Hlavní obsah

Federer se do důchodu nechystá: Dokud se mnou bude jezdit rodina, hraju dál. Vydrží do Ria?

Basilej/Praha

Jedna velká tenisová éra ještě zdaleka nekončí. Loni si Roger Federer vyslechl řadu komentářů, že by měl uvažovat o odchodu ze scény, ale švýcarský fenomén všechny odpálkoval: „Dokáže někdo pochopit, že mě tenis baví, i když třeba nevyhrávám?“ Balit totiž dvaatřicetiletý Švýcar rozhodně nehodlá.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Roger Federer s trofejí pro poraženého finalistu Wimbledonu.

Článek

Pravda, rok 2013 byl pro Federera z hlediska grandslamů nejhorší za předchozích jedenáct let. Pouze jedno semifinále a k tomu wimbledonská porážka od Ukrajince Stachovského ve druhém kole i newyorský osmifinálový šok se Španělem Robredem.

Spekulovalo se o tom, že už nemá motivaci jezdit po turnajích a rád by se věnoval svým dvěma dcerám. Letos v květnu se Federerově manželce Mirce navíc opět narodila dvojčata, kluci Leo a Lennart. Z Federera se však tatínek na plný úvazek ještě nestane.

„Jestli se pomalu blíží konec mojí kariéry? Odpověď zní ne. Jedu dál. Samozřejmě se čtyřmi dětmi se moje priority změnily, ale moje žena ráda cestuje se mnou a dětem to taky nevadí. Takže dokud manželku bude bavit se mnou jezdit, chci pokračovat," potvrdil Federer v rozhovoru pro španělský list El País. „Až jednou skončím, tak budu jezdit s dětmi na hory, budu se věnovat se věcem, na které jsem během kariéry neměl čas. Ale zatím ne, ještě ta doba nenastala."

Z třicátníků na okruhu ATP Federer zdaleka není nejstarší (viz tabulka). Druhou tenisovou mízu mu navíc přinesla i spolupráce s koučem Stefanem Edbergem. Letos vyhrál sice jen v Dubaji, ale svou rekordní sbírku sedmnácti grandslamových titulů málem rozšířil v červenci v All England Clubu, kde odehrál skvělé pětisetové finále s Djokovičem. „Sám bych rád věděl, kdy skončit. Všechno ale záleží na fyzické výkonnosti a hlavně psychice," poznamenal Federer.

Po Wimbledonu trávil rodinnou dovolenou v Alpách a pomalu se začal chystat na betony, na nichž se poprvé představí od 4. srpna při Rogers Cupu v Torontu. K tomu by si rád připomněl vítězné pocity z grandslamu ve Flushing Meadows, kde však nehrál finále od roku 2009. „Když někde vypadnu, tak už je mi úplně jedno, jestli vyhrál ten, nebo ten. Pokud moje role na turnaji skončila, tak vypnu," popsal Federer svůj způsob jak si udržet čistou hlavu.

Zaútočí v Riu na olympijské zlato?

Na třetí příčce světového žebříčku má nyní Švýcar odstup sedmi tisíc bodů na premianta Novaka Djokoviče. Vzhledem k loňskému rozpačitému podzimu ale Federer na rozdíl od Srba neobhajuje tolik bodů a ztrátu může výrazně snížit.

Žebříčková motivace už ale není pro basilejského rodák tím hlavním. Vždyť na výsluní ratingu ATP se vyhříval rekordních 302 týdnů. Spíš se rozhlíží po trofejích, které ještě nemá ve sbírce.

Jednou z nich je Davis Cup, v němž hrají Švýcaři v září semifinále doma proti Itálii a v listopadu by je čekalo finále proti vítězi duelu Francie-Česko. Olympijský primát už sice Federer ve sbírce má, ale pouze z pekingského deblu. A tak je dost pravděpodobné, že tenisový rok 2016 bude ve znamení Švýcarova útoku na zlato při hrách v Rio de Janeiru.

Nejstarší hráči z Top 50:
Roger Federer (3-Švýc.)32 let
David Ferrer (6-Šp.)32
Tommy Robredo (20-Šp.)32
Michail Južnyj (23-Rus.)32
Feliciano Lopez (25-Šp.)32
Tommy Haas (26-Něm.)36
Ivo Karlovič (31-Chorv.)35
Radek Štěpánek (35-ČR)35
Lleyton Hewitt (45-Austr.)33
Julien Benneteau (46-Fr.)32
Kolik ještě přidá Roger Federer titulů do své grandslamové sbírky?
Žádný
16,9 %
Jeden
30 %
Dva a více
53,1 %
Celkem hlasovalo 1257 čtenářů.

Reklama

  1 : 6, 3 : 6 Bejlek - Rybakinová 1 : 6, 3 : 6 konec
20240429T19 : 15:00+0200
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek
Rybakinová
  6 : 4, 7 : 6 Lehečka - Monteiro 6 : 4, 7 : 6 konec
20240429T13 : 15:00+0200
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka
Monteiro
  Skreč Menšík - Auger-Aliassime Skreč konec
20240429T17 : 00:00+0200
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík
Auger-Aliassime
  Nadal - Lehečka dnes 21 : 30
20240430T21 : 30:00+0200
Nadal vs. Lehečka
Nadal vs. Lehečka
Nadal
Lehečka