Hlavní obsah

Co se děje? Světová dvojka v slzách. Před Australian Open předvedla šokující kolaps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco světová tenisová jednička Ashleigh Bartyová se před startem Australian Open ukazuje ve výborné formě, její nejbližší žebříková pronásledovatelka Aryna Sabalenková je podle všeho ideálnímu rozpoložení na hony vzdálena. Její představení v Adeliade při porážce se Švédkou Rebeccou Petersonovou (7:5, 1:6, 5:7) vzbudilo značné pozdvižení.

Foto: Profimedia.cz

Světová dvojka Aryna Sabalenková se v Adelaide obrovsky trápí se servisem.

Článek

Samotná porážka s až 93. hráčkou světa by nebyla na úvod sezony zase takovou pohromou, ale zarážející bylo spíše to, s jak velkými problémy se během zápasu běloruská ranařka potýkala. V jednu chvíli se jí zcela rozsypal servis a došlo dokonce na odevzdané podání „spodem".

23letá hvězda byla před sezonou tipována na jednu z hlavních adeptek na grandslamové tituly a aspirantku na světový trůn. Jenže v nové sezoně zatím prohrála oba zápasy. Po Slovince Kaje Juvanové, která uzavírá první stovku žebříčku, nestačila ani na o pár míst lépe postavenou Švédku.

Proti Petersonové se obrovsky trápila. Udělala 21 dvojchyb a celkem vyrobila přes 50 nevynucených chyb. Podání měla tak špatné, že ho i s minimální razancí několikrát poslala zcela mimo pole pro servis, v některých případech zase ani míček nedolétl přes síť.

Z nastalé situace byl nesvůj i umpirový sudí, který se hráčky ptal, zda nemá nějaké zranění. „Ne, nic není špatně. To je technický problém," vysvětlovala Sabalenková, která se následně neubránila slzám.

Trápení na servisu se rozhodla řešit i podáním „spodem", ale nešlo rozhodně o trik, jak na poslední chvíli zaskočit soupeřku, jako to dělává třeba Nick Kyrgios. Běloruska dlouho dopředu svým pohybem signalizovala, že bude na druhou stranu kurtu posílat lehký míček z forhendové strany.

„Je alarmující vidět Arynu Sabalenkovou, druhou hráčku světa, jak podává spodem prostě proto, že není schopna dát normální servis," tweetoval třeba tenisový novinář Tumaini Carayol.

„Jedna z nejlepších tenistek světa zcela ztratila schopnost podávat. Týden před prvním grandslamem sezony," žasl zase reportér Mark Gottlieb.

„Tohle byl opravdu nejdivnější zápas, jaký jsem kdy odehrála. bylo pro mě těžké zůstat soustředěná sama na sebe. Bylo jasné že ona se hodně trápí," okomentovala duel Švédka po nečekané výhře.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík