Hlavní obsah

Nadal - Berrettini 6:3, 6:2, 3:6, 6:3Nadal se ve finále Australian Open utká s Medveděvem. Bude útočit na rekord

Aktualizováno

Španělský tenista Rafael Nadal se stal prvním finalistou letošního Australian Open. V semifinále zdolal Mattea Berrettiniho z Itálie 6:3, 6:2, 3:6 a 6:3. Může tak dosáhnout na rekordní 21. grandslamový titul. Ve finále ho čeká světová dvojka Rus Daniil Medveděv, který ve druhém semifinále porazil Řeka Stefanose Tsitsipase 7:6, 4:6, 6:4 a 6:1.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nadal postoupil do finále Australian Open.Video: sntv

 
Článek

Loňský finalista Medveděv si v semifinále poradil se Stefanosem Tsitsipasem z Řecka, kterého porazil 7:6, 4:6, 6:4 a 6:1. Druhý nasazený hráč bude po triumfu na zářijovém US Open usilovat o zisk druhého grandslamového titulu za sebou.

Pětatřicetiletý Nadal přehrál Berrettiniho pod zataženou střechou arény Roda Lavera po téměř třech hodinách. Výborně bránil svůj servis, o který přišel jen jednou, a soupeři nabídl pouze dva brejkboly. V utkání udělal minimum chyb. Na tvrdém povrchu zaznamenal jubilejní 500. výhru.

"První dva sety byly z mé strany nejlepší za dlouhou dobu. Ve třetím hrál výborně, ale pak jsem čekal na šanci a bojoval. Postup do finále pro mě moc znamená," řekl Nadal na kurtu a jeho slova dokládá fakt, že předtím při převlékání trička si utřel z očí slzy štěstí.

Nadal se může v případě úspěchu odpoutat od svých rivalů Švýcara Rogera Federera a Srba Novaka Djokoviče kteří v Melbourne letos nehráli. Aktuálně mají všichni tři 20 grandslamových titulů. "Je to jen o Australian Open. Měl jsem tady trošku smůlu a párkrát byl blízko," připomněl Nadal finálové porážky z let 2012, 2014, 2017 a 2019.

Medveděv získal první set v tie-breaku 7:5, ale ve druhém se nechal rozhodit a dovolil soupeři vyrovnat. Pětadvacetiletý Rus si v přestávce mezi sadami bouřlivě stěžoval rozhodčímu, že Tsitsipasovi z tribuny radí otec, což pravidla nedovolují.

"Vůbec ničemu to nepomohlo. Přestal jsem se soustředit a ztratil jsem tím příliš energie," řekl Medveděv. "Hned jsem věděl, že to byla chyba a jsem rád, že ve třetím setu už jsem se zase soustředil jen na tenis," dodal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rus Daniil Medveděv je druhým finalistou Australian OpenVideo: sntv

Tsitsipas za nepovolené koučování dostal posléze napomenutí, stejně jako v utkání třetího kola. Po zápase se však proti obvinění ohradil. "Stejně bych nic neslyšel. Když hraju, tak nevnímám, navíc fanoušci byli velmi hlasití. Musel bych mít supersluch," prohlásil.

"Táta mluví, když je nervózní. Řešili jsme to spolu, snažili jsme se s tím něco udělat, ale prostě je takový. To byl také jeden z důvodů, proč jsem loni veřejně řekl, že koučování by mělo být povolené. Trenéři to stejně dělají a některým to prochází, protože to dělají hodně rafinovaně," dodal.

Ve třetím setu už se Medveděv začal opět soustředit na hru a rozhodl ho brejkem za stavu 5:4. V další sadě už nedal Tsitsipasovi šanci a postoupil do čtvrtého grandslamového finále v kariéře, čímž vyrovnal ruský rekord Marata Safina.

Medveděv se s Nadalem naposledy utkal předloni na Turnaji mistrů, kde po obratu vyhrál ve třech setech. Předchozí tři vzájemné zápasy v roce 2019 však vyhrál španělský veterán včetně finále US Open, kde soupeř dokázal smazat dvousetovou ztrátu.

"Ten zápas si pamatuji. Bylo to moje první finále a trvalo asi pět hodin. Od té doby jsme spolu hráli několikrát a jsem připraven. Jsem rád, že dneska se nehrálo pět hodin, takže mám dost času se dát dohromady," řekl Medveděv, jenž sehrál ve čtvrtfinále maratonský duel s Kanaďanem Félixem Augerem-Aliassimem.

Mladenovicová a Dodig vyhráli mix

Titul ve smíšené čtyřhře na Australian Open získali Kristina Mladenovicová z Francie a Ivan Dodig z Chorvatska. Ve finále porazili 6:3 a 6:4 dvojici domácích tenistů Jaimee Fourlisová, Jason Kubler.

Dodig v Melbourne navázal na loňský titul z mužského deblu a celkově si v mixu nebo čtyřhře připsal šestý grandslamový triumf. "Už jsem hrál s řadou partnerů, ale myslím, že s Kristinou se skvěle doplňujeme," řekl sedmatřicetiletý Chorvat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kristina Mladenovicová a Ivan Dodig vyhráli mix na Australian Open.Video: sntv

Mladenovicová rozšířila sbírku úspěchů na turnajích velké čtyřky na osm - tři tituly získala v mixu, pět ve čtyřhře. "Mix jsem hodně dlouho nehrála a zakončit náš první společný turnaj titulem je paráda," přidala osmadvacetiletá Francouzka.

AUSTRALIAN OPEN  (tvrdý povrch, dotace 75 milionů australských dolarů):
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Nadal (6-Šp.) - Berrettini (7-It.) 6:3, 6:2, 3:6, 6:3.
Medveděv (2-Rus.) - Tsitsipas (4-Řec.) 7:6 (7:5), 4:6, 6:4, 6:1.
Smíšená čtyřhra - finále:
Dodig, Mladenovicová (5-Chorv./Fr.) - Kubler, Fourlisová (Austr.) 6:3, 6:4.
Výsledky českých tenistů zde

Reklama