Hlavní obsah

Becker, Borg, Alcaraz. Španělsko oslavuje mladého šampiona, fandil i král Filip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze skoro pětihodinové finálové řeže vzešel nový wimbledonský šampion a nejmenuje se Novak Djokovič. Španěl Carlos Alcaraz vstoupil do historie nejslavnějšího grandslamu jako třetí nejmladší vítěz v Open éře (20 let a 72 dní) po 17 letém Borisi Beckerovi (1985) a čerstvě 20letém Björnu Borgovi (1976).

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Španěl Carlos Alcaraz je wimbledonským šampionem.

Článek
Fotogalerie

Útok Novaka Djokoviče na osmý wimbledonský triumf v kariéře neměl šťastný konec. 36letý Srb přitom mohl v případě vítězství srovnat hned dvě maxima, jednak počet vítězství Rogera Federera a pak také absolutní maximum 24 grandslamových vavřínů Margaret Courtové. Ale nebylo mu to dopřáno.

„Musím pochválit jeho výkon, ukázal kvalitu hlavně v závěru zápasu. Hrál skvěle, takže gratuluju. Myslel jsem, že s tebou budu mít problémy hlavně na antuce a betonu, ale dokázal jsi, že jsi silný i na trávě," řekl Djokovič, kterého přemohlo dojetí.

Jenže trofej pro šampiona předávala princezna Catherine světové jedničce, které do Wimbledonu přiletěl fandit i španělský král Filip. Alcaraz tak přerušil sérii 34 výher Djokoviče na wimbledonské trávě. „Je to pro mě splněný sen," řekl šampion, který hrál teprve na svém čtvrtém turnaji na tomto povrchu. „I kdybych prohrál, byl bych na sebe pyšný."

Alcarazovo nedělní vítězství znamená, že je zároveň pátým hráčem, který získal dva grandslamové tituly před svými 21. narozeninami, čímž se připojil k Matsovi Wilanderovi (4), Borgovi (3), Beckerovi (2) a Nadalovi (2).

"Takové zápasy člověk nikdy neprohrává rád, ale myslím, že až se všechny emoce usadí, musím být hodně vděčný. Vyhrál jsem tu mnoho těžkých zápasů. Možná jsem vyhrál pár finále, která jsem měl i prohrát..."

Alcarazův náskok před Djokovičem se na čele světového žebříčku zvýší na 880 bodů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.