Hlavní obsah

Divím se, že se ještě žádný tenista nepřiznal k homosexualitě, říká Navrátilová

Stejně jako bojovala tenistka Martina Navrátilová na kurtu, se stejným zápalem nyní usiluje o celosvětové zrovnoprávnění homosexuality. Jedna z největších postav tenisové historie by si proto přála, aby bylo více tenistů, kteří svou orientaci veřejně přiznají. U tenistů přitom nemá podle Navrátilové přiznání takové následky jako u týmových sportů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martina Navrátilová by přivítala, kdyby se tenisté ke své orientaci přiznali.

Článek

„Ráda bych viděla víc tenistů, kteří se ke své orientaci přiznají. Nemohu uvěřit, že žádný z mužských hráčů tento krok ještě neučinil," řekla Navrátilová pro web PinkNews. „S každou přiznanou celebritou a sportovcem se celá situace stává menším problémem, a to je to, co chceme. Protože na tom záleží," dodala vítězka osmnácti grandslamových titulů.

Podle pražské rodačky by následky pro tenisty, kteří by se ke své orientaci přiznali, nebyly nijak fatální. „Mnohem těžší to je (přiznat se k homosexualitě) v týmových sportech než ve sportu individuálním. Tenis může hrát člověk pořád. Nikdo mu nemůže říct: ‚Ne, nebudeš hrát, protože...', ale v týmovém sportu je to mnohem problematičtější," myslí osmapadesátiletá Navrátilová.

Vítězka rekordních 167 titulů ve dvouhře si ale uvědomuje, že všichni hráči nemají stejné podmínky. A v případě přiznání by pro každého byly následky odlišné. „Samozřejmě záleží na tom, z jaké země pocházíte, protože stále jsou státy, které homosexualitu trestají smrtí. Takže zde mluvíme o nesrovnatelných podmínkách," pokračovala členka Síně slávy.

„V Americe bojujeme za rovná práva a o právo na manželství. V jiných zemích lidé bojují o holý život. Takže se bavíme o jiných situacích, v nichž se lidé musí rozhodovat, jestli se přiznají, nebo ne," dodala Navrátilová, která se v prosinci minulého roku vdala za o 15 let mladší Julii Lemigovovou. Společně vychovávají dvě dcery z předchozího manželství Lemigovové.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner