéra Morrisona je pevně odhodlána bránit hranice Austrálie, obzvlášť v souvislosti s covidem-19," uvedl Hawke.

Premiér také rozhodnutí ministra přivítal. „Australané museli kvůli pandemii hodně obětovat a oprávněně očekávali ochranu a to ministr (Hawke) udělal," sdělil Morrison.

Reklama

Související témata: