Hlavní obsah

GLOSA: Rosol si pohrdání nezaslouží

Z jedné strany jízlivá i ostrá slova, z druhé pak hrozby soudy. Deset let byl Lukáš Rosol členem českého daviscupového týmu, jeho 'rozlučka' se ale hrubě nepovedla.

Foto: Sport.cz s využitím Czech Davis Dup team

Lukáš Rosol zažil v Davis Cupu velká vítězství.

Článek

Dva miliony korun za pouhou účast na finálovém turnaji Davis Cupu se zdají jako natolik absurdní a pro mnohé 'nestydatá' částka, že se člověk až zdráhá věřit, že si o ni tenista na sklonku kariéry opravdu může říct.

Bývalý 35. hráč světa, který je momentálně 272. na žebříčku ATP a až šestý v Česku ale pro českou reprezentaci v průběhu let bezpochyby odvedl dobrou práci, což v rozhovoru pro Sport.cz pochopitelně uznal i kapitán Jaroslav Navrátil.

Deset let se Rosol bil za český tým, co mu síly a schopnosti dovolily. V šestatřiceti, jak sám ví, už se ale jeho aktivní dráha blíží do cíle. Výdělky, které v roce 2014 dosahovaly skoro 17 milionů za rok, v posledních letech splaskly. Letos na kurtech získal něco přes 2 miliony. Ve dvouhrách má bilanci 15:25. Převážně na challengerech.

Foto: © Česká sportovní / Pavel Lebeda

Lukáš Rosol během rozhodující dvouhry baráže Davis Cupu v Nizozemsku.

Navrátil ho původně chtěl kvůli jeho zkušenostem, hodily by se určitě v deblu. Rosol neznamenal pro český daviscupový tým takovou tažnou sílu jako Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem. Přesto, nebýt jeho, nebylo by např. ani obhajoby Davis Cupu v roce 2013.

Byl to on, kdo dvěma body z dvouher zařídil v Kazachstánu postup do semifinále. A třeba v roce 2016 zbavil Česko barážových starostí, když v prvním kole v Německu v rozhodujícím pátém duelu seřezal naprosto mimořádným způsobem Alexandra Zvereva.

Licitace o výši odměn z turnaje, na kterém by možná ani nenastoupil, vypadají jako absurdní divadlo, v němž Rosol dostal nálepku vyděrače. Jeho tečka za Davis Cupem ale mohla mít úplně jinou podobu.

Marek Burkert

Specializuje se zejména na hokej a tenis, ale i basketbal a box. Jako reportér se zúčastnil řady vrcholných akcí - hokejových MS, dvou Světových pohárů, daviscupových finále. Ze zámoří referoval o desítkách zápasů NHL včetně finále Stanley Cupu.

Reklama

Související témata: