Hlavní obsah

Lehečka před Davis Cupem: Sebevědomí tam je, ale je třeba se také vrátit zpět na zem

Tenista Jiří Lehečka je po životním postupu do čtvrtfinále Australian Open připravený na další výzvy a v tomto týdnu chce pomoci Česku k postupu do finálové fáze Davis Cupu. Jednadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi, který si polepšil v žebříčku ATP na 39. místo, odletěl s výběrem kapitána Jaroslava Navrátila do Portugalska, kde sehraje 4. a 5. února kvalifikaci proti domácímu týmu. Při on-line setkání s novináři věřil, že se bude moci opřít o sebevědomí a zkušenosti, které v posledních týdnech nabral.

Foto: Carl Recine, Reuters

Jiří Lehečka během Australian Open

Článek

"Byl to super měsíc. Moc jsem si ho užil, ale zase z toho nechci kdovíjak dlouho žít. Turnaj se mi povedl a dal mi spoustu zkušeností, teď však bude hlavní, abych si z něj něco vzal. Rád bych toho využil v dalších turnajích nebo v Davis Cupu. Když udržím pracovní morálku, můžu v těch výkonech pokračovat," řekl Lehečka.

Když se český tenista doslechl, že si díky postupu mezi osm nejlepších hráčů Australian Open polepšil ve světovém žebříčku o 32 pozic, nepatrně se usmál. "Poslouchá se to hezky a před turnajem bych tomu asi nevěřil. Letěl jsem do Austrálie s velkými ambicemi, ale chtěl jsem hlavně obhájit body a předvádět dobrý tenis. Myslím, že se svým tažením mohu být spokojený. Teď už se ale soustředím na to, abychom se co nejlépe připravili na víkendový zápas Davis Cupu v Portugalsku," uvedl Lehečka.

Česká mužská jednička se vrátila domů jen na tři dny. V neděli už byl Lehečka opět připraven na letišti s Tomášem Macháčem, Vítem Kopřivou a Jakubem Menšíkem na cestě do Portugalska. K týmu se ještě po vlastní ose připojí Adam Pavlásek. Kvalifikace Davis Cupu se odehraje v městečku Maia zhruba deset kilometrů od Porta.

"Měl jsem sice trochu problémy s pravým kolenem, ale naštěstí to není nic vážného. Časový posun byl v pohodě, s ním jsem počítal, ale výrazný rozdíl byl v teplotě. Přilétal jsem z 35 stupňů do Česka, kde je kolem nuly. Měl jsem ale nějaké tři dny na to se srovnat a odpočinout si. Věřím, že odlétám fyzicky a psychicky připravený," podotkl Lehečka.

Výkony na Australian Open by mu měly pomoci v sebevědomí. Na cestě do čtvrtfinále vyřadil Lehečka tehdejší světovou dvanáctku Brita Camerona Norrieho nebo sedmého hráče světa Kanaďana Félixe Augera-Aliassimea. Zastavil ho až pozdější finalista Stefanos Tsitsipas z Řecka.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Jiří Lehečka předváděl na Australian Open výborné výkony

"Každý dobrý výsledek mi pomáhá. Předváděl jsem tenis, který jsem věděl, že umím. Sebevědomí tam je, ale je třeba se také vrátit zpět na zem a soustředit se na to, co nás čeká," doplnil.

Hlavní novinkou bude pro Navrátilův výběr v Portugalsku přechod na antuku. Češi v posledních měsících nastupovali hlavně na betonových kurtech. "Soupeř na ni bude zatím lépe připravený. Máme ale týden na to, abychom si na ni zvykli a necítili žádný velký rozdíl. Jsem také rád, že se bude hrát v hale a ne venku. Určitě máme zkušenosti na to, abychom předvedli dobrý tenis a vyhráli," řekl Lehečka.

Na dálku pak sledoval i nedělní finále Australian Open mezi Novakem Djokovičem a svým přemožitelem Tsitsipasem. Snažil se být nestranný, ale o něco více přál Djokovičovi.

"Hlavně kvůli těm dvaadvaceti titulům. Viděl jsem a na vlastní kůži pocítil, že Tsitsipas má hru a zkušenosti na to, aby ho potrápil. Bohužel pro něj ale narazil na Djokoviče ve skvělé formě a na Australian Open. Myslím, že už není moc těžších oříšků, možná ještě porazit Rafu (Nadala) ve skvělé formě na Roland Garros. Djokovič prostě ukázal, že se v Austrálii cítí jako doma a že je teď zaslouženě nejlepším hráčem," dodal Lehečka.

Reklama

Související témata: