Hlavní obsah

GLOSA: Trpělivost. Triumfy ještě přijdou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvakrát během tří týdnů české tenisové výběry v týmových soutěžích polkly ve Španělsku hořkou pilulku. Zatímco ansámbl Petra Pály v nadupaném složení finále Billie Jean King Cupu hrát měl, daviscupová sestava se do něj klidně probít mohla, i když k favoritům závěrečného turnaje v Málaze zdaleka nepatřila.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters/ Jon Nazca

Češti tenisté po velkém boji ve čtvrtfinále Davis Cupu s Austrálií prohráli.

Článek

Tenistky v Seville však zastavily v semifinále Kanaďanky a výběr Jaroslava Navrátila těžce kousal zklamání po prohře s Australany, k jejichž zdolání chyběly dva míčky. Vždyť v boji o finále by hráli Češi s Finy, což je, při vší úctě, výrazně slabší soupeř, než s jakým se utkali ve středu.

Když kápo před odletem do Španělska mluvil o tom, že Austrálie je hratelná, mnozí nad jeho úvahami kroutili hlavou. Jako by nebrali v potaz zářijové představení Čechů na kvalifikaci ve Valencii, kde zacvičili se Španěly i Srby. Progres, jaký tento tým udělal od loňské baráže v Izraeli, je každopádně fascinující.

Fotogalerie

„Kluci Davis Cup hrát chtějí, mají tu soutěž rádi,“ kvituje Navrátil. Projevilo se to i v Málaze, kam nejlepší čeští singlisté nepřijeli v optimálním rozpoložení. Tomáš Macháč (23 let) kvůli prodělané nemoci, Jiří Lehečka (22) zase po nevýrazných týdnech na okruhu ATP. Davis Cup ale dokáže Čechy nakopnout, což Macháč doložil mazáckým výkonem proti Thompsponovi a Lehečka strhující, i když smolně prohranou bitvou s 12. hráčem světa de Minaurem. V záloze navíc číhá osmnáctiletý talent dekády Jakub Menšík.

Jen ve čtyřhře mají Češi problém, který v nejbližší době těžko rozlousknou. Aby ulevili hráčům startujícím ve dvouhře, potřebovali by solidního deblistu k Adamu Pavláskovi, který ale ve 29 letech stále patří k těm nejmladším specialistům. Vždyť v první dvacítce deblového pořadí je pouze jeden hráč narozený později než „kmet“ české sestavy… „Adam má před sebou klidně osm, deset let kariéry,“ zmínil Lehečka, což ruku v ruce s věkem nejlepších singlistů minimálně zadělává na slibnou budoucnost.

Jen to bude chtít trochu trpělivosti. Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem ve svém prvním daviscupovém finále v roce 2009 inkasovali ve Španělsku ťafku 0:5. A pak v letech 2012 a 2013 získali hned dva triumfy za sebou. Když B+Š končili, mluvilo se o tom, že za ně není náhrada. I zápas s Austrálií ale dokázal, že je tu zase silná česká generace. Mladá a pěkně hladová. Kdo si počká, může se těšit i na její triumfy.

Dočká se současná česká tenisová generace triumfu v Davis Cupu?
Ano
83,3 %
Ne
16,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 323 čtenářů.

Reklama

Související témata: