Hlavní obsah

Halepová obvinila ITIA z toho, že zdržuje projednávání její dopingové kauzy

Bývalá světová jednička Simona Halepová obvinila Mezinárodní agenturu pro bezúhonnost tenisu (ITIA) z toho, že zdržuje projednávání jejího dopingového případu před nezávislým tribunálem. Bývalá šampionka Roland Garros a Wimbledonu nehraje od loňského US Open a od října má předběžně zastavenou činnost.

Foto: Profimedia.cz

Rumunská tenistka Simona Halepová.

Článek

Halepová byla na US Open pozitivně testována na lék roxadustat, jenž stimuluje tvorbu hemoglobinu a červených krvinek. Jednatřicetiletá Rumunka odmítla, že by si látku vzala úmyslně. Tvrdí, že se jí malé množství léku na anémii dostalo do těla ze schváleného doplňku stravy, jenž byl kontaminován.

Důkazy o údajné kontaminaci poskytla Halepová podle svých slov Mezinárodní tenisové federaci v prosinci a čekala, že se jejím případem bude nezávislý tribunál zabývat v únoru. Jednání však bylo odloženo na březen a později bylo posunuto znovu.

Minulý týden byla Halepová obviněna z dalšího porušení antidopingových pravidel, poté co ITIA odhalila nesrovnalosti v jejím biologickém pasu. Také tímto případem se má zabývat nezávislý tribunál, ITIA ale podle Halepové jednání už potřetí odložila.

"Přístupem ITIA jsem extrémně šokována a zklamána. Opakovaně jsem žádala o projednání svého případu a ITIA opakovaně žádala o jeho odložení. Kdy se to zastaví? Mám právo na rychlé slyšení. To, co se děje, je porušení mých práv," uvedla na twitteru vítězka 24 turnajů.

ITIA v prohlášení pro agenturu Reuters uvedla, že navrhla, aby se oba případy projednávaly najednou a ne zvlášť. "Aby k tomu mohlo dojít, chceme poskytnout všem stranám (včetně nezávislého tribunálu) dostatek času na prostudování důležitých materiálů souvisejících s nejnovějším obviněním," sdělila agentura.

Reklama

Související témata:
  5 : 7, 1 : 6 Vondroušová - Andrejevová 5 : 7, 1 : 6 konec
20240428T16 : 05:00+0200
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová
Andrejevová
  3 : 6, 1 : 6 Kruegerová - Bejlek 3 : 6, 1 : 6 konec
20240428T11 : 00:00+0200
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová
Bejlek