Hlavní obsah

Kosťuková o ruských tenistech: Tváří se, jako by sami byli oběti!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vycházející hvězda ukrajinského tenisu pálí mosty, pro své někdejší přátele nemá pochopení. Marta Kosťuková se obula do ruských a běloruských hráčů v souvislosti s jejich postoji k invazi na Ukrajinu a kvůli zákazu startu na Wimbledonu. Daniil Medveděv a spol. nesmějí na slavném turnaji nastoupit z rozhodnutí pořadatelů. Kosťuková Rusům vzkazuje, že se chovají jako by oni byli oběťmi, ale přitom jsou to právě její krajané, kteří kvůli ruské agresi na Ukrajinu skutečně trpí.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská tenistka Marta Kosťuková vrací úder během 2. kola turnaje v Madridu proti Emmě Raducanuové.

Článek

Nedávné rozhodnutí pořadatelů Wimbledonu je i nadále předmětem bouřlivých diskuzí. Své k celé věci v rozhovoru pro televizní stanici Eurosport řekla i vítězka juniorského Australian Open z roku 2017 Kosťuková.

Šedesátá hráčka světového žebříčku si myslí, že její kolegové z Ruska a Běloruska by se proti válce na Ukrajině měli hlasitěji vymezit. „Nikdo z nich za mnou nepřišel a nepokusil se se mnou ohledně invaze mluvit," přiznala Kosťuková, že kvůli tomu s tenisty z Ruska a Běloruska přerušila veškerý kontakt.

„Tváří se, jako by se nic nedělo, předstírají, že jsou obětí této situace. To je něco, co opravdu nedokážu pochopit," zlobí se na dnes už bývalé kamarády z okruhu devatenáctiletá rodačka z Kyjeva.

Kosťuková nebere ani argument, že se ruští tenisté bojí o své rodiny, a proto se do vážnější kritiky vojenské agrese nepouštějí. „Už je to dva měsíce (Rusko vpadlo na Ukrajinu 24. února), dávno mohli vzít rodiny a odvézt je pryč z Ruska. Nechtějí zkrátka nic obětovat, ale není to tak, že nemají na výběr. Každý má v životě na výběr," dodala.

Mladá Ukrajinka se nechala slyšet, že zná několik lidí, kteří z Ruska kvůli válce uprchli. „Nemohou žít v zemi, jako je tato, kde není možné se svobodně k ničemu vyjadřovat. Pokud je vaší volbou žít v nesvobodné zemi, pořád máte možnosti s tím něco udělat. Já ale vidím jen výmluvy," myslí si Kosťuková.

Zákaz startu ruských a běloruských tenistů na Wimbledonu nedávno podpořil i bývalý ukrajinský tenista Sergej Stachovskij, který v současnosti bojuje na Ukrajině coby domobranec.

„Řekni mi prosím, co je spravedlivého na tom, že se ukrajinští hráči nemohou vrátit do svých domovů. Že ukrajinské děti nemohou hrát tenis. Co je spravedlivého na tom, že Ukrajinci umírají," reagoval Stachovskij na slova Rafaela Nadala, který se naopak ve sporu o start na Wimbledonu Rusů zastal.

Reklama

Související témata: