Hlavní obsah

Skandál na French Open! Běsnící fanoušci vypískali americkou hvězdu, rozhovor neumožnili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobře věděl, že ho čeká zatraceně těžký zápas. Americký tenista Taylor Fritz měl ve druhém kole French Open čelit domácímu hráči Arthuru Rinderknechovi a i když oba borce dělí v žebříčku sedmdesát míst, očekával se tuhý souboj. To, co však světovou devítku během zápasu potkalo, asi daleko přesáhlo její očekávání.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Americký tenista Taylor Fritz

Článek

Že bude emotivní francouzské publikum více než impulzivně podporovat posledního francouzského zástupce v mužské dvouhře Arthura Rinderkencha, bylo více než jasné. Vše navíc nabralo ještě větší grády poté, kdy rodák z Gassinu zaskočil favorizovaného Fritze a první set vyhrál jasně 6:2.

Téměř deset tisíc fanoušků na kurtu Suzanne Lenglenové spustilo opravdové peklo, které si nic nezadalo a atmosférou na jihoamerických fotbalových stadionech. Vše vygradoval samotný Rinderknech, který fanoušky gesty hecoval k ještě větší podpoře.

Postupem času se však začala projevovat kvalita hry amerického tenisty i žebříčkový rozdíl. Fritz vyhrál druhý set 6:4, třetí pak 6:3. Právě v jeho průběhu se do té doby sice horkokrevné, ale slušné publikum začalo po několika sporných míčích chovat způsobem, které mělo do férového hodně daleko.

Každé zkažené Američanovo podání bylo oceněno bouřlivým potleskem, rodák ze Santa Fe musel často svůj servis kvůli hlučným fanouškům, kteří mu křičeli do podání, odkládat. Přesto dokázal pětadvacetiletý tenista zachovat ledově chladný výraz a zápas dotáhl po setech 2:6, 6:4, 6:3 a 6:4 k vítězství.

Ale zatímco po celý duel se Fritz rozhodit nenechal, po proměněném mečbolu si všechnu frustraci na francouzských fanoušcích vybil a s prstem na ústech jim dal jasně najevo, co si o nich myslí. Domácím příznivcům jejich chování vrátil i při závěrečné teatrální děkovačce.

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Na Američana se sneslo hromadné bučení naštvaných fanoušků, vše vyvrcholilo během závěrečného rozhovoru, který se pravidelně odehrává s vítězem přímo na kurtu. Když se legenda francouzského tenisu Marion Bartoliová pokoušela po zápase položit Fritzovi otázku na zápas, marně se dožadovala aspoň částečného zklidnění atmosféry.

"Fakt vás vůbec neslyším, nevím, co říkáte," reagoval Fritz na marné dotazy Bartoliové. Zjevně nervózní bývalá wimbledonská šampionka se zoufale snažila znovu zklidnit rozjeté fanoušky, opět marně.

"Fanoušci mě moc motivovali, dali mi spoustu energie, děkuji jim za to," naposledy šťouchl do domácích diváků Fritz a beze slova zmizel ze stadionu.

V boji o osmifinále se Američan utká s Argentincem Cerundolem, už teď však má jistotou, že s podporou fanoušků příliš počítat nemůže.

Reklama

Související témata: