Hlavní obsah

Berdych získal v Indian Wells skalp Hewitta

INDIAN WELLS

Příznivé signály pro český daviscupový tým před dubnovým utkáním v Maroku vysílá z turnaje v Indian Wells Tomáš Berdych. Český tenista se dostává do formy, na podniku série Masters porazil po Britu Timu Henmanovi v úterý i Lleytona Hewitta z Austrálie a postoupil do osmifinále.

Článek

S dosavadním průběhem sezóny přitom nemohl být Berdych příliš spokojen. Rok sice začal semifinálovou účastí v Adelaide, ale od té doby měl před Indian Wells bilanci dvou výher a pěti porážek. "Zlepšuji se každým zápasem, ale do nejlepší formy mám ještě trochu daleko," řekl Berdych na tiskové konferenci po výhře nad Hewittem.

"S trenérem děláme všechno pro to, aby to šlo nahoru. Důležité je, abych si držel vyrovnané výkony delší dobu. Jsem mladý a musím se zlepšit ve všem," dodal vítěz loňského turnaje série Masters v Paříži.

Berdych by měl být oporou českého daviscupového týmu od 7. do 9. února v utkání druhého kola Evropsko-africké zóny v Maroku.

Neztratil ani set

V Indian Wells zatím neztratil ani set. Z pozice třiadvacátého nasazeného nejdříve porazil Brita Tima Henmana a v úterý zdolal Hewitta za hodinu a sedmatřicet minut. "Klíčem k výhře byl první set," řekl Berdych novinářům. V první sadě sice jako první ztratil servis, ale brejk získal zpátky a sadu otočil ve svůj prospěch. "Hrál jsem svůj tenis, opíral se o servis a mohu být spokojen," řekl Berdych.

Ve druhé sadě diktoval tempo výměn a rychle vedl 5:1. "Šlo to tak snadno," divil se hráč z Valašského Meziříčí. O čtyři roky starší Australan se ale nevzdal a získal další dvě hry. "Je to bojovník. Ani za stavu 6:0, 5:0 s ním člověk nesmí polevit a já možná trochu ztratil koncentraci," řekl Berdych. Nakonec proměnil třetí mečbol a získal skalp devátého nasazeného hráče v prvním vzájemném utkání.

Nedělal chyby, držel si svůj styl

Berdych nasázel deset es a v každém setu získal dvakrát soupeřův servis. Celkem vyhrál o patnáct míčů více než vítěz 24 titulů, který na prémiích vydělal přes 16 miliónů dolarů, desetkrát více než český hráč. "Nedělal jsem moc chyb a držel si svůj styl. On nehrál bůhvíjak dobře, ale na to se nikdo ptát nebude," konstatoval Berdych.

Skalp světové jedničky není pro Berdycha ničím novým. Předloni vyřadil na olympijských hrách v Aténách Švýcara Rogera Federera. "Proti takovým hráčům je potřeba hrát na sto procent, možná na víc, soustředit se na vlastní hru. Pak mohu porazit každého," řekl.

Dalším soupeřem českého hráče v osmifinále bude jeho vrstevník a finalista letošního Australian Open Kypřan Marcos Baghdatis, jenž porazil ve třech setech Argentince Gastona Gaudia. "Je stejně starý jako já, ale nikdy jsme spolu nehráli ani v juniorském věku. Na žádný zápas si aspoň nevzpomínám. Bude to těžký duel," řekl Berdych.

Reklama