Hlavní obsah

Simulant Djokovič? Sami jste to viděli, naznačoval poražený soupeř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fanoušci se báli o jeho zdraví, ale on zatím podal zřejmě nejlepší výkon na turnaji. Novak Djokovič v osmifinále Australian Open doslova zametl (6:2, 6:1, 6:2) s domácím Alexem de Minaurem a zajistil si bezproblémový postup. Zklamaný Australan po porážce uvedl, že si ani žádného zranění svého soupeře nevšiml, což si mnozí vyložili jako obvinění 21násobného grandslamového šampiona ze simulace.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Novak Djokovič na tiskové konferenci po vítězném osmifinálovém zápase na Australian Open.

Článek

Djokovič se potýkal se zraněním už před začátkem turnaje a poté, co dvakrát za sebou vynechal oficiální trénink, dokonce panovaly obavy, zda se z prvního grandslamu neodhlásí. Do pondělního duelu s De Minaurem sice nastoupil s otejpovaným stehenním svalem, ale na jeho pohybu nebyly žádné limity znát.

„Já nevím, to vy mi řekněte, jak si myslíte, že na kurtu vypadal. Já jsem s ním hrál, a připadalo mi, že se pohyboval hodně dobře, takže ... já nevím, no," odpověděl rozmrzelý Australan po zápase na dotaz, jak vážné zdravotní problémy podle něj Djokovič má.

„Podívejte, já fakt nevím. Všichni jste přece viděli, co se poslední týdny dělo. Vždyť se o ničem jiném nemluvilo," poukazoval dále poražený osmifinalista, že Srbovi zdravotní trable byly a stále jsou velkým tématem celého turnaje.

„Stál jsem proti němu na kurtu. Buď prostě nejsem dost dobrý tenista, aby se to ukázalo (že Djokovič má zdravotní problémy), nebo ... mně prostě přišel, že je zcela v pořádku. Ve všech aspektech byl příliš dobrý," dodal 24. hráč světa.

Když si novináři vysvětlili jeho slova jako jisté zpochybnění informací o závažnosti Djokovičovy indispozice nebo rovnou nepřímé obvinění ze simulace, Australan se rázně ozval.

„Nesnáším, jak se média vždy snaží hledat kontroverzi a vytrhávají věci z kontextu, aby měla senzaci. Včera jsem zkrátka dostal nakládačku a prohrál rozdílem třídy. Co se takhle jednou věnovat jen tenisu. Já se dám znovu do práce, na to se můžete spolehnout. Díky, Austrálie," napsal De Minaur s odstupem na svém twitterovém účtu.

Srbský tenista po utkání na kurtu vysvětlil, že v utkání necítil žádnou bolest díky utišujícím a protizánětlivým lékům.

Ozvěny covidu a deportace

V souvislosti s pondělním osmifinálovým duelem se ale také zmiňovaly rok staré události kolem tehdejší deportace Djokoviče ze země kvůli nesplněným podmínkám o povinné vakcinaci proti covidu 19.

De Minaur se tehdy obořil na slavného hráče s tím, že jeho očkovací kauza zastínila celý turnaj. A na tiskové konferenci po oznámení, že byl Srb definitivně ze země vyhoštěn, se pobaveně usmíval.

„Australané si prošli těžkými chvilkami. O tom není pochyb. Bylo to vážně tvrdé. Dělalo se spoustu práce, aby se ochránili a ubránili své hranice. Když chcete přijet do naší země, tak musíte mít dvojité očkování. Bylo na něm, jak se rozhodne. Byla to jeho volba," komentoval loni De Minaur Djokovičovu svízel.

A jeden z nejlepších tenistů všech dob dal po pondělním duelu jasně najevo, že na jeho postoj nezapomněl. „Respektuji ho jako rivala a kolegu, tak jako všechny ostatní. Ale nemám s ním žádný vztah nebo komunikaci. On ukázal v roce 2022, co si o mně myslí," řekl Djokovič.

Reklama

Související témata: