Hlavní obsah

Cornetová rozpoutala bouři: Na Roland Garros řádil covid, ale mlčely jsme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přední francouzská tenistka Alizé Cornetová se postarala o pozdvižení! V rozhovoru pro deník L´Équipe konstatovala, že na letošním grandslamovém turnaji v Paříži prodělala celá řada tenistek covid-19, ale případy nebyly zveřejněny, protože mezi hráčkami existovala tichá dohoda, že se nebudou dobrovolně samy testovat, ačkoli měly příznaky. Cornetová reagovala na dva již zjištěné pozitivní případy nákazy ve Wimbledonu, kvůli nimž už z londýnského turnaje odstoupili Chorvat Marin Čilič a také loňský finalista dvouhry Ital Matteo Berrettini.

Foto: Bratic Hasan, ČTK

Francouzská tenistka Alizé Cornetová v akci

Článek

Na Roland Garros od 22. května do 5. června se tenisté nemuseli povinně testovat ani být očkovaní. Nákazu koronavirem v Paříži nicméně netajily české tenistky. Barbora Krejčíková se kvůli pozitivnímu testu na covid-19 po vyřazení v 1. kole dvouhry odhlásila z deblového turnaje, v němž měla s Kateřinou Siniakovou obhajovat titul, a Marie Bouzková ze stejného důvodu odstoupila před utkáním 2. kola dvouhry.

„V tu dobu... mohla být nakažena covidem-19 řada z nás, měly jsme příznaky, horečky a určitě tam těch případů bylo (na Roland Garros) více. Jenže předtím jsme žily rok a půl v bublině, všechny jsme byly očkované, proto to zůstalo jen mezi námi. Dohodly jsme se, že budeme mlčet. Fungovalo vzájemné pochopení, že se nebudeme dobrovolně samy testovat, abychom se nedostaly do problémů. Viděla jsem v šatně několik dívek s rouškami na tváři, možná o tom (nákaze koronavirem) věděly a nechtěly infekci předat dál," řekla bývalá světová jedenáctka novinářům v úterý ve Wimbledonu.

O den později Cornetová na sociálních sítích své tvrzení poněkud upravila ve smyslu, že má podezření, že se na Roland Garros objevilo více případů nákazy virem covid-19, ale nemá důkazy. „Chtěla jsem tím pouze naznačit, že koronavirus se stal součástí našich životů," napsala Cornetová s tím, že očekává i ve Wimbledonu více odhalených případů.

Svým prohlášením nicméně 32letá rodačka z Nice vyvolala bouřlivé reakce jak ze strany veřejnosti na sociálních sítích, tak i v odborných kruzích. Vedení WTA i French Open v Paříži již avizovalo, že se k výrokům Cornetové chystá vyjádřit v průběhu středečního odpoledne.

Aktuálně 37. hráčka světového žebříčku startuje na 62. grandslamovém turnaji po sobě a vyrovnala rekord Japonky Ai Sugijamové. Do Wimbledonu vstoupila v úterý výhrou 6:3, 7:6 nad Julií Putincevovou z Kazachstánu.

Reklama

Související témata: