Hlavní obsah

Karolína je kreativní, to z ní dělá výjimečnou hráčku, říká o Muchové manažer ze Štvanice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když Karolína Muchová trénuje doma, vídají se takřka denně. Manažer I. ČLTK z pražské Štvanice Vladislav Šavrda vzpomíná na dobu, kdy nadějná tenistka do klubu přišla. V rozhovoru pro Sport.cz také odhaduje její šance v úterním čtvrtfinále French Open proti Rusce Anastasiji Pavljučenkovové.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Česká tenistka Karolína Muchová během Roland Garros.

Článek

U hráčky, která pochází z Olomouce, se asi čeká, že spíš zakotví v některém z moravských klubů než v Praze.

Karolína u nás působí šestým rokem. Přesídlila sem z přerovského klubu, řešilo se to dohodou, roli v tom sehrála změna bydliště. Přišla i společně s koučem Emilem Miškem. Později ji vedl David Kotyza, který byl volný, ale to bylo v době, kdy byla Karolína zraněná, takže skoro nemohli pracovat a ukončili to. Pak ji ještě vedl Honza Blecha...

Ale vrátila se k Miškemu, což byl evidentně správný tah.

Ten tým funguje velmi dobře. Karolína mu věřila už na začátku, takže to je povedený návrat a výsledky to jasně ukazují. Hodně se věnují i kondiční přípravě a fyzioterapii. V pařížském hledišti jsem viděl i Jardu Blažka, což je jeden z nejlepších kondičních trenérů v zemi.

Jan Kodeš často říkal, že Karolína je technicky nejlepší česká hráčka, navíc se na její hru velice dobře kouká. Souhlasíte?

Určitě souhlasím. Honza byl také jejím poradcem, mentorem. Často se po tréninku bavili o tenise a Karolíně to dost pomohlo.

Osmifinále už si Muchová zahrála na všech čtyřech grandslamových turnajích. Na jakém povrchu je podle vás nejsilnější?

Její pojetí hry je jak stvořené pro trávu, antuku bych asi jmenoval až na posledním místě. Ale ukazuje se, že když je fit, tak je na ní také úspěšná. A dokáže hrát i divácky velice atraktivně. To je její silná stránka. Soupeřky pořádně nevědí, co od Karolíny čekat.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Česká tenistka Karolína Muchová na grandslamovém turnaji French Open v Paříži.

Vaše dvě nejlepší hráčky z I. ČLTK Muchovou a Markétu Vondroušovou v minulosti brzdilo zdraví. Myslíte, že kdyby zvládly třeba dvě sezony bez zranění, atakovaly by nejlepší desítku světového žebříčku?

Nevím, top 10 je hodně vysoko. Ale občas tam vidím jména, která mi nepřipadají, že tam nějak patří, nebo jsou nepřekonatelná. Základem je kromě dobré formy dobré zdraví. Tyto dvě hráčky na světovou špičku mají, ale jestli to může být i první desítka? Každopádně Markéta už byla 14. na světě, Karolína 19. Uvidíme.

Co byste vyzdvihnul na hře Muchové nejvíc?

O víkendu o tom mluvil i (bývalý francouzský tenista) Fabrice Santoro. Kája je kreativní hráčka. A občas to přináší i chyby, což ví ona i její trenér. Ale právě to z ní dělá výjimečnou tenistku, protože soupeřky mají u těch ostatních ten stereotyp načtený. Kdežto ona překvapuje. Někdy fantasticky, někdy i trochu bláznivě. Chce to trochu vybalancovat solidnost a kreativitu.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Karolína Muchová v souboji třetího kola French Open

Psychicky jen na tom ale výborně, ne? V prvním kole se Sakkariovou zvládla velice těsný zápas, ve druhém s Podoroskou se oklepala ze setu, který ztratila 0:6...

Umí hrát velké zápasy. Občas třeba na menším turnaji nečekaně prohraje, ale na grandslamech ji motivuje atmosféra, což je obrovsky pozitivní. Někoho přitom velká utkání stresují, radši je zašitý na malém kurtu. Ale ona ne, vyloženě cílí na tyhle velké zápasy.

Co tedy bude platit ve čtvrtfinále Roland Garros na Rusku Pavljučenkovovou? Ta je kvůli loňskému výpadku až ve čtvrté stovce žebříčku, ovšem zkušenosti i hru má.

Loni vypadala, že končí, pořád je ale ohromně silná. U děvčat to bývá tak, že skočí na vítěznou vlnu, a pak se s nimi hraje velice složitě.

Rusce je 31 a má za sebou v Paříži těžké třísetové zápasy (Samsonovová, Potapovová, Mertensová). Může to být pro Karolínu trochu výhoda?

Snad, ale Pavljučenkovová porazila opravdu vynikající hráčky, které mohly být černým koněm turnaje. I v tom posledním zápase jsem věřil spíš Belgičance Mertensové. Kája to zatím měla o něco lehčí, ale důležitější pro ni je, že se zbavila nachlazení. Nemá se čeho bát.

Reklama