Hlavní obsah

Keninová - Kvitová 6:4, 7:5Je konec! Kvitová bojovala marně, finále French Open si nezahraje

Paříž/Praha
Aktualizováno

Premiérové finále na grandslamovém French Open si česká tenistka Petra Kvitová nezahraje, protože v semifinálovém souboji podlehla čtvrté nasazené Američance Sofii Keninové 4:6, 5:7. Ruská rodačka se o titul utká s překvapením turnaje, Igou Šwiatekovovu z Polska.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Petra Kvitová si utírá pot během semifinále French Open.

Článek
Fotogalerie

Kvitová sice ovládla první game čistou hrou, ale pak trochu vypadla z role a proti precizně hrající Američance nemohla najít správný rytmus. Dělala nevynucené chyby a hned dvakrát za sebou jí soupeřka prolomila servis.

Až za stavu 1:4 jakoby tenistka z Fulneku začala získávat pevnější půdu pod nohama. Sundala čelenku a rázem trefovala vítězné míče, razantně snížila chybovost a 21letou Američanku dostávala pod tlak.

Ihned jí také sebrala servis a na poslední chvíli málem již takřka ztracený set mohla začít otáčet. Jenže další nabídnutý brejkbol svěřenkyně kouče Jiřího Vaňka nevyužila, zatímco Keninová svůj druhý setbol už ano. Pro Kvitovou šlo o vůbec první prohraný set na turnaji.

Momentum hry ale jakoby se na okamžik trochu vychýlilo více ve prospěch 30leté Češky, která svým typickým agresivním způsobem uzmula úvodní game druhé sady.

Proti nedávné vítězce Australian Open, která minimálně chybovala a navíc hru šikovně variovala, však bylo získávání fiftýnů stále obtížnější. Kvitová nevyužila brejkbol ve čtvrté hře, to její soupeřka následující hru stejnou šanci využila a opět se dostala do trháku.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Sofia Keninová při výměněně stran během semifinále French Open proti Petře Kvitové.

Kvitová se ale rvala dál, za stavu 2:3 dokonce vybojovala čtyři brejkboly, ale znovu ani jeden nedokázala využít. To se jí povedlo až v poslední okamžik, kdy mladá moskevská rodačka neudržela nervy a za stavu 4:5 duel nedoservírovala.

Z nepříjemné situace se ale psychicky rychle oklepala. Pomohla jí i Kvitová, která kazila první podání a opět pustila soupeřku do náskoku jednoho brejku. Ta už si tentokrát i přes další brejkbol Češky koncovku pohlídala a zápas hned z prvního mečbolu dopodávala do vítězného konce.

French Open v Paříži (antuka, dotace 38 milionů eur):
Ženy:
Dvouhra - semifinále:
Keninová (4-USA) - Kvitová (7-ČR), 6:4, 7:5
Junioři:
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Krumich, Svrčina (ČR) - Lorens, Ozolinš (7-Pol./Lot.) 7:6 (7:3), skreč.
Juniorky:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Ealaová (2-Fil.) - Nosková (ČR) 4:6, 6:3, 6:2
Ostatní výsledky zde

Reklama

Související témata:
  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 00
20240424T17 : 00:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová