Hlavní obsah

Kauza Pcheng Šuaj? Přestaňte s humbukem, neřkuli politizací, zlobí se Čína

Peking

Čínské ministerstvo zahraničí se ohradilo proti politizaci kauzy tenistky Pcheng Šuaj, o jejíž bezpečí panují ve světě obavy. Ty nezmírnila ani nedávno zveřejněná videa a videohovor s předsedou Mezinárodního olympijského výboru Thomasem Bachem. Osud bývalé světové jedničky ve čtyřhře přitáhl mezinárodní pozornost poté, co začátkem listopadu zveřejnila, že se v minulosti stala obětí sexuálního napadení někdejším čínským vicepremiérem.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Čínská tenistka Pcheng Šuaj na archivním snímku.

Článek

"Myslím, že všichni viděli, že se v posledních dnech zúčastnila několika veřejných akcí a také měla videohovor s předsedou MOV Bachem. Doufám, že jistí lidé už přestanou s tím zlovolným humbukem, neřkuli politizací," uvedl mluvčí ministerstva Čao Li-ťien na otázku, zda kauza poškodila image Číny.

Obviňující příspěvek Pcheng Šuaj ze sociálních sítí brzy zmizel a nezvěstná byla od té doby i hráčka. O její situaci se ale začaly veřejně zajímat tenisté a tenistky včetně hvězd jako Novak Djokovič nebo Serena Williamsová i další sportovci a mezinárodní organizace. WTA pohrozila zrušením turnajů v Číně.

Pcheng Šuaj se objevila až nedávno ve videích stranických médií, pochybnosti o jejím bezpečí a možnosti komunikovat bez nátlaku a cenzury ale přetrvávají. Obavy nerozptýlil ani videohovor čínské hráčky s předsedou MOV.

Reklama

Související témata: