Hlavní obsah

Oznámení o konci kariéry? Omyl, takhle to nemělo být, vysvětluje Federer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čekalo se to. Dříve nebo později takové rozhodnutí muselo přijít. Když však Roger Federer přišel 15. září s oznámením, že po Laver Cupu ukončí kariéru, znamenalo to pro řadu jeho fanoušků i tenisových expertů překvapení. Jak sám dvacetinásobný grandslamový šampion přiznává, svůj odchod ze záře reflektorů však chtěl oznámit jindy a jinak. "Začaly prosakovat informace, že ukončím kariéru, musel jsem reagovat ihned," přiznává švýcarský elegán.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Roger Federer oznámil ukončení kariéry.

Článek

Svůj poslední zápas odehrál ve čtvrtfinále loňského Wimbledonu, kde podlehl polské hvězdě Hubertu Hurkaczovi. Už v té době věděl, že jeho kariéra dostala těžkou ránu.

"Ten poslední set proti Hurkaczovi, když jsem zjistil, že už to nejde, že je hotovo, to byly asi nejhorší okamžiky mé kariéry. Od té doby jsem věděl, že se pohybuju na hodně tenkém ledě," popisovala legenda.

Poté se podrobil už své třetí operaci těžce zkoušeného pravého kolena s vírou, že se ještě jednou na dvorce pokusí vrátit. "Doufám, že si tady jako aktivní hráč ještě zahraju. Chybí mi to," prohlásil během letošního ročníku při slavnostním ceremoniálu oslav 100 let otevření centrálního kurtu.

Jeho přání se mu již nesplní, ani třetí operace totiž problémy nevyřešila. "V koleni se mu zase objevila voda. V ten moment se rozhodl, že už tohle nechce podstupovat, že už je z toho prostě unavený. Udělal pro návrat naprosto vše, co bylo v jeho silách, ale nevyšlo to. Je to škoda, ale nic nejde dělat věčně, muselo to přijít," popsal Federerovy trable jeho kouč Ivan Ljubičič.

Federer však podle vlastního vyjádření chtěl s definitivním verdiktem počkat. "Snažil jsem se udržet veškeré informace v tajnosti, je to moje soukromí a nechtěl jsem, aby se o tom někdo dověděl dříve, než sám rozhodnu," popisoval vítěz 103 turnajů.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Legendární tenista Roger Federer končí kariéru!

Svůj postoj však přehodnotil poté, když se k němu dostaly zprávy, že zvěsti o jeho úmyslu již unikly na sociální sítě. "V ten moment už jsem nemohl čekat, musel jsem s tím ven. Takhle to ale být nemělo," dodala 41letá legenda.

"Rozhodnutí skončit je trochu hořké, protože mi tenis bude hodně chybět. Ale také si uvědomuji, že jsem měl ohromný talent, který jsem využil beze zbytku a navíc mnohem déle, než bych si dokázal představit. Takže z celého srdce děkuji všem lidem na světě, kteří jste malému podavači míčku z Basileje pomohli splnit dětský sen. A velké dík také patří tenisu - miluji tě a nikdy tě neopustím," uzavřel loučení Federer.

Reklama

Související témata: