Hlavní obsah

Berdych - Dolgopolov 6:4, 7:6Berdych udolal v Miami Dolgopolova a v semifinále vyzve Nadala

Miami
Aktualizováno

Tenista Tomáš Berdych na turnaji série Masters v Miami ještě neztratil ani set a postoupil už do semifinále. Sedmý hráč světa ve čtvrtfinálové bitvě udolal Alexandra Dolgopolova 6:4, 7:6 a ukrajinského soupeře porazil i ve čtvrtém vzájemném souboji. Osmadvacetiletý Berdych si připsal 450. výhru na okruhu ATP a díky semifinálové účasti v Miami se v pondělním vydání žebříčku posune na páté místo. V boji o finále se rodák z Valašského Meziříčí střetne se Španělem Rafaelem Nadalem. Světová jednička zdolala Milose Raonice z Kanady 4:6, 6:2 a 6:4.

Foto: Joel Auerbach, ČTK/AP

Český tenista Tomáš Berdych na turnaji v Miami.

Článek
Fotogalerie

Ukrajinec, přestože vyhrál los, byl v úvodní hře na returnu. A jeho tah mu vyšel dokonale, když českého hráče i díky dvojchybě hned na začátku duelu brejkl. Berdych si však vzal při první příležitosti ztracené podání zpět.

Zápas se odvíjel v dlouhých přestřelkách od základní čáry a oba hráči si už drželi svá podání až do stavu 4:4, kdy utkání na několik minut přerušil déšť. Návrat na kurty vyšel lépe Berdychovi. Dolgopolov se nevyvaroval několika zbytečných chyb, game při svém podání zakončil bekhendem do autu a svěřenec trenéra Tomáše Krupy se mohl radovat ze zisku první sady v poměru 6:4.

V pohodě začal i druhou sadu, zdálo se, že chytil dobrý rytmus na servisu a soupeře by mohl brzy definitivně zlomit. Jenže dvě brejkbolové šance nevyužil a následně si své podání prohrál. Dolgopolovovi sice přestával fungovat první servis, ale Berdych až v desáté hře odvrátil setbol soupeře, využil další šanci na brejk a smazal ztrátu.

V tie breaku si rychle vypracoval vedení 3:0, později si jedenáctým esem v utkání vybojoval tři mečboly. Hned první z nich proměnil a po hodině a 44 minutách se mohl radovat z postupu.

V Miami hraje Berdych podesáté v kariéře. Nejlepší turnaj v Crandon Parku prožil v roce 2010, kdy prohrál až ve finále s Američanem Andym Roddickem. Příštím soupeřem českého tenisty bude světová jednička Nadal. Sedmadvacetiletý Španěl sice ztratil s Raonicem první set v poměru 4:6, další dvě sady ale už ovládl (6:2 a 6:4) a zajistil si účast v semifinále. S Nadalem nemá Berdych příznivou bilanci, prohrál s ním šestnáctkrát po sobě.

Šarapovová opět nestačila na Serenu Williamsovou

Američanka Serena Williamsová potvrdila svou deset let trvající nadvládu ve vzájemných duelech nad Marií Šarapovovou, kterou zdolala v semifinále 6:4, 6:3 a podeváté si zahraje v Miami o titul. Světová jednička sice v obou setech jednou prohrála svůj servis, Rusku ale nakonec po hodině a 38 minutách vyřadila.

Šarapovovou porazila popatnácté v řadě, naposledy s ní prohrála v roce 2004. O svůj sedmý titul v Miami se Williamsová utká s vítězkou letošního Australian Open Číňankou Li Na.

Tenisový turnaj mužů a žen v Miami (tvrdý povrch):
Muži (dotace 5 649 405 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Dolgopolov (22-Ukr.) - Berdych (7-ČR) 4:6, 6:7 (3)
Nadal (1-Šp.) - Raonic (12-Kan.) 4:6, 6:2, 6:4
Ženy (dotace 5 427 105 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
S. Williamsová (1-USA) - Šarapovová (4-Rus.) 6:4, 6:3
Li Na (2-Čína) - Cibulková (10-SR) 7:5, 2:6, 6:3

Reklama