Hlavní obsah

Veselý - Shapovalov 6:7, 7:6, 7:6Heroický výkon! Veselý si po dalším senzačním představení zahraje o titul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Fantastické výkony Jiřího Veselého na turnaji v Dubaji nekončí. Český tenista vydřel na turnaji v Dubaji postup do finále, když otočil v semifinále duel s Kanaďanem Denisem Shapovalovem a šestého nasazeného porazil po bitvě 6:7, 7:6 a 7:6 za tři a čtvrt hodiny. O titul se utká s Rusem Andrejem Rubljovem.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Jiří Veselý po obrovské bitvě zdolal Denise Shapovalova

Článek

Osmadvacetiletý Veselý se do hlavní soutěže v Dubaji prodral z kvalifikace a hraje životní turnaj. Před Shapovalovem porazil Chorvata Marina Čiliče, Roberta Bautistu ze Španělska a především ve čtvrtfinále světovou jedničku Novaka Djokoviče ze Srbska.

"Prožívám tady sen. Bylo to moje první semifinále turnaje kategorie ATP 500 a musel jsem bojovat do posledního míče, abych prošel dál. A teď jsem šťastný," řekl Veselý po utkání a připomněl, že v posledních měsících na tom nebyl vůbec dobře. "Byl jsem dole a najednou tohle. Obrat přijde někdy rychle, ale předtím to vyžaduje trpělivost, tvrdou práci a čekání na šanci."

Levou rukou hrající Veselý bude usilovat o třetí a nejcennější titul na okruhu ATP. Předloni získal vavřín v Puné a v roce 2015 došel z kvalifikace k triumfu v Aucklandu.

Veselý do utkání skvěle vstoupil a vedl 3:0, ale soupeř rychle srovnal na 3:3. V sedmé hře nevyužil Veselý dva brejkboly a první tie-break utkání ztratil poměrem 7:9. Ve druhém setu si oba hráči držel pevně servis a v tie-breaku uspěl aktivnější Veselý poměrem 7:1.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Jiří Veselý si v Dubaji zahraje o titul

Po dvou hodinách a třech minutách se šlo do třetího setu a první v něm mohl jít do brejku český hráč. Za stavu 4:3 vedl při podání Kanaďana 40:0, ale neuspěl a vzápětí sám přišel o podání. Nenechal ale Shapovalova utkání doservírovat a vynutil si třetí tie-break. Šel v něm do vedení 4:1, hrál rychleji a za stavu 6:3 se po chybě Shapovalova radoval z postupu.

Už účastí v semifinále si aktuálně 123. hráč žebříčku ATP Veselý zajistil návrat do světové stovky. Díky finálové účasti se posune minimálně k 75. místu žebříčku dvouhry.

Druhý nasazený Rubljov udolal ve dvouapůlhodinové bitvě Poláka Huberta Hurkacze. Po vítězství s narážkou na ruský útok na Ukrajinu napsal na kameru, jak je po zápasech obvyklé, protiválečný slogan "No War Please".

Sedmý hráč světa Rubljov, s nímž se Veselý dosud nestřetl, vyhrál osmé utkání za sebou a může navázat na triumf v Marseille z minulého týdne.

Tsitsipas and Medveděv nezaváhali

Ruský tenista Daniil Medveděv unesl tlak spojený s tím, že se stane novou světovou jedničkou a ve čtvrtfinále turnaje v Acapulku ve dvou setech přehrál Japonce Nišioku 6:2, 6:3.

Dařilo se i dalším favoritům. Řek Tsitsipas přehrál ve dvou setech Američana Girona a ve skvělém rozjezdu do sezony pokračuje Španěl Rafael Nadal. Ten nadělil Američanu Paulovi nejprve potupného kanára, aby druhý set získal ve zkrácené hře.

Kontaveitová postoupila přes Ostapenkovou do finále

Estonka Anett Kontaveitová porazila v semifinále v Dauhá 6:1, 6:4 Lotyšku Jelenu Ostapenkovou a po devíti zápasech ukončila její vítěznou sérii. Sama vyhrála devátý duel za sebou a poprvé od roku 2018 si zahraje finále turnaje kategorie WTA 1000.

Světová sedmička Kontaveitová zdolala Ostapenkovou na druhém turnaji po sobě a opět v semifinále. Totéž se jí povedlo před dvěma týdny na cestě k titulu v Petrohradu. Šestadvacetiletá Kontaveitová postoupila do finále popáté z posledních sedmi turnajů, na nichž startovala.

Ostapenková minulý týden ovládla turnaj v Dubaji, kde porazila mimo jiné Petru Kvitovou. V Dauhá zase vyřadila Barboru Krejčíkovou. Šwiateková prošla do semifinále přes nejvýše nasazenou Arynu Sabalenkovou a skvělou formu potvrdila i dnes. Ačkoli dosud proti Sakkariové neuhrála ve třech duelech ani set, dnes černou bilanci zlomila. Turnaje zatím vyhrála tři včetně předloňského Roland Garros.

V druhém semifinále hrají Polka Iga Šwiateková a Řekyně Maria Sakkariová.

DUBAJ (tvrdý povrch, dotace 2 949 665 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Veselý (ČR) - Shapovalov (6-Kan.) 6:7 (6:8), 7:6 (7:3), 7:6
Rubljov (2-Rus.) - Hurkacz (5-Pol.) 3:6, 7:5, 7:6 (7:5).
ACAPULCO (tvrdý povrch, dotace 1 678 065 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Medveděv (1-Rus.) - Nišioka (Jap.) 6:2, 6:3
Tsitsipas (3-Řec.) - Giron (USA) 6:3, 6:4
Nadal (4-Šp.) - Paul (USA) 6:0, 7:6 (7:5)
Norrie (6-Brit.) - Gojowczyk (Něm.) 6:1, 6:0
SANTIAGO DE CHILE (antuka, dotace 546 340 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Tabilo (Chile) - Garín (1-Chile) 6:3, 6:3
Kecmanovič (6-Srb.) - Pucinelli (Braz.) 6:2, 6:0
DAUHÁ (tvrdý povrch, dotace 2 632 448 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Kontaveitová (4-Est.) - Ostapenková (15-Lot.) 6:1, 6:4
Šwiateková (7-Pol.) - Sakkariová (6-Řec.) 6:4, 6:3
Čtyřhra - finále:
Pegulaová, Gauffová (USA) - Kuděrmětovová, Mertensová (3-Rus./Belg.) 3:6, 7:5, 10:5
GUADALAJARA (tvrdý povrch, dotace 239 477 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Stephensová (6-USA) - Paquetová (Fr.) 7:5, 6:4
Osoriová (4-Kol.) - Baptisteová (USA) 1:6, 6:3, 6:3
Gavrilová-Savilleová (Austr.) - Dolehideová (USA) 6:1, 6:3
Dvouhra - čtvrtfinále
Wang Čchiang (Čína) - Schmiedlová (SR) 6:2, 6:3

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.