Hlavní obsah

Federerova matka si přála, aby její syn hrál bekhend jako Kodeš

Tenisová legenda. Švýcar Roger Federer si jiné oslovení nezaslouží. Nejen kvůli dvaceti titulům na grandslamových turnajích, šesti triumfech na Turnaji mistrů i zisku olympijských medailí a vavřínů z více než sta dalších známých turnajů. Čtyřicetiletá hvězda je vzorem po malé tenisty i další milovníky bílého sportu. Proto není divu, že celou tenisovou obec potěší originálně pojaté biografie s názvem „Živý mýtus Roger Federer" od Milana Hanuše.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roger Federer na archivním snímku.

Článek

Kmotrem díla snad nemohl být ani nikdo jiný než Jan Kodeš, wimbledonský vítěz z roku 1973. Nejen kvůli tomu, že Federer právě slavný travnatý turnaj ovládl dokonce osmkrát, ale i kvůli tomu, že je osobně znají. „Federer patří nepochybně mezi deset nejlepších tenistů historie. Momentálně je nejoblíbenější, což je zásluhou jeho stylu, chování a vyjadřování, jeho rodinného života. To všechno nahrává, že mu patří tenisová svatozář," prohlásil Kodeš.

Ocenil také Federerův elegantní jednoručný bekhend a připojil historku, která se stala před narozením švýcarské hvězdy a fanouškům není tak známá. „Na turnaji v Basileji mě viděla hrát Federerova matka Lynette. Přišla za mnou, pochválila mi bekhend a prohlásila, že by si přála, aby její syn hrál tenis jako já," prozradil Kodeš.

Svůj komentář na adresu švýcarské superstar přidal i její někdejší tréninkový sparringpartner Jan Kubíček. „„Roger možná působí na kurtu strojově až chladnokrevně, ale ve skutečnosti je vřelý a přátelský," konstatoval Kubíček. Iniciátor projektu Aleš Lederer dodal, že Roger Federer je pro něj symbolem ve všech směrem, nejen v tenisu. „Zosobňuje ducha fair play, na kurtu vyzařuje noblesu i majestát tenisového krále. Je inspirativní osobností, která k tenisu přivedla miliony lidí. Nám, tenisovým amatérům zůstane věčným vzorem," uvedl.

Reklama

  Kosťuková - Vondroušová dnes 16 : 00
20240420T16 : 00:00+0200
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková
Vondroušová