Hlavní obsah

Ukrajinka podala ruku Rusce na Australian Open a je zle! Už se to nebude opakovat, slibuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohádkový příběh rodačky z Oděsy Dajany Jastremské, která se z kvalifikace probila už do semifinále Australian Open, nadchl Ukrajinu. Válkou těžce zkoušená země ale prožívá i jiný příběh z úvodního grandslamu sezony, v němž víří zcela opačné emoce.

Foto: Edgar Su, Reuters

Ukrajinský fanoušek na Australian Open.

Článek

Pod palbu části svých krajanů se dostala šestnáctiletá hráčka Jelizaveta Kotliarová poté, co si v prvním kole juniorky Australian Open podala ruku s ruskou soupeřkou Vladou Minčevovou, jíž tak pogratulovala k postupu.

Její gesto hodně rozzlobilo ukrajinskou tenisovou federaci, která označila jednání Kotliarové za „nepatřičnou chybu“. Hráčky a hráči z Ukrajiny totiž od začátku invaze do své země ctí nepsanou dohodu, že reprezentantům a reprezentantkám Ruska a Běloruska ruku nepodávají.

Za pochybení své dcery se veřejně omluvil i tenistčin otec Konstantin.

„Je jí teprve šestnáct let a nemá moc zkušeností z takhle velkých turnajů. Udělala tak něco, na co je po zápase běžně zvyklá, aniž by si uvědomila, že soupeřka reprezentuje zemi, která se rozhodla napadnout tu naši. Byla to jasná chyba, které velmi lituje. Ujišťuje, že už se to znovu nestane,“ uvedl otec pro agenturu AFP.

Pochopení měla i čerstvá semifinalistka ženského grandslamu Jastremská, která vyřadila na turnaji Markétu Vondroušovou a Lindu Noskovou.

„Je pořád velmi mladá. To se může stát. Nechci ji soudit, když nevím, co se jí honilo hlavou. Myslím si, že byla spíš trochu zmatená,“ uvedla Jastremská.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články