Hlavní obsah

Federerův nejdůležitější úder kariéry: Všem vyrazil dech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když nedávno oslavil tenisový fenomén Roger Federer 41. narozeniny, proběhlo na Tennis TV video s výběrem 41 nejlepších úderů švýcarského génia, který na nadcházejícím Laver Cupu definitivně ukončí kariéru. V sestřihu ale překvapivě chybí úder, který sám Federer označuje za vůbec nejdůležitější v kariéře.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Roger Federer oznámil ukončení kariéry.

Článek

O jaký úder šlo? Nebyl k vidění v žádném grandslamovém finále či semifinále proti jednomu z rivalů z velké trojky či čtyřky, ale „jen" ve čtvrtém kole Roland Garros proti Tommymu Haasovi v roce 2009.

Většina tenisových fanoušků už na ten zápas nejspíš dávno zapomněla, ale pro zápis Federera do historie měl naprosto zásadní význam.

Krátce před ním se totiž stalo takřka nemožné - poprvé od svého debutu na Roland Garros v roce 2005 na pařížské antuce prohrál Rafael Nadal, když ve čtvrtém kole překvapivě nestačil na Robina Söderlinga. Tedy na soupeře, jehož pár dnů předtím smázl v Římě 6:1, 6:0. Pro Federera se tak otevřela jedinečná možnost dobýt titul na French Open a přidat se k v té době šestici vyvolených hráčů historie, kteří dokázali triumfovat na všech grandslamech.

Federer si samozřejmě byl unikátní šance vědom, a také viditelně znervózněl. Což se projevilo právě v zápase s Haasem, v němž už prohrával 0:2 na sety, 3:4 a 30:40.

A právě za tohoto kritického stavu dokázal vytáhnout dechberoucí úder. Po Haasově solidním returnu, posadil „inside out" forehand přesně na čáru tak, že proti tomu neměl Němec nárok. Odvrátil tím brejkbol, následně vyhrál game a soupeře už poté jen válcoval (6:7, 5:7, 6:4, 6:0, 6:2). Následně pak dokráčel až k do té doby nedosažitelnému titulu, který už poté nikdy nezískal a ani nezíská.

„(Po vyřazení Nadala) očekávání směrem ke mně začala narůstat. Novináři začali říkat, že pro mě je to ´teď nebo nikdy´," vybavoval si Federer před časem, kdy se k titulu z Paříže vracel. „Po Rafově vyřazení mi bylo jasné, že pro mě bude turnaj kvůli zvýšenému tlaku ještě těžší," pokračoval.

„Roger byl viditelně velmi nervózní, to bylo znát. Na ten Haasův brejkbol ve třetím setu si velmi dobře pamatuju," připomněla bývalá světová pětka Jo Durieová, které tehdy pro Eurosport zápas spolukomentovala. „Úplně jsem popadala dech, když Roger trefil přesně lajnu," zavzpomínala na své pocity.

„Věděl jsem, že když ten game přežiju, budu mít ještě šanci. Ten úder mě zachránil," má i s odstupem jasno Federer. „Bylo jasné, že je to super důležitý moment. Kdybych netrefil čáru, zápas bych velmi pravděpodobně prohrál. Ví to Tommy, vím to i já. Celé momentum se tím změnilo."

I Haas v tu chvíli takřka oněměl. „Celý zápas mu forhend moc nešel, a pak předvedl naprosto neskutečnou trefu hned po returnu. To mi v tu chvíli úplně vyrazilo dech," žasl Němec.

Po jasné záležitosti ve čtvrtfinále proti domácímu Gaelu Monfilsovi, musel Federer v semifinále otáčet zápas i proti Juanu Martinu del Potrovi. Ve finále pak smetl i Söderlinga 3:0 na sety. Získal 14. grandslamový titul, čímž se v historickém pořadí dotáhl na Peta Samprase. Ale hlavně získal chybějící trofej do sbírky. Získat všechny grandslamové tituly před ním dokázali jen Fred Perry, Don Budge, Rod Laver, Roy Emerson a Andre Agassi.

Reklama

Související témata: