Hlavní obsah

Kolaps favorita! Nadal senzačně vypadl ve čtvrtfinále turnaje v Římě

Dva zápasy na římské antuce odehrál Rafael Nadal podle očekávání dominantním způsobem, ale ve čtvrtfinále narazil. Týden před útokem na vylepšení rekordu případným ziskem již 13. titulu z Roland Garros nestačil na Diega Schwartzmana, jehož předtím ve všech devíti vzájemných duelech přehrál.

Foto: Pool, Reuters

Kolaps favorita. Nadal nestačil ve čtvrtfinále na Argentince Schwartzmana

Článek

"Byl to náročný večer z hlediska vlhkosti. Míčky odskakovaly jinak než v předchozích dnech. Nemohl jsem ho zatlačit, on odvedl skvělou práci. Nechci ale hledat výmluvy, odehrál skvělý zápas, já ne. Po tak dlouhé době jsem předvedl dva dobré zápasy a pak proti dobrému soupeři špatný," pochválil Nadal svého přemožitele Schwartzmana po senzační prohře 2:6 a 5:7.

Zápas skončil až těsně před půlnocí, trval přes dvě hodiny. "Ve druhém setu se zdálo, že bych to mohl zlomit. Ale prohrál jsem tři servisy za sebou a pak už jen mohl doufat v zázrak," přiznal Nadal.

Turnaj Masters ve Foro Italico byl jeho teprve čtvrtou letošní akcí. Do února odehrál jen ATP Cup, Australian Open a Acapulco, pak svět zastavila pandemie koronaviru. Během ní prý dva měsíce vůbec nevzal raketu do ruky. Po restartu sezony neodletěl do New Yorku kvůli obavě z covidu-19 a na kurty se vrátil až na milované antuce.

Foto: Alfredo Falcone, ČTK/AP

Diego Schwartzman předvedl proti Nadalovi skvělý tenis, podle jeho slov nejlepší v kariéře

"Je to zcela zvláštní rok. A nepředvídatelný. Aspoň jsem si zahrál tři zápasy," řekl čtyřiatřicetiletý Španěl. V sobotu se dopustil 30 chyb oproti sedmnácti Schwartzmanovým a zahrál jen 21 vítězných úderů, zatímco Argentinec o deset více. Nepodrželo ho podání. "Když jich ztratíte tolik, nemůžete čekat, že vyhrajete," komentoval pět brejkbolů, které Argentinec z devíti nabídnutých využil.

Zato Schwartzman si užíval slastný pocit, že vůbec poprvé zdolal někoho z nejlepších tří tenistů posledních let. S Nadalem zlomil bilanci 0-9, s Rogerem Federerem i Novakem Djokovičem to má 0-4. Na Djokoviče případně může v Římě narazit v pondělním finále. Předtím ale Schwartzmana čeká duel s Denisem Shapovalovem z Kanady, srbského lídra žebříčku vyzve Nor Casper Ruud.

Foto: Alfredo Falcone, ČTK/AP

Rafael Nadal nezvládl zápas proti Argentinci Schwartzmanovi

Pokud Djokovič v Římě nezaváhá, oslaví již 36. titul z turnajů Masters a o jeden překoná právě Nadala. Zatím se o rekord dělí.

Tenisový turnaj mužů a žen v Římě (antuka):
Muži (dotace 3,854.000 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Djokovič (1-Srb.) - Koepfer (Něm.) 6:3, 4:6, 6:3,
Schwartzman (8-Arg.) - Nadal (2-Šp.) 6:2, 7:5,
Ruud (Nor.) - Berrettini (4-It.) 4:6, 6:3, 7:6 (7:5),
Shapovalov (12-Kan.) - Dimitrov (15-Bulh.) 6:2, 3:6, 6:2.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner