Hlavní obsah

Poland Garros. U sousedů oslavují staronovou šampionku. A Muchová? Čarodějka s magickými údery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Emoce dosáhly zenitu, o drama nebyla nouze. Polští tenisoví fanoušci jsou po roce zase na vrcholu blaha. Iga Šwiateková rozšířila svou grandslamovou sbírku na čtyři tituly, z toho tři sebrala na Roland Garros. Ze všech se ale nejvíc nadřela na ten poslední, což je zásluha velkého představení Karolíny Muchové.

Foto: Aurelien Morissard, ČTK/AP

Šampionka Iga Šwiateková a poražená finalistka Karolína Muchová po epické bitvě v Paříži

Článek
Fotogalerie

„Jeden z nejnapínavějších zápasů s účastí polské šampionky," píše Sport.pl o letošním finále French Open. „Tenisté říkají, že premiérová účast v grandslamovém finále je jednou z největších výzev, které lze na kurtu zažít. Muchová se o tom rychle přesvědčila. Začátek byl z její strany nesmírně nervózní. Když pokládala ručník na reklamní poutač, bylo vidět, že se jí třese ruka," všimli si u sousedů.

Od stavu 6:2 a 3:0 se ale začal hrát úplně jiný zápas, než v jaký doufala Šwiateková. Ta na turnaji až do soboty neztratila ani set. V předchozích dvou finále French Open se také tolik nenadřela. V roce 2020 přejela v titulovém souboji Američanku Sofii Keninovou 6:4, 6:1, o dva roky později nedala šanci její krajance Coco Gauffové - 6:1, 6:3. Muchová ale byla z jiného těsta.

„Můj tým věděl, že zápas s Karolínou bude extrémně těžký," oddechla si po dvou hodinách a 49 minutách boje úspěšná obhájkyně. Polští fanoušci v hledišti kurtu Philippa Chatriera, kteří svůj idol vytrvale povzbuzovali, měli důvod k nadšení. Včetně chlapíka, který si do ochozů přinesl výmluvný nápis: Poland Garros...

Foto: Aurelien Morissard, ČTK/AP

Fanoušci Igy Šwiatekové mají v Paříži co oslavovat

Šwiateková svůj triumf slavila před fotografy tak mohutně, až z poháru odlétlo víko. Však o něj také musela těžce zabojovat. „Karolína umí zahrát všechno, je velmi univerzální," tvrdila světová jednička.

Potvrdilo se to ve druhém dějství, kdy Muchová v brilantním výkonu soupeřky konečně začala nacházet skuliny, kudy se prodírala k bodům. „Od poloviny zápasu začala hrát jako čarodějka, z klobouku tahala magické údery," nešetří chválou Sport.pl.

V Polsku si také všímají, že většina francouzských fanoušků byla na straně Muchové, která hrála své první velké finále. Skandovaný potlesk příznivců při slavnostním vyhlášení českou finalistku dojal a rozplakal.

Velkými zápasy zocelenější Polka, která na konci května slavila 22. narozeniny, se zařadila třemi triumfy v Paříži po bok legend Margaret Courtové, Arantxi Sanchezové Vicariové, Moniky Selešové a Sereny Williamsové. Pouze Courtová (95,5 %) má pak na Roland Garros vyšší procento výher než Polka (93,3 %).

„Miluju to tady. Je to moje nejoblíbenější místo na okruhu," svěřila se šťastná šampionka.

Reklama