Hlavní obsah

Menšík - Feldbausch 6:1, 4:6, 6:2 Výborně! Šestnáctiletý český talent bude hrát o titul na Australian Open

Skvělý úspěch pro český tenis! Jakub Menšík postoupil na Australian Open do finále juniorské dvouhry. Čtvrtý nasazený hráč v semifinále porazil 6:1, 4:6 a 6:2 Švýcara Kiliana Feldbausche.

Foto: Instagram Jakuba Menšíka

Český tenisový talent Jakub Menšík.

Článek

"Je úžasný pocit, že budu hrát finále, obzvlášť na jednom ze čtyř největších turnajů," radoval se šestnáctiletý Menšík pro web Tenisový svět.

Menšík v dvouhodinovém semifinále nastřílel deset es a celkem 29 vítězných úderů. "První set byl jednoznačný, ale ve druhém setu začal hrát soupeř lépe a já jsem více chyboval," řekl hráč prostějovského klubu, odkud v minulosti vzešly hvězdy jako Petra Kvitová či Tomáš Berdych. "Na třetí set jsem nastoupil s čerstvými silami, více jsem chodil na síť a pohlídal jsem si to," uvedl.

O první grandslamový triumf si svěřenec kouče Tomáše Josefuse zahraje s turnajovou jedničkou Američanem Brunem Kuzuharou, kterého na loňském US Open porazil. Titul může v Melbourne získat jako druhý Čech, dosud se to povedlo jen Jiřímu Veselému v roce 2011.

V juniorském žebříčku se Menšík před cestou do Melbourne posunul na šesté místo. "Moc si přeji, abych se stal juniorskou světovou jedničkou," řekl talent roku v loňské anketě Zlatý kanár. Už letos plánuje začít hrát i mezi muži. "Odehraji juniorské grandslamy a asi nějaké přípravné turnaje před grandslamy, ale postupně se budu přesouvat k dospělým."

České naději se líbí styl Kanaďana Félixe Augera-Aliassimea a jeho vzorem je světová jednička a dvacetinásobný grandslamový šampion Srb Novak Djokovič. "Fandím mu. A snad směřuji tam, kde je on. Samozřejmě vím, že to jsou velké cíle," řekl Menšík.

Dosud největší úspěch zaznamenal loni koncem října. V Kapském Městě vyhrál juniorský turnaj kategorie A (stejnou mají juniorské grandslamy). Ve finále porazil ve dvou setech Leo Borga, syna legendárního Björna Borga, který zápas sledoval. "Byla velká čest hrát před takovým velkým a legendárním jménem, jako je Björn Borg," řekl poté serveru Tiebreak Tennis.

AUSTRALIAN OPEN (tvrdý povrch, dotace 75 milionů australských dolarů):
Junioři:
Dvouhra - semifinále:
Menšík (4-ČR) - Feldbausch (11-Švýc.) 6:1, 4:6, 6:2.
Ostatní výsledky zde

Reklama