Hlavní obsah

Ruska do Austrálie nejede. Politika, rozhořčují se její zastánci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je očkovaná, na tenisové Australian Open, kde je to vyžadováno, ovšem nepojede. Ruska Natalia Vichljancevová oznámila, že první grandslamový turnaj roku musí vynechat, protože vakcína Sputnik, která jí byla aplikována, není v Austrálii schválená, a tudíž tam hrát nemůže.

Foto: @ twitter NVikhlyantseva

Natalia Vichljancevová na archivním snímku.

Článek

„Přála bych si nastoupit, ale Sputnik tam zatím není uznáván. Hodně štěstí všem účastníkům a pořadatelskému týmu Australian Open, který pokaždé zorganizuje úžasný turnaj," uvedla na twitteru hráčka, která je nyní v žebříčku WTA na 194. místě. Ale kdysi figurovala i o 140 příček výše.

V Melbourne chtěla překonat své maximum, postup do druhého kola v letech 2017 a 2019. Čtyřiadvacetiletá rodačka z Volgogradu by si ovšem účast v hlavním turnaji musela vybojovat v kvalifikaci, případně by musela doufat v divokou kartu.

Další ruské hvězdy včetně světové dvojky Daniila Medveděva v Melbourne nastoupí, otazník stále visí nad účastí hvězdného Novaka Djokoviče ze Srbska. V nejbližších dnech se očekává verdikt nezávislé poroty, zda někteří neočkovaní hráči dostanou zdravotní výjimku k účasti v Melbourne, kde se začíná hrát 17. ledna.

Na sítích se kolem toho vedou neustále diskuse, zmiňuje se, že jde o diskriminaci. Australané jsou terčem útoků. "To, že zakážou tenistům hrát kvůli tomu, že jsou očkováni Sputnikem, je 100% politické a 100% diskriminační," uvedl jeden z blogerů. Jiní tvrdí, že Vichljancevová předem znala v Austrálii schválené vakcíny a mohla se přizpůsobit.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.