Hlavní obsah

Bouzková jde v Praze dál, Martincová končí! Překvapivě se loučí i další hvězda

Aktualizováno

Wimbledonská čtvrtfinalistka Marie Bouzková vstoupila vítězně do hlavní soutěže turnaje WTA Tour Livesport Prague Open. Na dvorcích s tvrdým povrchem v areálu pražské Sparty ve Stromovce zdolala Rakušanku Sinju Krausovou 6:2, 7:6 a postoupila do 2. kola. Ze hry venku je naopak další domácí tenistka a loňská finalistka Tereza Martincová, jež nečekaně prohrála s Francouzkou Chloé Paquetovou 6:2, 4:6, 3:6. O další překvapení se postarala nenasazená Polka Magda Linetteová, která vyřadila trojku turnaje Elise Mertensovou z Belgie 6:3, 2:6 a 6:2.

Tereza Martincová na turnaji v Praze letos záhy dohrála.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Bouzková potvrdila roli favoritky.  Na tvrdých kurtech v pražské Stromovce dopadla lépe než loni, kdy v prvním kole nečekaně prohrála. Dvacetiletá Krausová, jež se dostala do hlavní soutěže turnaje WTA Tour poprvé v kariéře jako lucky loser z kvalifikace, české favoritce vzdorovala především v druhém setu.

"První zápasy jsou vždy ošidné. Bylo to ode mě trochu nervózní utkání na rozkoukání, takže jsem ráda, že jsem ho zvládla. Po dlouhé pauze (od Wimbledonu) bylo trochu těžké dostat se do zápasového rytmu, navíc tu byla i změna povrchu. Po dnešku jsem se ale už adaptovala a těším se na další zápas," řekla na pozápasové tiskové konferenci Bouzková.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Marie Bouzková během pražského turnaje při utkání s Rakušankou Sinjou Krausovou.

Čtyřiadvacetiletá pražská rodačka na tvrdém povrchu v pražské Stromovce dopadla lépe než loni, kdy v prvním kole nečekaně prohrála. Dvacetiletá Krausová, jež se dostala do hlavní soutěže turnaje WTA Tour poprvé v kariéře jako lucky loser z kvalifikace, české favoritce vzdorovala především v druhém setu.

Bouzková si v něm za stavu 4:2 vyžádala oddechový čas na ošetření a po pauze náskok ztratila. "Udělal se mi puchýř. Potřebovala jsem ho jen přelepit a pak už jsem o něm nevěděla. Ta přestávka mě ale vyvedla trochu z rytmu. Soupeřka začala hrát agresivněji, šla si pro to a padalo jí to tam. Jsem ráda, že jsem to vybojovala," uvedla Bouzková.

Sada dospěla do tie breaku, který 66. hráčka světa a osmá nasazená Bouzková ovládla hladce 7:2. Její další soupeřkou bude vítězka duelu mezi Švýcarkou Ylenou In-Albonovou a českou kvalifikantkou Dominikou Šalkovou.

Martincová záhy dohrála

Skončila naopak loňská finalistka Martincová. Ta měla zápas proti Paquetové dobře rozehraný a díky stoprocentnímu servisu získala první sadu. V dalších dvou setech však přišla o podání hned pětkrát a připsala si proti Francouzce první porážku. Celkem prohrála na okruhu WTA popáté za sebou. "Co si pamatuju, udělala jsem (ve druhém setu) pár jednoduchých chyb po sobě a pak se mi to celé sesypalo. Nebyla jsem schopná se vrátit zpět," uvedla Martincová.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Chloé Paquetová českou tenistku zaskočila.

Předloňskou účast ve finále nezopakuje ani Mertensová. Třicátá hráčka světa přišla v duelu s Linetteovou pětkrát o servis a s o čtyři roky starší polskou soupeřkou prohrála poprvé v kariéře. Předchozí tři vzájemné zápasy přitom zvládla bez ztráty setu. Nepokračuje také další Belgičanka a turnajová šestka Alison van Uytvancková, která duel se Slovinkou Dalilou Jakupovičovou vzdala za stavu 2:5 v prvním setu.

Minimálně ještě jeden zápas si v profesionální kariéře zahraje bývalá deblová trojka Sestini Hlaváčková, která s parťačkou Hradeckou otočila duel proti Kolodziejové a Detiucové. Zatímco duo H+H ztratilo v prvním setu dvakrát servis, ve druhé sadě už bylo stoprocentní a v supertie-breaku zvítězilo za ovací fanoušků jasně 10:3. V soutěžním zápase se Hlaváčková objevila po boku Hradecké poprvé od roku 2016.

Velký návrat. Vítězný comeback dua H+H. Co na to dcera Andrey Sestini Hlaváčkové?Video: Sport.cz

V úterý půjde do akce ve dvouhře zbývající pětice českých hráček včetně úřadující šampionky Barbory Krejčíkové. Vítězka loňského Roland Garros, která plní roli turnajové dvojky, vyzve v závěru dne Rusku Annu Blinkovovou. Program otevře od 11:00 Havlíčková proti Palicové, hrát budou také Nosková a Šalková.

Lehečka postupuje, Kopřiva končí v 1. kole

Jiří Lehečka porazil na turnaji v Kitzbühelu 7:6, 6:4 Brazilce Thiaga Monteira a stejně jako minulý týden v Gstaadu postoupil do druhého kola. V něm však na český duel nedojde, neboť Vít Kopřiva po postupu z kvalifikace vypadl v prvním kole hlavní soutěže. Pětadvacetiletý rodák z Bílovce podlehl 1:6, 5:7 osmému nasazenému Joau Sousovi z Portugalska.

Osmašedesátý hráč světa Lehečka porazil žebříčkového souseda Monteira (67.) za hodinu a tři čtvrtě. V tie breaku první sady čelil mladý Čech za stavu 5:6 setbolu, ale díky dvěma nechytatelným servisům a podařenému stopbalu získal následující tři body a tím i set.

V druhé sadě Lehečka od vedení 5:1 prohrál málo vídaných 13 výměn v řadě, více než snížení na 4:5 ale soupeři nepovolil. Při vlastním podání proměnil po dlouhém returnu Brazilce první mečbol.

Kopřiva na minulém turnaji v Gstaadu v kvalifikaci neuspěl a nedostal šanci obhájit loňské senzační semifinále. Ve světovém žebříčku se propadl o 35 míst na 159. pozici.

Siniaková ovládla český souboj

Kateřina Siniaková ve Varšavě v českém souboji s Jesikou Malečkovou potvrdila roli favoritky a po výhře 6:2 a 6:4 prošla do druhého kola. Šestadvacetiletá Siniaková si s Malečkovou, která je ve světovém žebříčku až ve třetí stovce, poradila za dvě hodiny. O postup do druhého čtvrtfinále v sezoně si zahraje s Anou Bogdanovou z Rumunska, nebo se Španělkou Nuriou Párrizasovou.

Sedmadvacetiletá Malečková se ani na třetí pokus nedočkala první výhry v hlavní soutěži okruhu WTA. V prvním kole skončila při premiéře v roce 2016 v Katovicích i před dvěma týdny v Budapešti.

PRAHA (tvrdý povrch, dotace 251 750 dolarů)
Dvouhra - 1. kolo:
Bouzková (8-ČR) - Krausová (Rak.) 6:2, 7:6 (7:2)
Martincová (ČR) - Paquetová (Fr.) 6:2, 4:6, 3:6
Linetteová (Pol.) - Mertensová (3-Belgie) 6:3, 2:6, 6:2
Jakupovičová (Slovin.) - Van Uytvancková (6-Belg.) 5:2 skreč
Wang Čchiang (Čína) - Petersonová (Švéd.) 1:6, 6:3, 7:6 (7:4)
Ču Lin (Čína) - Ďjačenková (Rus.) 6:1, 6:1
Hibinová (Jap.) - Buzarnescuová (Rum.) 6:2, 6:2.
Čtyřhra - 1. kolo:
Nosková, Havlíčková - Šalková, Palicová (všechny ČR) 7:5, 6:4
Hradecká, Sestini Hlaváčková - Detiucová, Kolodziejová (všechny ČR) 5:7, 6:2, 10:3.
KITZBÜHEL (antuka, dotace 597 900 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Lehečka (ČR) - Monteiro (Braz.) 7:6 (8:6), 6:4
Sousa (8-Portug.) - Kopřiva (ČR) 6:1, 7:5
Varillas (Peru) - Taberner (Šp.) 6:4, 6:3
Rodionov (Rak.) - Casanova (Arg.) 6:4, 6:2
Lajovič (Srb.) - Sačko (Ukr.) 6:4, 7:6 (7:5)
Coria (Chile) - Garín (Arg.) 6:4, 7:5
Misolic (Rak.) - Dutra da Silva (Braz.) 6:2, 7:6 (8:6).
VARŠAVA (antuka, dotace 251 750 dolarů)
Dvouhra - 1. kolo:
Siniaková - Malečková (obě ČR) 6:2, 6:4
Garciaová (5-Fr.) - Doiová (Jap.) 7:5, 6:4
Pigossiová (Braz.) - Gračovová (9-Rus.) 6:2, 6:4
Golubicová (Švýc.) - Hartonová (Niz.) 6:4, 5:7, 6:3
Podoroská (Arg.) - Ignatiková (Rum.) 6:1, 6:1
Chwalinská (Pol.) - Masarovová (Šp.) 7:5, 6:2.
ATLANTA (tvrdý povrch, dotace 792 980 dolarů)
Dvouhra - 1. kolo:
Daniel (Jap.) - Korda (USA) 1:6, 6:1, 6:3
Kwon Sun-u (Kor.) - Giron (USA) 7:6 (7:3), 4:6, 7:5
Nakashima (8-USA) - Thompson (Austr.) 7:6 (7:5), 3:6, 6:3
UMAG (antuka, dotace 792 980 dolarů)
Dvouhra - 1. kolo:
Galán (Kol.) - Fognini (7-It.) 6:3, 5:7, 6:3
Zeppieri (It.) - Cachín (Arg.) 3:6, 6:1, 6:4
Carballés (Šp.) - Laaksonen (Švýc.) 6:4, 7:5
Munar (Šp.) - M. Ymer (Švéd.) 4:6, 6:1, 6:4
Cecchinato (It.) - Poljičak (Chorv.) 6:1, 5:7, 6:2

Reklama