Hlavní obsah

Berdych, Štěpánek - Rojer, Haase 7:5, 1:6, 7:6, 7:6Bojovníci Berdych se Štěpánkem získali po čtyřsetové bitvě s Nizozemci druhý bod

Aktualizováno

Byly to pořádné nervy, ale dramatický sobotní debl v prvním kole Davisova poháru nakonec ovládly české barvy. Radek Štěpánek s Tomášem Berdychem po více než čtyřech hodinách na kurtu porazili Nizozemce Jeana-Juliena Rojera s Robinem Haasem 7:5, 1:6 a dvakrát 7:6. Česká reprezentace získala před nedělními dvouhrami klíčový druhý bod a vede 2:1. Berdych se Štěpánkem vyhráli v Davisově poháru již patnáctou čtyřhru, prohráli pouze jednou.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Čeští tenisté Tomáš Berdych (vlevo) a Radek Štěpánek po sobotním vítězství nad nizozemským párem Haas - Rojer.

Článek
Fotogalerie

Papírové předpoklady sice před zápasem hovořily pro českou dvojici, už v úvodním setu se ale jasně ukázalo, že Nizozemci nedají svou kůži lacino. Berdych se Štěpánkem ale prodali své zkušenosti, odvrátili deset brejkbolů i pět setbolů a první set nakonec ukončili výhrou 7:5.

Jenže nabuzený český pár se v druhém dějství rychle zchladil. Zápas s nizozemským párem patřil k nejtěžším, které Češi odehráli. Haas s Rojerem na kurtu v druhém setu dominovali, rychle si vypracovali dva brejkboly a za pouhých 33 minut sadu ukončili poměrem 6:1.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Mnohem více o dalším průběhu zápasu napověděl třetí set. Ten byl dlouho vyrovnaný, až v sedmé hře ztratila česká dvojice servis, ale dokázala se oklepat a set dotáhla do tie breaku. V něm tekly Nizozemcům nervy, Haase se několikrát rozčiloval a praštil raketou do sítě, až ho musel uklidňovat rozhodčí. Toho Berdych se Štěpánkem využili a nekoncentrovanému soupeři uštědřili ve zkrácené hře výprask 7:2.

Berdychovi se v sobotu příliš nedařilo na servisu, první podání rozhodně nesplnilo standardy české jedničky, i tak ale český pár zabojoval a duel dotáhl do vítězného konce. Rozhodující tie break byl na obou stranách přehlídkou promarněného podání, ale Berdych se Štěpánkem uspěli 7:4 a získali pro české barvy druhý bod.

"Byl to určitě nejtěžší zápas, co jsme zatím odehráli. Bylo to strašně těžké utkání a jsem rád, že jsme to zvládli," řekl Berdych České televizi. "Soupeři hráli nad své poměry, neskutečně a my jsme si vítězství museli zasloužit poctivým bojovným výkonem až do konce a nakonec jsme to zvládli," doplnil Štěpánek.

"Skoro jsme byli po smrti, nicméně rozhodla vůle kluků po vítězství. Jsem rád za vydřenou výhru a věřím, že to Tomáš v neděli dokončí," řekl Navrátil. Češi vedou nad Nizozemskem 2:1, postup dvojnásobných obhájců salátové mísy může v neděli v souboji jedniček stvrdit právě Berdych, který se od 13 hodin (on-line na Sport.cz) utká s Haasem.

Davisův pohár, 1. kolo: Čtyřhra
Berdych, Štěpánek - Rojer, Haase 7:5, 1:6, 7:6(2), 7:6(4)
ČR - Nizozemsko 2:1.

Reklama

Související témata: